Публикация

Статутът на университетските болници ще бъде определен до края на месеца

До края на септември ще бъдат определени критериите за статута на университетските болници. Те ще бъдат предложени от работна група на Министерството на здравеопазването...


До края на септември ще бъдат определени критериите за статута на университетските болници. Те ще бъдат предложени от работна група на Министерството на здравеопазването, за чието сформиране д-р Евгений Желев е издал заповед, съобщиха от МЗ.

Позицията на ректорите на медицинските университети е лекарите преподаватели да преминат на основен трудов договор към висшите училища от 1 януари 2009 г., а финансирането да става с държавна субсидия от Министерството на образованието. Ректорите, които са и принципали на университетските болници, предлагат изпълнителните директори на лечебните заведения да сключват втори трудов договор с медиците преподаватели.
Предлага се също броят на научно-преподавателските кадри по съответните клинични дисциплини, които ще бъдат прехвърлени към медицинските университети, да се определя от хорариума на всяка конкретна дисциплина.

Според ректорите, директорите на болниците трябва да бъдат хабилитирани лица с квалификация по здравен мениджмънт, а назначаването им да става от здравния министър по предложение на медицинските висши училища.

Очаква се до средата на месеца да се проведе среща между министъра на образованието Даниел Вълчев, министъра на здравеопазването Евгений Желев и ректорите на петте медицински университета, на която ще бъде обсъден статутът на университетските болници и отношенията им с академичните ръководства.


Коментари