Публикация

Тематична изложба за 14 февруари представя МУ-Варна- лечебните свойства на гроздето

Тематична изложба за 14 февруари представя МУ-Варна- лечебните свойства на гроздето

Изложбата е организирана от специалистите към „Музей за история на медицината"


Тематична изложба за 14 февруари представя МУ-Варна- лечебните свойства на гроздето

​По случай 14 февруари- Денят на Трифон Зарезан, Медицински университет- Варна представя тематична изложба. В Библиотеката на университета ще откриете фотографии на някои от най-старите лозарски центрове в България. Представена е и интересна информация за лечебните свойства на гроздолечението (ампелотерапията) и широкия му спектър на действия. Както гроздето, така и виното има своите полезни действия. Още древните гърци са го използвали като антисептично средство, а в ръкописите си Хипократ го описва като тонизираща и здравословна напитка.

Изложбата представя факти за честването на празника на Трифон Зарезан. Той е посветен на мъченика Св. Трифон, роден в област, която се счита за прародина на лозето и виното.

През 20те и 30те год. на XX век се обръща голямо внимание на лечебното въздействие на гроздето върху здравето на човека. Варна и крайбрежният регион на Черно море са едни от най- старите лозарски центрове на България. Избата на княз Фердинанд (позната днес като изба „Евксиновград") е първата изба в страната, специализирана в обработката на бяло грозде. На изложените снимки може да видите също и първите лозарски изложби в град Варна – в емблематичните Юнашки салон и Морско казино.

Установено е, че в гроздето се съдържат много органични киселини, които са полезни за стимулирането на обмяната на веществата. Консумацията на грозде или на прясно изцеден гроздов сок се препоръчва при безапетитие и стомашно- чревни възпаления. Гроздето очиства, алкализира и минерализира организма. Наличието на много калий пък подкрепя сърдечния мускул, отделя излишните течности, затова гроздето и сокът му се препоръчват при високо кръвно налягане, прекарани инфаркти, атеросклероза, артрити, подагра, камъни в бъбреците или в жлъчката. Гроздето е богато на витамини- С, В и провитамин А, които укрепват нервната система, стените на кръвоносните съдове, костите и имат благотворно влияние на зрението. 

Многобройните научни изследвания пък потвърждават, че виното е една от най-полезните за здравето напитки. Ползите от питието се дължат на съединението ресвератол- то неутрализира свободните радикали. Приемът на червено вино намалява появата на вирусни инфекции, стимулира метаболизма и удължава физическата издържливост, забавя стареенето, благодарение на съдържащия се в него мелатонин, бори се срещу възпаления на стомашно-чревния тракт, предпазва от инфекции на дихателните пътища и дори се препоръчва при хронични неврози.

Малките количества вино могат да въздействат благоприятно на организма и да се борят срещу много здравословни проблеми.

Изложбата е организирана от специалистите към „Музей за история на медицината".

Коментари