Публикация

Цьолиакия – поява, симптоми, лечение

Цьолиакия – поява, симптоми, лечение

Болестта не може да изчезне, но с подходящ хранителен режим без глутен пациентите могат да водят спокоен и нормален живот. 

 

Цьолиакията е възпаление на тънките черва, което се дължи на автоимунна реакция. Известно е още като глутенова непоносимост или глутенова ентеропатия.

Това е  генетично обусловено заболяване, което продължава цял живот. При него настъпва увреждане на лигавицата на тънките черва при контакт с житни храни, съдържащи глутен, като пшеница, ръж, овес, ечемик.

 

Глутенът е комбинация от основно 2 вида протеини – глиадин и глутенин. При смесване с вода той става лепкав и се образува смес, подобна на кашата. При цьолиакията глутенът кара имунната система да произвежда антитела, които атакуват деликатната вътрешна обвивка на червата, които отговарят за поемането на хранителни вещества и витамини от храната.

На каква възраст се открива цьолиакията?

Цьолиакията може да бъде диагностицирана на всяка възраст, пише Netdoctor. Това може да се случи и при бебетата при отбиването им от кърма, когато за първи път в менюто им се въвеждат зърнени храни, съдържащи глутен. Най-често обаче в момента болестта се открива във възрастовата група - 40 и 60 години. Симптомите на цьолиакията отначало могат да бъдат слаби. За известно време може да не се чувствате добре, без да има причина, а чак след това да бъде поставена диагнозата. 

Ако остане нелекувана, цьолиакията може да доведе до анемия, ниска костна плътност, остеопороза и, в редки случаи, до някои форми на рак на червата. 


Избягването на всякакви храни, които съдържат глутен, като цяло води до подобряване или даже до изчезване на увреждането на чревната лигавица. Увреждането обаче ще се появи пак, ако глутенът отново бъде включен в хранителния режим. 

Кой е застрашен от болестта?

Прецизните диагнози на базата на кръвни тестове обаче показват, че това заболяване поразява 1 процент от хората в Европа.  Цьолиакията засяга всички етнически групи и се среща не само в Европа, но и в Южна Азия, Близкият изток, Северозападна и Източна Африка и в Южна Америка.  Установено е, че заболяването се  среща повече при жените, отколкото при мъжете. Тя има връзка с някои други заболявания. Смята се, че хора, които страдат от диабет тип 1 и проблеми със щитовидната жлеза, са по-застрашени да развият и цьолиакия.

 

Вероятността да се появи заболяването се увеличава, ако има фамилна обремененост. Често я развиват хора с генетична предразположеност.  Ако имате родител, сестра, брат или дете с цьолиакия, има 10 процента вероятност вие също да развиете болестта. При едноячни близнаци ако единият от тях страда от заболяването, шансовете и другият да се разболее са повече от 70 процента. 

Какви са симптомите?

Цьолиакията има много и различни симптоми. При възрастните те може да са различни от тези при децата. Освен това симптомите не се появят, преди в менюто на човек да бъдат включени храни, съдържащи глутен. Затова и съветът на британската асоциация, която изследва тази болест, е да се въвеждат храни с глутен в менюто на децата след 6-месечна възраст, тъй като избягването на глутена не предпазва от развитие на заболяването. 

Симптоми при децата

При децата първите симптоми за цьолиакия са лош апетит, нервност и по-ниско тегло.  
•    Наблюдава се липса на апетит, раздразнителност и задържане на едно и също тегло въпреки растежа .
•    Бледи и обемни изпражнения с неприятна миризма.
•    Повръщане и диария, които могат да са подвеждащи за поставянето на грешната диагноза гастроентерит 
•    Подут стомах
•    Отслабване на мускулите на ръцете и краката 

Симптоми при възрастните

  • При възрастните симптомите могат да включват: 
  • Загуба на тегло с бледи изпражнения и сериозна диария
  • Запек
  • Подуване на корема с газове.

Възможно е обаче възрастни с цьолиакия да нямат нито един от симптомите, свързани с червата. Възможно е те да се обърнат към лекаря си заради следните оплаквания: 

  • Изключителна умора
  • Анемия
  • Депресия
  • Болки в костите и понякога дори фрактури, които се дължат на изтъняване на костите
  • Афти в устата
  • Сърбежи и пришки по кожата  главно в областта на лактите и коленете -дерматитис херпетиформис
  • Повтарящи се спонтанни аборти.

Последните проучвания на заболяването показват, че загубата на равновесие и изтръпването на дланите и стъпалата са неврологични симптоми, които се срещат при хора с цьолиакия. Известно е също така, че чревните симптоми, които се свързват с цьолиакията, невинаги присъстват при пациенти, при които са налице неврологични симптоми. 

