Публикация

В Спешната помощ в София не достигат 90 лекари

В Спешната помощ в София не достигат 90 лекари

В центъра вече постъпват на работа повече кадри, отколкото напускат


В Спешната помощ в София има незаети 90 щатни бройки за лекари. Няма обаче свободни места за медицински сестри и шофьори.

Това каза д-р Георги Гелев, директор на Центъра за спешна медицинска помощ в столицата, пред БНТ.

Той отбеляза, че до 2016 г. е имало повече напуснали софийската спешна помощ, отколкото назначени на работа. През миналата година за първи път тенденцията е обратна – оттеглилите се са по-малко, в сравнение с постъпилите – 109 срещу 119. През януари тази година са назначени нови 7 лекари, а през февруари - 7 парамедици.

Според д-р Гелев тенденцията за привличане на медици към спешната помощ е трайна. Това по думите му се дължи на по-сериозното внимание към нея, изразяващо се и с повишаване на заплатите в сектора.

Ако тази тенденция се запази до края на годината, може да достигнем ниво, което прилича на оптималното“, поясни д-р Гелев.

Той уточни още, че броят на линейките е достатъчен, но автопаркът е остарял.

Директорът на ЦСМП-София коментира и инцидента в Боровец, при който 8-годишно дете падна от лифт. Той бе категоричен, че в курорта задължително трябва да има екип на Спешната помощ. 

Там ще става все по-натоварено, ще става все по-инцидентно и трябва да бъдем готови да реагираме. Там трябва да бъде разкрит такъв филиал. Дали ще бъде изцяло наша къщичката, в която ще пребивава този екип, или ще ползваме на БЧК базата, където са планинските спасители, това е без значение“, подчерта д-р Гелев.

Той коментира и случая с трагично починалото 11-годишно момиче в столичното 52-ро училище. Отбеляза, че е имало огромно забавяне, но от страна на директорката и учителката на детето, които не са потърсили веднага лекарска помощ.

Изтъкна, че времето от подаването на сигнала до хоспитализирането на момичето в „Пирогов“ е било точно 27 минути и екипът на Спешната помощ е действал наистина много бързо и професионално. 

Коментари