Публикация

Учени от БАН пазят лечебни растения в България от изчезване

Учени от БАН пазят лечебни растения в България от изчезване

Институтът по биоразнообразие набира доброволци, които през пролетта и есента да помогнат за разсаждането им


Учени от Българската академия на науките пазят най-редките и лечебни растения в България от изчезване, съобщава Би Ти Ви.

В биотехнологична лаборатория специалистите помагат за тяхното ускорено размножаване и връщане обратно в природата. Едно от растенията, които са отгледали, са кълнове на женско биле, което лекува десетки болести.

„Има общоукрепващо имунната система действие, но също така се ползва при различни заболявания на храносмилателната и дихателната системи, включително астма”, обяснява доц. д-р Марина Станилова, един от специалистите, които изследват най-ценните растения в България.  

В България има над 4100 растителни вида, а 12% от тях са ендемити. Това означава, че се срещат само в България или на Балканския полуостров. Пример за това е рядкото и защитено блатно кокиче. Учените използват малко парченце от него, което дава началото на няколко други растения. Те помагат при лечението на детска церебрална парализа, Алцхаймерова деменция и други болести.

Всеки, който желае, може да се включи в опазването на редките и лечебни растения. Институтът по биоразнообразие набира доброволци, които през пролетта и есента да помогнат за разсаждането им.

Коментари