Публикация

Важни лекарства за епилепсия липсват в България

Изключително важни лекарства за пациенти с епилепсия остават неоткриваеми на българския пазар от месеци наред, сподели председателят на Асоциацията на родители на деца с епилепсия Веска Събева.


Става дума за 12 молекули, предназначени не толкова за ежедневната терапия на болестта, а за овладяването на тежки и животозастрашаващи пристъпи. Тези медикаменти са и най-евтините у нас и точно цената им е причина за тяхната липса.

По думите на Събева страната ни не предлага изгодна възможност на фармацевтичните компании да предлагат на родна почва евтини препарати на толкова малък пазар. Това принуждава стотици родители да пътуват зад граница в търсене на лекарства или пък да ги купуват "на черно".

Другият вариант е да се приемат заместители, които обаче са десет пъти по-скъпи и невинаги дават желания ефект.

Според Веска Събева решението е у нас да се създаде фонд, който да покрива нуждите от лекарства на тази група пациенти. Идеята е многократно заявявана, но досега не среща подкрепа.

По нейните думи здравните власти категорично пренебрегват страдащите от епилепсия, въпреки че това е най-често срещаното неврологично заболяване, което сериозно уврежда качеството на живот на пациентите.

я припомня, че епилепсията не е нито настинка, нито грип, и когато едно лекарство го няма, "не можеш просто да изтичаш до аптеката, за да си вземеш нещо друго, което да потисне симптомите".

В момента болните с епилепсия у нас са близо 75 хиляди души, като малко над 30 хиляди са децата. В 30% от случаите става дума за резистентна на лечение епилепсия.

От няколко години е въведено и хирургичното лечение на болестта, но то все още се прилага ограничено.

Друг проблем е липсата на специализирани социални услуги за болните, както и диетолози, които да подготвят най-подходящия за състоянието хранителен режим.

Източник: http://www.puls.bg/

Коментари