Публикация

Трансплантираха трахея чрез нов метод

Изцяло нова технология е използвана за предварителна обработка на органи за трансплантиране. Методът позволява смяна на тъканите на донора с тези на реципиента.


Испански учени са направили първа по рода си трансплантация на трахея, съобщи Би Би Си. Използван е нов метод за обработка на тъканите.

Операцията е направена на 30-годишна пациентка, която е получила увреждане на дихателния канал към левия дроб вследствие на туберкулоза.

За да се замени засегната част, е използвана трахея от донор. Тя е третирана със силни химикали и ензими, за да се отмият всички клетки на донора. След процедурата остава само един скелет от колагенови влакна. Върху получената структура се наслагват клетки от пациентката, за да може да се „отгледа” в лабораторни условия изцяло нов орган.

Два типа клетки са взети от пациентката – от трахеята и стволови клетки. Те са подпомогнали растежа на обвивката около вече обработената трахея. След четири дни в специален биореактор новата трахея е била готова за трансплантиране.

Трансплантацията е напълно успешна и няма признаци за отхвърляне.

Новата технология позволява да се "пресъздават" цели органи от донори, като се заместват тъканите им с клетки на реципиентите и по този начин да се избегне отхвърляне от имунната система.



Коментари