Публикация

Тежко e състоянието на детето с варицела, докарано със самолет от Бургас

Тежко e състоянието на детето с варицела, докарано със самолет от Бургас

5-годишното момче e получило оток на целия ляв крак, след което се е стигнало до сепсис


5-годишното дете, което беше прието в „Пирогов” с усложнения след варицела, е в тежко състояние. Това съобщи за Нова телевизия д-р Стефан Стоилов, началник на отделението по детска коремна хирургия в лечебното заведения.

Момченцето беше транспортирано от Бургас до София вечерта на 11 януари с военен самолет, изпратен от премиера в оставка Бойко Борисов. Детето бе настанено в „Детска реанимация”, където започва мощно антибиотично лечение. От „Пирогов” обясниха, че имунитетът на детето се е сринал, получило е оток на целия ляв крак, след което се е стигнало до сепсис.

„Детето е преболедувало варицела. Това е вид дребна шарка, която може да намали имунитета и да доведе до крайно тежки усложнения. Детето е септично, което означава, че в кръвта му има бактерии. Момченцето , то има тежко възпаление на целия ляв долен крайник, възпаление на лява лакътна става, тежки промени в дишането, излив в дясната плеврална кухина. Самото септично състояние на детето обуславя едно тежко състояние”, обясни д-р Стоилов. „Варицелата е едно безобидно заболяване. Макар и рядко обаче, когато едно дете има по-нисък имунитет, тя може да доведе до по-тежки усложнения”, уточни той. 

Веднага след приемането му детето е изследвано и стабилизирано. В четвъртък момченцето е претърпяло операция на лявото краче, което е инфектирано. В петък му предстои още една операция.

Прогнози за състоянието на детето е рано да се правят. Само сепсисът е застрашаващо оживота състояние, предупреди д-р Стефан Стоилов. В момента състоянието на момченцето е стабилизирано. При първата операция обаче е станало ясно, че трябва да се направи многоетапна оперативна интервенция на крайника. 

"Всички ресурси на болницата са включени в лечението на детето", увери д-р Стоилов. 

Зам. министърът на здравеопазването в оставка д-р Ваньо Шарков обясни пред Нова телевизия, че в страната ни има система за реакция при такива спешни случаи. Така той коментира въпроса винаги ли някой трябва да се обади, да търси познат или контакт с премиера при ситуация, в която човек в страната се нуждае от спешно транспортиране до лечебно заведение.

"Министерството на здравеопазването е подписало договор с военните. Обикновено използваме техните хеликоптери, в случая решихме да използваме военния самолет "Спартан", тъй като прогнозата беше, че времето ще се влоши и може да бъде затворено летище "Бургас". Преди коледните празници екип на Трета градска болница от трима млади колеги с 4-месечно бебе в изключително тежко състояние летя до Виена. Тогава организацията също бе създадена така, че във Виена да го чака на летището линейка с реаниматор. За това, че колегите кардиолози от Трета градска болница се справиха, след това бяха наградени от Министерството на здравеопазването.Ние не винаги бием тъпана за такива ситуации", обясни д-р Шарков. 

 

 

 

Коментари

А лекарите в Бургас да не би да са по-малко кадърни от тези в Пирогов, че се е наложило да карат детето до София? Толкова ли в Бургас няма специалист, който да може да се справи с проблема?

Помня как да не помня, нали само това ни даваха по телевизията. Но става въпрос за живот и здраве на дете, има начини винаги да се реагира, не само да се търсят оправдания, а и доколкото разбирам не става дума за циганче

Проблемът беше по-скоро логистичен. Бургас беше откъснат от света ако не помните!!!

Аз да попитам как така джипито не е разбрало, че има проблем???

Петър Краев
13 яну 2017 12:07

А какво да правят хората в нужда, които не познават въпросната Севи? Да пишат на стената на Нери Терзиева ли?

Съгласна съм за системата! Просто смятам, че добрите примери трябва да се показват и коментират. Дано детенцето да се оправи!

Моите най-искрени уважения към Нери Терзиева! Въпросът е обаче системата да работи така, че всеки и навсякъде в страната, който се нуждае от спешна помощ, да я получи навреме. И да не е нужно някой да търси връзки с премиера, за да се праща самолет.

След писмо на Нери Терзиева Борисов прати самолет за дете с усложнения от шарка https://www.24chasa.bg/novini/article/5990003

родителите на Алекс са обикновени фармацевти от Бургас

Известната журналистка Нери Терзиева е спасила живота на това дете. Разбрала е за случая в социалните мрежи и е използвала лични контакти с правителствения пресцентър. Самата тя пише, че не познава родителите и не са някакви важни или известни бургазлии. Поклон пред такава постъпка!

Тина Малинова
13 яну 2017 11:24

Дано спасят детенцето. Молете се за неговото здраве и за родителите да имат силите да издържат.