Публикация

​​​​​​​Световъртеж – как правилно да разчетем сигналите

​​​​​​​Световъртеж – как правилно да разчетем сигналите

Ако специалистът правилно разчете сигналите от слуховата и вестубиларната система, може да предложи на пациента профилактика така, че той да има дълъг живот със здрав мозък


- Много хора се оплакват от световъртеж. За какво може да е признак той?

Световъртежът е често срещан симптом, наблюдаван при около 40 - 50% от хората в различните възрастови групи.  Около 5 – 10% от посещенията при общопрактикуващите лекари са по повод на световъртеж. Той може да е белег както на леко преходно увреждане, което преминава сравнително бързо, така и симптом на някое доста сериозно, понякога животозастрашаващо състояние. Затова е важно лекарят, която поставя диагнозата и лечението на такива пациенти, да има компетентността да разграничи тези две неща.  

Най-честите причини, които водят до световъртеж,

са съдовите промени в централната нервна система

Вестибуларният апарат се намира в черепната кухина, в една много твърда кост. Кръвоснабдяването му е част от това на мозъка, с тази разлика, че съдовете, които снабдяват слуховия и вестибуларния апарат, са изключително тънки. Обикновено най-ранните сигнали за смущения в кръвоснабдяването на мозъка идват от слуховата и вестибуларната система. От тази гледна точка това са първите индикатори, че започват нарушения в оросяването на мозъка.  Ако специалистът правилно разчете тези сигнали, той може да предложи на пациента профилактика така, че той да има дълъг живот със здрав мозък.

Знаем, че в днешно време съдовите увреждания на мозъка и на сърцето са водещи причини за смъртните случаи. От друга страна, ако започне профилактика при ранните симптоми, на този пациент може да му се осигури много дълъг активен живот  с добре функционираща централна нервна система. Затова от тази гледна точка е добре да се разчетат съдовите сигнали, които идват от слуховата и от вестубиларната система.  А те са: шум в ушите - много често срещан, особено когато е постоянен, а не преминаващ, както и световъртежи.

- Кои са видовете световъртеж?

Когато говорим за световъртежи, е важно да се разграничат 2 вида. Единият е чист връщателен световъртеж, който наподобява чувството за въртене, което човек има, след като слезе от въртележка и светът около него продължава да се движи. Той е характерен за увреждане на периферната част на вестибуларната система.  Другият тип световъртеж, който ние наричаме несистемен световъртеж, прилича на замайване, но няма въртене. Човек има чувство за несигурност, нестабилност, пропадане, като че ли става земетресение. Вторият тип световъртеж е характерен при увреждане на централната нервна система. Хората невинаги могат да разграничат тези два симптома.

Видно е, че световъртежът  и замайването са симптоми,

които могат да се генерират на различни места в нервната система

и от тази гледна точка можем да разграничим два типа световъртеж – периферен и централен.  Един от най-лесните начини за диагноза е да разпитаме пациента за това какво усеща. От друга страна, пациентът би трябвало сам да може да разграничи симптомите и да обясни на лекаря какъв е световъртежът, който изпитва – дали е с характер на въртене или е с характер на замайване. Това е важно, защото става въпрос за две различни диагностични групи.

- На какво се дължат съдовите увреждания  и каква е връзката високо кръвно – световъртеж?

Една от основните причини за световъртежите  - съдовата, се засилва с възрастта. Съдовите увреждания основно се дължат на тези рискови фактори, които водят до стесняване и заболяване на съдовете - наднорменото тегло, застоелият живот, тютюнопушенето, високият холестерол и раздвижен, небалансиран липиден профил на пациента. Същите фактори, които влияят върху кръвното налягане, влияят и върху съдовете. Разбира се, продължителното неконтролирано високо кръвно налягане, продължителният неконтролиран диабет също са фактори, които увреждат съдовете.

В последните години има много млади хора със съдови увреждания. Това е лесно обяснимо, защото голяма част от кръвоснабдяването на мозъка, особено в задната част, идва от две артерии, които минават през костни канали през шийните прешлени.  Шията е един особено важен орган за кръвоснабдяването на мозъка и за генерирането на импулси, свързани с равновението и поддържането на позата на човек.  

Защо наблюдаваме тези увреждания при млади хора?

Защото промените в шията вече започват на

много млада възраст поради заседналия живот,

който водят хората.  Фактор за това е продължителното стоене пред компютър, работата на таблет и с телефон в принудителна статична поза. Преди години такива проблеми се наблюдаваха при секретарки, машинописки, чертожници, които са стоели в принудителна поза години наред. Сега това вече се наблюдава при 30-годишни млади хора, които са започнали да седят в такава статична поза пред компютъра от около 12-годишна възраст и до 30 г. те имат вече „навъртян стаж“.

- Неподвижността на врата или на целия гръбнак са фактор за подобни увреждания?

