Публикация

Уникална дискусия за промените в здравеопазването събира хиляди лекари и фармацевти в CredoWeb

Уникална дискусия за промените в здравеопазването събира хиляди лекари и фармацевти в CredoWeb

Само за 4 дни над 1500 участници се включиха във в трите панела на виртуалното събитие - болнична, доболнична помощ и лекарствена полиника


 

Първата по рода си обществена виртуална дискусия за промени в здравеопазването събра над 1500 участници само за 4 дни. Тя стартира на 20 февруари като съвместна инициатива на Credoweb и в. „Животът днес“ с амбицията да стимулира активността, критичността и градивността на българското лекарско съсловие, като същевременно постави на изпитание концепциите на политическите сили, които предстои да премерят сили на 26 март за новото Народно събрание.

Лекарите смело хвърлят ръкавица на политиците и определено са по-активни от тях – споделят искания, идеи и коментари за системата. Партиите до момента са отсрамени само с визиите на ДПС и АБВ. Въпреки заявеното участие, политиците се ослушват свенливо и чакат дебатът да набере скорост.

Най-горещо е в панел ДОБОЛНИЧНА ПОМОЩ, където в ролята на провокатори на диалога влязоха председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев, д-р Кирил Еленски от НСОПЛ, д-р Георги Ставракев, председател на Асоциацията на специалистите в извънболничната помощ, д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, д-р Веска Занкова – зам.-председател на Асоциацията на специалистите от извънболничната помощ и д-р Павлин Стефанов, дентален лекар от Плевен. Страстите се разпалват главно около дефицита на направления, заплащането на лекарския труд, драмите в спешната медицинска помощ, профилактиката, ангажиментите на НЗОК към доболничната помощ.

Темпераментно начало в панел БОЛНИЧНА ПОМОЩ сложиха директорът на УМБАЛ „Св. Ив. Рилски“ д-р Дечо Дечев, д-р Иван Маджаров, председател на УС на Българска болнична асоциация, д-р Николай Болтаджиев – председател на Националното сдружение на частните болници и пак д-р Венцислав Грозев и д-р Станимир Хасърджиев. Още в началото лекарите си стиснаха ръцете, че съдбата на сектора в голяма степен зависи от тях и от пациентите и решиха, че е безсмислено да чакат идеи от политиците. Очаквано най-коментирани са въпросите за демонополизацията на здравната каса, доплащането от страна на пациентите, съдбата на клиничните пътеки и диагностично свързаните групи, финансирането на сектора. Някои от лекарите впечатляват с дълбочина на анализа и с ясна стратегия за развитие, на които всеки уважаващ себе си управленец би следвало да завиди.

В панел ЛЕКАРСТВЕНА ПОЛИТИКА летвата стартово бе вдигната много високо от Зоя Паунова,  председател на ARPharM,  Николай Хаджидончев,  председател на УС на БГФармА , Владимир Афенлиев, зам.-председател на БГФармА, Деян Денев – директор на ARPharm, проф. Илко Гетов, председател на БФС и Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Първите мнения се въртят около ставката за ДДС върху лекарствата, която трябва да бъде намалена, както и около идеята за централизирано финансиране на болниците като единствен вариант за ефективно и по-рационално разпраделяне на финансовия ресурс.

В следващите дни очакваме емоционалният градус в дискусията да се повиши с влизането на още политически партии.

Бъдете активни, не ги жалете!

Вашият глас е важен – само гилдията може да е реален коректив и генератор на работещи идеи.

Още за дискусията:

  • Броят на участниците е неограничен. Ако сте получили покана, приемете я, за да се включите. Може да се включите и като кликнете на линка в този имейл.
  • Може да изпратите покана на свои колеги и по имейл. Тези, които още нямат профил, могат да се регистират и да подадат заявка за включване.
  • Няма лимит на задаваните въпроси и коментари.
  • Няма времеви ограничения - можете да публикувате в удобно за Вас време.
  • Анонимно участие не се допуска.
  • Чистата професионална среда и възможността за открит, честен и задълбочен диалог са гарантирани.

Коментари

Милен  Цветанов
26 фев 2017 02:05

Лекарите според мене нямат кой знае какъв проблем с парите, тъй като освен официални доходи имат възможност и за доста допълнителни, които предполагам, че често надхвърлят легалните... Крещящия проблем е за заплащането на медицинските сестри, които освен на мизерните и цинични заплати не могат да разчитат на нищо допълнтиелно!

CredoWeb
25 фев 2017 20:43

Въпросите си може да зададете в трите панела на обществената дискусия: http://www.credoweb.bg/koi-sa-vazhnite-hodove-v-dobolnichnata-pomosht-discussion-1595.htmlhttp://www.credoweb.bg/kakvo-tryabva-da-se-promeni-v-bolnichnata-pomosht-discussion-1593.htmlhttp://www.credoweb.bg/koi-sa-raboteshtite-idei-v-sektor-lekarstvena-politika-discussion-1596.htmlТам може да видите както и въпросите, зададени от други Ваши колеги, така и отговори на партии, участващи в предизборната битка

Какви са политиките за неблагоприятните практики в България и по специално заплащане на личните лекари за неблагоприятни условия на работа.

Лекарският труд и този на медицинските сестри и акушерки не е остойностен в България. Какви са политиките и регламентите за заплащането му във водещите страни на Европейския съюз?