Тинитус / Шум в ушите

119 Последователи

Специалистите описват шума в ушите като феномен, който засяга и млади, и възрастни хора. Усещането може да бъде периодично или постоянно, с различна сила и характер. Счита се за заболяване на слухово-вестибуларния нерв. 

Какво е шум ушите

Какво е шум в ушите

Шумът в ушите е сериозен проблем за голяма част от хората. Най-честите причини за появата му са сърдечносъдови заболявания, възпаления и излагането на много силен шум в ежедневието. Редица научни изследвания сочат, че той засяга една трета от 60-70-годишните. Проявява се със:

  • свистене
  • бучене
  • грохот 
  • вибриране

Може да бъде съпроводен със световъртеж и с проблеми във вестибуларния апарат. как се проявява шумът в ушите

От какво се получава

Неприятното усещане се среща и при млади хора, като най-честите причини за появата му са сърдечносъдови заболявания, възпаления и излагането на много силен шум в ежедневието. Използването на вътреушни слушалки може да провокира неприятното усещане. Част от хората не се притесняват от шума в ушите, защото той се появява само когато са напрегнати, имат високо кръвно или наоколо е абсолютна тишина

Шумът в ушите аналогично може да бъде признак за:

  • увреждане на вестибуларния апарат,
  • увреждане на слуховия нерв,
  • на черепно-мозъчни увреждания,
  • мозъчни травми, съдови нарушения,
  • метаболитни нарушения, 
  • ендокринни проблеми и още много други. 

Видове шум в ушите

Специалистът по отоневрология от УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“ доц. Тодор Широв обяснява, че шумът в ушите се разделя на субективен и обективен. Първият се чува само от пациента. Вторият се среща при една малка част от хората и е феномен, който се чува както от пациента, така и от другите хора, ако някой се доближи до него.

Шумът, който човек чува, може да бъде разделен  на нискочестотен и високочестотен.

видове шум в ушите

Нискочестотният

се получава най-често при възпаления или други заболявания на средното ухо. При него нерядко се наблюдава също така намаляване на слуха и болки в ухото.

Този шум има характер на бучене, бръмчене и вибриране. Обикновено той преминава, когато се излекува заболяването.

Нискочестотният шум е характерен и за отосклерозата. Това е заболяване на средното ухо, което започва в млада възраст и води до намаление на слуха, шум в ушите и световъртеж. Това състояние се лекува само оперативно.

Високочестотният

шум, който е като пищене и свирене обикновено се дължи на увреждане на вътрешното ухо или слуховия нерв. При тях излекуването е много по-трудно. Според доц. Широв обикновено има шанс за излекуване в рамките на първите 4-5 дни след появата му. Ако за този период не настъпи подобрение, обикновено този шум остава завинаги
 

„Пациентите понякога го описват, като свирене на щурци, музикален инструмент с много висок тон, шум от река или свистене на вятър в жици. Те казват, че обикновено тези шумове намаляват през деня, а вечер се усилват. Истината е, че дневните шумове около нас ги заглушават временно. През нощта такъв шум дразни хората и може да им пречи да спят. Така че това е сериозен проблем“,

каза доц. Широв.

какк се идагностицира шумът в ушите
 

Диагностиката на причините за шума в ушите

Тя е изключително важна, за да се отговори на въпросите:

"На какво се дължи шума в ушите" и "Как да лекуваме шум в ушите?"

Ако имате подобно усещане, непременно потърсете специалист по УНГ. ТОй ще ви зададе въпроси, които да изяснят следните няколко обстоятелства:

 

  • кога е започнал този шум;
  • какъв е характерът му;
  • дали е нискочестотен или високочестотен;
  • дали е постоянен;
  • дали пулсира;
  • дали се влияе от физически усилия;
  • дали има връзка с кръвното налягане;
     

Доц. Широв обясни, че се прави пълен преглед на ухото, за да се види дали няма инфекции или малформации. Проверява се дали няма някакви съпътстващи сърдечносъдови или ендокринни заболявания. Според него изключително важно е да се направи аудиограма на пациента. Това е изследване на слуха със специален апарат, аудиометър.

Ако някой лекар лекува намален слух или шум в ушите, без да направи аудиограма, това е несериозно. Аудиограмата е задължителна, защото тя показва има ли намаление на слуха и какъв е типът намаление. Има два типа намаление, едното е звукопроводно – това е при възпаление или отосклероза, а другото е нервнорецепторно намаление или неврит на слуховия нерв, който е увреждане на слуха от шум, инфекции, травми, менингити. С аудиометъра може да направим и т.нар. шумометрия, за да определим в какъв честотен диапазон е шумът и какъв е интензитетът,

конкретизира доц. Широв и допълни, че може да се направи тимпанометрия на средното ухо. С нея се вижда състоянието на средното ухо и евстахиевата тръба.

ЯМР при шум в ушите

В някои случаи се прибягва до образна диагностика, ядрено-магнитен резонанс, изследване на съдовете на пациента и пълна кръвна картина. Важно е да се види също така липидният баланс, защото увеличените липиди са предпоставка за съдови увреждания и възникване на шум в ушите.

„Много хора са прочели, че тумор в главата може да причини шум в ушите. Така е, но това е при много малък процент от хората. Така че нека пациентите да не се паникьосват и да не се плашат от всеки шум. Най-добре е да се консултират с лекар“, препоръча доц. Широв.
 