Говорим и за врата, и за целия гръбнак. Вратът е особено податлив на промени, защото той е най-слабата част на гръбначния стълб. Останалата част е фиксирана с много масивни мускули и някои други кости, докато шията е най-крехката част. Тя издържа голяма тежест – главата, оттам минават и много важни „комуникации“ – всички комуникации от мозъка към тялото минават през едно тясно място в шията и тя е една изключително важна част на гръбнака.

Затова, освен заболяванията на съдовете, заболявания на шията,

дори и невинни, могат да предизвикат световъртеж.

При младите хора преобладават именно тези увреждания на шията във връзка с продължително стоене в статична поза и недостатъчно раздвижване на шията.

- Какви други причини може да има?

Друга причина може да бъде черепно-мозъчна травма. Живеем в напрегнато ежедневие, хората са с по-изострени нерви и ставаме свидетели на конфликти, при които черепномозъчните травми са чести и доста сериозни. 

Травмите на мозъка са няколко степени. Но дори и най-леките могат да увредят вестибуларния апарат, защото той е една крехка структура, която се намира в костна капсула, като няма възможност да се мести и да поема натоварванията и така понякога се стига до  увреждане. 

Възможно е хора с прекарана черепно-мозъчна травма

години след това да продължат да страдат от такъв

постконтузионен синдром на мозъка,

който се изразява в главоболие, умора, световъртеж. За да се предпази пациентът от това, е необходимо да се прилага определена схема за лечение след травмата, дори тя да е лека.

За съжаление, неврохирурзите приемат такива пациенти в отделенията, наблюдават ги 24 до 48 часа и ако нямат отпадна симптоматика (нарушение на ежедневните движения) или някакви други сериозни увреждания, ги изписват. Много е важно обаче да се даде схема на пациента, който да приема ноотропни и леки седиращи препарати в продължение на поне 6 месеца след травмата, за да се избегнат тези по-късни последици, които могат да се появят една – две или даже 3 години след травмата и да продължат много дълги години, като след това много трудно се овладяват. Важно е да се обръща внимание на тези пациенти, даже с леки черепномозъчни травми, и терапията им да се провежда по тази схема.

- Кога още се наблюдава световъртеж?

Има една група заболявания, които ние наричаме  идиопатична вестибулопатия -това са хора, които имат повишена възбудимост на вестибуларните структури и на които им се завива свят обикновено при пътуване с кола, автобус или влак. При този тип хора вестибуларният апарат отговаря по-силно на по-слаби дразнители.  Това може да се преодолее с упражнения и с тренировки.  Има специални упражнения – т.нар. вестибуларна рехабилитация, където се включват движения, свързани с навеждане, изправяне, завъртане.

Вестибуларният апарат подлежи на тренировка както всеки друг. Например, питали ли сте се защо балерини, летци и акробати имат толкова издръжлив вестибуларен апарат? Защото са развили тази издръжливост с течение на времето с много упражнения.

Интервю на Петя Дикова

Коментари

Коментар за BPPV:BPPV или доброкачествен позиционен пароксизмален световъртеж е състояние при което статоконии /малки кристалчета, намиращи се в отолитовата система/ попадат в някой полуокръжен канал /най-често заден/ и предизвикват краткотрайни световъртежни кризи при заемане на определена поза. Макар и краткотрайни, пристъпите се повтарят често и нарушават значително качеството на живот на пациентите.Има специален тест, кайто потвърждава това заболяване.Понякога пациентите страдат дълго време, преди да им бъде поставено точна диагноза и приложено лечение. Лечението е почти "магическо" - след прилагане на сътветен репозициониращ маньовър пациентите моментално се чустват добре и на практика са излекувани.Условията за това са две:1. Точно поставена диагноза и2. Приложение на правилният репозициониращ маньовър.Хора, които с месеци са имали световъртежи и са приемали най-различни лекарства, обикновено без успех, веднага се подобряват и симптомите им изчезват.За съжаление това страдание има тенденция да рецидивира.

Поздравления за Доц-д-р Шиваров! Вашите отговори на въпросите са компетентни и много ясно обясняват симптоматиката на този,доста често срещан синдром.Наистина,ние,личните лекари,сме длъжни да обръщаме внимание на подобни оплаквания от нашите пациенти.Благодаря,че ни напомнихте неща,които знаем от студентството,но понякога ги забравяме или подценяваме.С уважение:Доктор Людмила Костова-педиатър и ОПЛ-Враца-27.1.2017г.

Благодаря, радвам се да бъда полезен.

Какво ще коментира Доц. Широв за BBPV

Имах периоди, в които много ми се виеше свят, направо губех земя под краката си и личната ми лекарка каза, че е на психическа основа и ми изписа едни розови хапченца, не им помня името. После отмина, сега ми се случва пролетно време предимно.

Проверете състоянието на шийните прешлени.