CredoWeb

CredoWeb

Компания
01:00 / 04 Дек 2008
В Пловдивско всеки втори не е ходил на профилактичен преглед

Всеки втори жител на Пловдивска област над 18 годишна възраст не е ходил на профилактичен преглед при семейния си лекар тази година.

Всеки втори жител на Пловдивска област над 18 години не е ходил на профилактичен преглед при семейния си лекар тази година.
Това съобщи д-р Борис Джурджев, директор на Районната здравна каса в областния град.

„ Грижата за профилактичните прегледи е на пациента. Според Закона за здравето, консултациите са задължителни и се налагат глоби от 50 до 100 лева. Никой обаче не извършва контрол и няма санкционирани.” - коментира д-р Джурджев.

Той поясни, че в Европа, ако не си направиш профилактичен преглед и след това се разболееш, си плащаш част от лечението.

Директорът на Районния център по здравеопазване д-р Георги Божиков посочи, че този вариант е по-ефективен, отколкото ако контролът се осъществява чрез административни мерки.

„Българинът е доста немарлив към здравето си, което е и една от причините много от сериозните заболявания да се откриват в късен стадий.” – коментира д-р Божиков.

От касата не изключват възможността някои от отчетените посещения при лекарите да са фиктивни и на хората да не е направен преглед.


Ако сте медицинско лице и желаете и Вие да публикувате статия, можете да го направите, като се регистрирате тук

Подобни

Качването и слизането по стълби в офиса дава повече енергия от едно кафе
Над тон храни са конфискувани по Великден