Публикация

Студенти ще се обучават във виртуална болница

Студенти от пловдивския медицински колеж ще се обучават във виртуална болница. Това ще стане възможно благодарение...


Студенти от пловдивския медицински колеж ще се обучават във виртуална болница. Това ще стане възможно благодарение на проект по програмата „Леонардо да Винчи” на Европейската комисия, в който участват медицински университети от България, Франция, Белгия, Португалия, Испания и Италия.
Това съобщи учебното заведение.

„Виртуалната болница е онлайн система, която използва информационни и комуникационни технологии за обучители. Тя позволява на студентите да осъществяват контакт с многобройни виртуални пациенти.” - поясни инж. Ангелина Киркова, дизайнер на проекта от българска страна.

За разлика от класическия подход, при които практиката се получава директно в клиниките, то тук медикът ще има достъп както до реална болница, така и до комплексна информация, представена по различен начин - аудио, изображения, видео, тестове и много други.

„Всички тези компоненти ще бъдат представени във формите, които са най-близо до реалността на професионалното ежедневие. Сред тях ще има сестринска папка, медицинска папка, резултати от лабораторни изследвания, различни протоколи, както и достъп до стаята на пациента.” - допълни доц. Недялка Кръстева, директор на колежа.

Във всеки един момент студентите ще могат да влизат във виртуалната болнична стая, да обслужват пациентите, да правят манипулации и назначават лечение.
Освен това студентите и преподаватели ще имат възможност да осъществяват непрекъсната връзка с останалите участници в проекта, да контактуват с пациенти от останалите пет държави и да обменят опит с колегите си.

„Във все повече европейски страни пациентите не са съгласни да са обект на обучение и достъпът на студентите до болничната стая става ограничен, дори невъзможен.” - коментира доц. Кръстева.

Според нея, това е една от причините шесте медицински училища да започнат работа по проекта, който трябва да бъде готов до 2009 г.


Коментари