Как се лекува шум в ушите

Лечението на шума в ушите е проблематично, обясняват специалистите. Нискочестотните шумове, които се дължат на възпаление или увреждане, се лекуват като се излекува причината. Когато става въпрос за шумове с висока честота, които най-често се дължат на засягане на рецепторните клетки на вътрешното ухо или на слуховия нерв, тогава има проблем.

Лечението е възможно през първите четири-пет дни, защото има увреждане на нервни клетки.

През първите 4-5 дни има възможност с някои терапии да поправим увредените клетки. Когато този период отмине, намалението на слуха и шума в ушите обикновено остават постоянни. Много хора губят време в чудене дали да отидат на лекар или не. Понякога самите лекари им губят времето, защото не са съвсем наясно и казват на пациента да изчакат, за да отмине сам. Хората чакат и когато дойдат на двадесетия ден при специалист, нищо повече не може да се направи. Нека пациентите, които имат шум в ушите с висока честота да настояват личният лекар да ги изпрати на консултация с УНГ. Когато отидат при специалист, той трябва да им направи задължително аудиограма,

категоричен е доц. Широв.
 как се лекува шум в ушите

Терапии при шум в ушите

Според доц. Широв всяка година излизат повече от 20 нови „революционни“ методи за лечение на шум в ушите, но накрая се оказва, че не помагат. Той обясни, че повечето от тях се основават на т.нар. маскиращ шум. При него пациентът си слага слушалки и му се пуска някакъв шум, подобен на неговия. Този шум маскира собствения му и на пациента му се струва, че шумът е изчезнал. За съжаление това се случва само за няколко минути, каза доц. Широв. По думите му основните усилия към пациентите с такъв шум трябва да бъдат насочени към психиката и нервната система. 

Лекуваме пациентите с кортикостеродини, съдоразширяващи препарати, венозни вливания. Трябва да се подготви нервната система да приеме шума такъв, какъвто е и пациентът да живее спокойно с него. Хора, които се борят с шума, търсят го непрекъснато, имат наистина страшен живот. Пациентите, които го приемат и се концентрират в работата си, се справят много добре. Въпросът е психологически и е най-добре хората, които се притесняват от шума да се срещнат с психотерапевт, за да им помогне да променят отношението си към проблема и начина на живот. Хирургията се прави само при отосклероза и някои тумори. Много хора идват с шум в ушите и настояват да бъдат оперирани, за да се премахне. За съжаление не се маха. В някои случаи ние можем да прережем слуховия нерв, пациентът става напълно глух, но шумът в ушите си остава. Хирургията не е опция,

обяснява доц. Широв.
 маскиращ шум

Предпазване от шум в ушите
 

При профилактиката на първо място е силният шум, смята специалистът. Той цитира американско изследване, според което една трета от младите хора в САЩ на възраст между 16 и 25 години са с увреден слух. Учените свързват това увреждане с работата със слушалки и компютри и слушането на музика с много висок интензитет. При над 80 децибела се получава категорично увреждане на слуха. На някои концерти тези стойности се надвишават до 110 децибела.

Не водете децата на шумни концерти! - съветва доц. Широв. На тези концерти понякога се водят малки деца, което е абсолютно безотговорно, каза доц. Широв, като обясни, че слуховият анализатор се развива до 20-годишна възраст и едно малко дете, оставено в много шумна среда може да получи трайни и необратими увреждания.

Грипните вируси могат да предизвикат шум в ушите

Грипните вируси могат да предизвикат шум в ушите. Хората трябва да се предпазват и от ушните инфекции, причинени от грипните вируси и дори настинки. Ако при тях се появи шум в ушите, веднага трябва да се отиде на лекар

Билкови препарати при шум в ушите

Използваме различни медикаменти за лечението му, казва  д-р Даниела Меджидиева, началник на Отделение по УНГ и отоневрология в УМБАЛ "Св. Иван Рилски", София. Някои от тях са традиционни лекарства, синтетични продукти. Но тъй като курсът на лечение е по-продължителен, в последните години търсим решения в лечебен план, които да имат минимални странични ефекти и затова се обръщаме, както и в много други области на медицината, към медикаментите с природен произход. Едни от най-подходящите медикаменти за поддържаща терапия, както по отношение на шума в ушите, така и на вестибуларните и паметовите нарушения, са продуктите, екстракти на гинкобилоба. Препарат, който показва в практиката ни много добри качества, е „Гинкофол“. Ефектът от лечението обаче зависи както от избора на медикамента, така и от дозата, а тя се определя от лекаря. Затова препоръчвам, когато пациентите се ориентират към препарати на природна основа, въпреки че се продават свободно в аптеките, да се консултират със специалист по отношение на дозата и времетраенето на приема.

гинко билоба при шум в ушите

Колко дълго да се взима препарата зависи изключително от това дали пациентът е в остър, следостър период или в междупристъпни периоди, стадии на компенсация. Но при всички случаи става въпрос за продължителност на лечението над един месец. Може да бъде и до шест месеца. В Западна Европа медикаментите, екстракт на гинкобилоба, се прилагат около шест месеца в годината, особено при хората от третата възраст. Те пряко и доста добре повлияват сензорните системи - слуховия, вестибуларния, зрителния анализатор, имат отношение към паметовите функции и нарушения. Така ни е създала природата, че с годините тези процеси настъпват естествено и необратимо.

 

 

 

 

 


 

Публикации

УНГ лекари по градове в България
УНГ лекари по градове в България