Публикация

ЦЗПЗ: Касата с ново указание за икономисване на онколекарства в болниците

ЦЗПЗ: Касата с ново указание за икономисване на онколекарства в болниците

То е изготвено съвместно с БЛС


Здравната каса определи теглото и височината на населениетоНационалната здравноосигурителна каса е изготвила съвместно указание с Българския лекарски съюз, определящо количествата лекарства, които ще бъдат заплащани за терапията на болни със солидни тумори. 

Медикаментите се дозират на килограм тегло, информира Центърът за защита правата в здравеопазването.

В съвместното указание е посочено, че касата ще признае дозировка за мъже, определена върху 81 килограма тегло, и за жени - върху 67 килограма. 

"При част от лекарствата дозировката се изчислява на квадратен метър повърхност на тялото, което изисква и измерване и на ръста. За целта НЗОК е приела, че средният ръст за българките е 163 см, а за българите - 175 см", изтъква организацията.

Според нея указанието се прави с цел да се принудят болниците да икономисват лекарствата, като комбинират пациентите с различно тегло и ръст, така че при отварянето на флакона или ампулата да не остане неизползвано вещество. 

Лошото е, че това невинаги може да стане, а и флаконите и ампулите са с различно съдържание и ако една комбинация пациенти е подходяща за едно от лекарствата, за другото може да не е. 

Ако болниците приложат по-големи количества от определените среден ръст и тегло, разходите ще останат за тяхна сметка, коментират от ЦЗПЗ.

Коментари