Как се поставя диагнозата?

Личният лекар ще ви разпита подробно за вашите симптоми. Не се притеснявайте, ако ви пита за честотата и цвета на изпражненията ви. Освен това специалистите се интересуват дали сте отслабнали и дали имате симптоми на анемия – умора, изтощение, бледност. Прави се преглед на корема, кожата се проверява за обриви и пришки, а устата – за афти. След това се назначават кръвни тестове.

Кръвните тестове включват:

  • Изследване за анемия – проверка на нивата на желязо, фолиева киселина и калций.
  • Изследване за антитела, които често се откриват при цьолиакия. Най-специфичното е антиендомизиум. Ако се открива в кръвта, много е вероятно да страдате от цьолиакия. Дори и да страдате от болестта обаче, кръвният тест ще бъде отрицателен, ако в момента на провеждането му глутенът не присъства в храната ви. 

За диагностициране на цьолиакията е нужна също ендоскопия с биопсия, която се извършва в болница. При децата манипулацията се прави при пълна упойка, а при възрастните може да стане и с местна, като упойката се впръсква в гърлото със спрей. 

Важно е да продължите нормалния си хранителен режим, който включва глутен, преди да направите кръвните изследвания и ендоскопия. Според последните препоръки дори при промяна на диетата храни с глутен трябва да се кондумират поне веднъж всеки ден поне 6 седмици, преди да бъдат направени изследванията. 

Какво е лечението

 

Не е възможно да се предпазим от цьолиакия, но хранителният режим без глутен може да обърне увреждането на тънките черва. Добре е личният лекар да ви свърже с диетолог, който да ви консултира за храненето. 

 

Друг важен аспект е да ви препоръчат хранителни добавки под формата на витамини и минерали. Ако нивата на хранителните елементи в кръвта ви са ниски, може да се наложи да пиете таблетки с желязо и добавки с фолиева киселина и калций. Всички жени трябва да вземат добавки от фолиева киселина от  400 мг на ден в продължение на 3 месеца преди забременяване, както и в първите 3 месеца от бременността. Те ще предпазят плода от вродени дефекти на гръбначния стълб. 

 

Цьолиакия, която не се повлиява от безглутенова диета, може да се нуждае от допълнително лечение. В повечето случаи фактът, че тънките черва не могат да се излекуват, се дължи на продължаващото присъствие на глутен в храната. В такъв случай вероятно е добре да се консултирате отново с регистриран диетолог, с който да обсъдите по-детайлно хранителния си режим. 

 

Възможно е цьолиакията да не се повлиява от стриктна безглутенова диета. Лечението в такъв случай може да включва използването на стероиди и лекарства, които „охлаждат“ имунната система.  Това състояние е доста рядко.

 

Безглутеновата диета може да бъде добре балансирана и достатъчно хранителна. Тъй като обаче се консумират по-малко фибри, при някои хора това може да доведе до запек. За да неутрализират този ефект, добре е да консумират много плодове и зеленчуци. 

Възможни ли са усложнения

Усложненията при цьолиакия са рядкост. Те могат да включват следните проблеми: 

  • Безплодие при жените. Честите спонтанни аборти понякога се свързват с наличието на цьолиакия. 
  • Тежка анемия по време на бременност, тъй като червата не могат да поемат достатъчно желязо и витамини, които да отговорят на хранителните нужди на майката и бебето. 
  • Забавяне на вътрематочното развитие на плода. По-често при майки с цьолиакия се раждат бебета, които вътре в утробата са били малки за възрастта си. 
  • Автоимунни заболявания – заболяване на щитовидната жлеза, диабет тип 1 и някои видове заболявания на черния дроб като първична билиарна цироза.
  • Остеопороза.

Изследванията показват, че придържането към безглутенова диета в продължение на 5 и повече години намалява риска от развитие на всички видове рак, които се свързват с цьолиакията. 

Има ли лечение?

Безглутеновата диета ще позволи възстановяването на обвивката на червата. Увредата обаче ще се върне с включването на глутен в храната. Това означава, че на практика няма лечение за цьолиакията. Единственото решение е да се избягва консумирането на храни дразнители. Ако правите това, ще се радвате на добро качество а живот и ще избегнете дългосрочните усложнения, свързани с болестта.

 

Редактор Илияна Ангелова

Коментари

Поздравления за статиите в сайта! Допринасят за по-доброто сътрудничество между лекар и пациент. Моля отбелязвайте и кои видове от въпросните лечения са по Здравна каса. Благодаря! Пожелания за успехи - служебни и лични!