Публикация

Варикоцеле - причини, симптоми и лечение

Има сигурни доказателства, че оставено нелекувано, варикоцелето води до нарушения в растежа на тестисите, изразяващ се със загуба на обем и влошаване показателите на семенната течност


Проф. д-р Йорданка Узунова дмн - началник на Отделение по урология-андрология в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" 

От всички причини за развитието на мъжки стерилитет, наличието на варикоцеле е най-честата, при която се провежда оперативно лечение. Първото описание на това състояние датира от първи век, направено от гръцкия лекар Целзий.

Варикоцелето представлява разширение на вените на семенната връв. То се развива, защото има нарушение в клапите, които нормално позволяват на кръвта да се оттича от тестиса по посока на корема.

В нормалната мъжка популация варикоцелето се среща в 15-20%, докато, при мъжете с инфертилитет, консултирани за първично безплодие неговата честота е 19-41%. Вече има сигурни доказателства за това, че оставено нелекувано, варикоцелето води до нарушения в растежа на тестисите, изразяващ се със загуба на обем и влошаване показателите на семенната течност. В повечето от случаите наличието на варикоцеле се установява при преглед, при извършване на ултразвуково изследване или при доплерова ехография. Първоначално диагнозата се поставя при мъже с персистиращ стерилитет, с намаляване на левия тестис, с болки в областта на тестиса или с видимата промяна във външния вид на скроталната половина и по хода на семенната връв в лявата му половина.

Паралелно с извършване на физикално и ехографско изследване трябва да се проведе и изследване на спермата на мъжа, която е основна лабораторна диагностика. Параметрите, които трябва да бъдат определени са: цвят, обем, вискозитет, рН, общ брой на сперматозоидите, подвижност, наличие на дефектни сперматозоиди (деформирани, без главички, с откъснати опашки, други вариации). Всичките изброени параметри съставляват спермограмата. Отклоненията им довеждат до невъзможност за оплождане на яйцеклетката. Съществуват различни показания за оперативно лечение на варикоцелето, съобразно проявените симптоми и обстоятелства при всеки отделен индивид. Те могат да бъдат представени така:

  • - съществува период от повече от две години, в които при двойката, въпреки усилията и реализираните контакти не настъпва бременност;
  • - установен нормален гинекологичен статус на жената и тя не забременява;
  • - при мъжа се установяват промени в спермограмата при наличие на варикоцеле при преглед;
  • - съществува индуцирана от варикоцелето болка;
  • - има дискомфорт в скротума като болка, тежест и подуване (най-често при деца и младежи);
  • - на лице е значима разлика в размера на двата тестиса (при децата - повече от 2 mL разлика между левия и десния тестис);
  • - има рецидивиращо варикоцеле след проведено оперативно лечение;
  • - юноши с двустранно варикоцеле.

Подчертавайки важността на ранно коригиране на варикоцелето, повечето автори са на мнение, че всеки един от тези фактори може да окаже влияние и да влоши характеристиките на семенната течност и от там - оплодителната способност на мъжа. Нашето поведение е активно - съветваме пациентите да предприемат оперативно лечение, като им се дава необходимата информация за методите, по които може да бъде извършено. 

Коментари

Драго Цинцаров
15 апр 2016 09:57

Тази операция с пълна упойка ли е или човек е буден?

Милен Свиленов
15 апр 2016 09:36

Мога ли да си направя изследванията по каса, но без да минавам през личния лекар? Какво ми трябва?