Публикация

В „Майчин дом” не достигат кувьози

За да се осигурят качествени грижи за новородените, броят на кувьозите трябва да е поне два пъти по-голям от броя на децата, нуждаещи се от интензивно лечение...


Отделението за интензивна терапия на новородените в „Майчин дом” има нужда от нова апаратура.

Това заяви пред health.bg д-р Анета Попиванова, неонатолог в отделението.

„Майчин дом” разполага с достатъчно медикаменти, включително с жизнено важния за недоносените бебета сърфактант, но част от кувьозите са амортизирани и се нуждаят от подмяна.

„Имаме недостиг на апаратура – кувьози, монитори за следене на жизнените показатели, апарати за вентилация. Имаме само една лампа за интензивна фототерапия.
В момента в Министерството на здравеопазването вървят търгове за апаратура. Надяваме се да получим ново оборудване до края на годината.” – коментира д-р Попиванова.

За да се осигурят качествени грижи за новородените, броят на кувьозите трябва да е поне два пъти по-голям от броя на децата, нуждаещи се от интензивно лечение.

„Имаме малко над 100 кувьоза, а децата в болницата в момента са 90. От тях 45 са при нас, в отделението за интензивна терапия. Едно дете може да стои в един кувьоз не повече от 4 дни. След това той трябва де измие, да премине цикъл на дезинфекция. Иначе има опасност от вътреболнична инфекция.” – поясни д-р Попиванова.

В отделението трябва да се поддържат в готовност по няколко чисти, затоплени кувьоза, в които при необходимост веднага да бъдат настанени деца.



Коментари