Публикация

Трима пациенти с рак на простата бяха оперирани безкръвно в Токудa

Трима мъже бяха оперирани безкръвно за премахване на рак на простатата в Токуда. Техниката е щадящ за пациента начин да се отстрани простатата и семенните мехурчета. При открит навреме карцином раковите клетки могат да се премахнат изцяло без нужда от хормоно- или лъчетерапия.


Световният стандарт в хирургията на простатен карцином дава шанс при ранно лечение за цялостно премахване на рака

Трима мъже с рак на простатата на 68, 72 и 73-годишна възраст бяха оперирани безкръвно в отделението по Урология на МБАЛ „Токуда Болница София“.

„Безкръвната хирургия при карцином на простатата позволява по щадящ за пациента начин да се отстрани напълно цялата простата заедно със семенните мехурчета. Когато карциномът на простатата е открит навреме, можем да премахнем изцяло раковите клеткии така проблемът да бъде решен едномоментно без да се налага хормонотерапия или лъчетерапия”, обобщава предимствата на лапароскопската простатектомия д-р Калоян Давидов, началник на отделението по Урология в Токуда.

Лапароскопските интервенции при рак на простатата трае до три часа, а възстановителният период еизключително кратък. „24 часа след интервенцията пациентите могат да се движат свободно, а след няколко дни – да се върнат към нормалния си ритъм на живот, като остават под наше наблюдение за редовни контролни прегледи“, подчертава д-р Давидов.

Ракът на простата е едно най-често разпространените злокачествени заболявания в България, като то засяга предимно мъже над 50-годишна възраст. В началото пациентите нямат никакви симптоми, поради което често медицинска помощ се търси когато карциномът е в напреднал стадий. Затова д-р Калоян Давидов препоръчва всички мъже над 50-годишна възраст веднъж в годината да посещават уролог за консултация, ултразвук на простатата и кръвно изследване за туморен маркер ПСА. Всички пациенти със съмнение за заболяване на простатата могат да си запишат час за преглед на тел.: 02/403 4000 и 02/403 4910.

Авангардният метод беше въведен в Токуда в рамките на програмата за непрекъснато повишаване на квалификацията на медицинските специалисти с помощта на професор Евангелос Лиацикос – началник на отделението по Урология в Университетската болница в Патра, Гърция и консултант на няколко водещи клиники в Европа. След последното си посещение професорът бе категоричен, че остава да консултира само най-тежките случаи, а екипът уролози от японската болница вече напълно рутинно и самостоятелно може да извършва радикална лапароскопска простатектомия.

Коментари