CredoWeb

CredoWeb

Компания
01:00 / 10 Сеп 2008
Увеличава се процентът на предотвратените самоубийства в Пловдивско

В Пловдив и региона се наблюдава увеличение на опитите за самоубийство.
Това съобщи д-р Георги Божиков, директор на Районния център по здравеопазване...

В Пловдив и региона се наблюдава увеличаване на опитите за самоубийство.
Това съобщи д-р Георги Божиков, директор на Районния център по здравеопазване, по повод Международния ден за предотвратяване на самоубийствата.

„134 души са посегнали на живота си през първите шест месеца на годината, но положителното е, че се увеличава процентът на предотвратените самоубийства. Едва 34,3 на сто от случаите са завършили фатално.” - поясни д-р Божиков.

За сравнение, през миналата година за същия период на живота си са посегнали 114 души, като близо половината от тях са починали.

През първите 6 месеца на 2008 г. опитите за самоубийство в област Пазарджик са 47, като 14 от тях са завършили със смърт.

„В България хората, живеещи в градовете, по-често посягат на живота си, като по-голямата част от тях са на възраст между 30 и 40 години.” - коментира д-р Божиков.
Не са малко и случаите, когато на живота си посягат и тийнейджъри.

По данни на Световната здравна организация самоубийството е една от трите основни причини за смърт сред хората на възраст между 15 и 34 години. Броят на самоубийствата по света се е увеличил с 60 процента за последните 50 години.


Ако сте медицинско лице и желаете и Вие да публикувате статия, можете да го направите, като се регистрирате тук

Подобни

Включете се в дискусия за ваксините с въпроси, мнения и коментари
Училище за астма в УМБАЛ „Александровска“