Публикация

В пловдивската МБАЛ се отлагат операции заради недостиг на сестри

В момента в операционните екипи на лечебното заведение работят 14 сестри, а трябва да бъдат поне 18, заяви заместник-директорът на болницата д-р Емил Караиванов...


В пловдивската многопрофилна болница има остра нужда от анестезиологични сестри.

Това заяви заместник-директорът на лечебното заведение д-р Емил Караиванов.

В момента в операционните екипи на лечебното заведение работят 14 медицински сестри, а трябва да бъдат поне 18, допълни д-р Караиванов.
По думите му, недостигът на кадри води до редуциране на плановите операции.
„Интервенциите се отлагат колкото е възможно и по преценка на лекарите - поясни д-р Караиванов.

Той подчерта, че дефицитът на анестезиологични сестри е проблем, който съществува отдавна, като в момента се налага много от тях да дават извънредни дежурства, а отделенията са принудени да правят графици с дни напред.
„Не можем да осигурим повече от един екип за всяка операционна, а имаме 10 хирургични звена.” – аргументира се заместник-директорът.

При останалите сестри също има недостиг на кадри. Свободните места в болницата са около 25.
За да реши проблема, ръководството на болницата обяви преди кандидатстудентската кампания, че ще отпусне 5 стипендии за студентки, които подпишат 5-годишни договори за работа в клиниките й. Засега само две момичета са приели офертата.

Проблемът засяга всички здравни заведения в региона. В университетската болница „Свети Георги” свободните сестрински места са между 60 и 70.

Има изтичане на кадри към западноевропейските страни, където заплащането на сестринския труд надвишава 1400 евро. Същевременно заплатата на средния медицински персонал в пловдивските болници е около 500 лева.
Друга причина за недостига на сестри е увеличението на срока на обучение, както и усложненият прием в Медицинския колеж.


Коментари