Публикация

Стоматоложка получи заплахи от Етичната комисия в БЗС заради благотворителност

Кампанията се организира със съдействие на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите на Свети Йоан


Д-р Даниела Спасова получи лично телефонно обаждане от представител на Комисията по професионална етика при пловдивската колегия на Българския Зъболекарски съюз д-р Вселка Христамян, че поведението й противоречи на етиката и представлява нелоялна конкуренция. Повод за това са обявените безплатни стоматологични профилактични прегледи, които ще е провеждат в Медицински център-1 в Пловдив през юни под егидата на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите на Свети Йоан. Многобройни са акциите на хуманитарната организация в сферата на здравеопазването и грижите за бедните. Тя продължава вековните традиции на ордена още от времето на създаване на първите хосписи по Светите земи.



В наши дни със съдействие на ордена редовно се организират безплатни медицински консултации, а сега той разширява дейността си и с безвъзмездни стоматологични прегледи най-вече за бедни, за деца и за пациенти с увреждания.

Председателят на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите д-р Невен Енчев, който бе ръкоположен от Негово Светейшество Теофилос Трети за „Пазител на стените на Йерусалим“ за изключителния му принос в сферата на благотворителността, беше изумен, че желанието да се помага на хора в нужда може да се обяви за конкуренция, при това нелоялна.


„Странно? Досега този тип дейност не се смяташе за нелоялна конкуренция, когато ставаше дума за медицински услуги, а в стоматологията се оказа точно такава. Нима храненето на бедните, което се организира пред болници „Медлайн“ всеки вторник и петък от близо 2 години, е конкуренция на ресторантьорския бизнес или на магазините за хранителни стоки? Още по-смущаващо е, че въпросът се коментира от хора, дали Хипократова клетва!“, недоумява д-р Енчев. На практика това е покриване на основни нужди на хората с осигуряването на храна и на медицинска помощ, които остават недостъпни за част от тях, въпреки претенциите на обществото, че е социално, заявиха от управителния съвет на фондацията.

Няма да се поддадем на шантажи и заплахи с административни решения и занапред ще продължим благотворителната си дейност, хората в нужда винаги могат да разчитат на нас, увери д-р Енчев.

Коментари