Публикация

Тъмният хляб е неизменна част от здравословното хранене

Намалява риска от развитие на атеросклерозата, сърдечно-съдовите болести, бори лошия холестерол и оказва благотворно действие на целия организъм


Тъмният хляб запазва полезните вещества

Има хора, които не могат да седнат на трапезата без хляб. Не им е вкусно, не се чувстват сити. За организма е препоръчително да се изберат тъмните видове хляб. Но не тези, чийто цвят е потъмнен посредством употребата на оцветители, а тези тъмни хлябове, произведени от брашно, което се получава от смилане на цялото зърно или премахване само на неговия дародиш. Това е обработка, която запазва ценните вещества, като мазнини, белтъчини, витамини, минерали, влакнини.

Белият хляб се приготвя от рафинирано брашно, получено след като на зърното са отстранени зародиша и външната обвивка. Това отнема полезните съставки на зърното и остава единствено скорбялата. Това е и причината на възрастни, малки деца или хора с хронични заболяванатия да се препоръчва консумацията на тъмен хляб.

Полезни свойства на тъмния хляб:

• понижава серумното ниво на холестерола, като намалява риска от развитие на атеросклеро¬за и съдови болести;
• поддържа кръвната захар в нормални за здравето граници;
• подпомага работата на червата и регулира чревната флора, предпазва от запек;
• регулира здравословното телесно тегло;
• има благотворно въздействие върху нервната, имунната и сърдечно-съдовата системи.

Тъмните видове хляб се препоръчват за профилактика на:
• атеросклероза и свързаните с нея две най-значими заболявания - исхемична болест на сърцето и мозъчно-съдова болест;
• повишеното кръвно налягане;
• диабет;
• наднорменото тегло и затлъстяването;
• рак на дебелото черво и на гърдата.

Коментари