Публикация

Възстановяване на износена колянна става

Коляното понася чувствителни натоварвания и осигурява голям обем движения. Съвременният начин на живот го поставя в ситуации, далече от естествените за него – както като претоварване, така и като нетипично обездвижване. Всичко това довежда до постепенно изхабяване и износване на колянната става.


С какво се характеризира износването на колянната става
Става дума за процеси, при които хрущялите започват да изтъняват, променят цвета си и губят блясъка си. Успоредно с това намалява пластичността им, по повърхността им се появяват неравности, които предизвикват по-усилено триене при движение. Триенето от своя страна ускорява разрушителните процеси, докато на отделни участъци се стигне до пълно оголване на костта, травмирането и възпалението й. Засягат се и околоставните меки тъкани. Стига се до разрушаване на ставната капсула.

Износването на колянната става е естествено явление свързвано с една по-напреднала възраст. Свързва се със забавените самовъзстновителни процеси, които не успяват да превъзмогнат дегенеративните. Условие за износването се явява и намалената синовиална течност и промени във състава й. Понеже тя е отговорна за храненето на хрущяла, всяко колебание при нея се отразява на състоянието му.

Проблемът е, че изхабяването на ставата все повече засяга и млади хора.

Причини за износването на колянната става
Първата и най-типична причина е естественото остаряване на организма.

Веднага след нея следва засиленото или нетипично натоварване. То може да се изразява както в прекомерни физически усилия, вдигане и носене на тежести, така и в принудително проседяване на дълги часове на едно място в една поза.

В този смисъл наднорменото телесно тегло също е свръхтовар. Понякога е достатъчно намаляването му с няколко килограма, за да се усети веднага облекчение и да намалеят рязко рисковете от ранно износване на ставата.

Травмите са друг ускорител на дегенеративните процеси. Като пусков механизъм за  износването на колянната става могат да се явят инфекции, вродени дефекти, системни заболявания, грешки в храненето и т. н.

Причините са различни, а последиците са болка, загуба на подвижност на ставата, отоци и възпаления, ошипяване, събиране на течност, атрофия на мускулите, свързани с обездвижената става и в крайна сметка – инвалидизиране.

Възможности за възстановяване при износване на колянната става
Консервативното лечение преследва намаляване на болката, забавяне на разрушителните процеси, максимално запазване на подвижността. Използват се нестероидни противовъзпалителни препарати, хондропротектори (хиалуронова киселина, хондроитин сулфат, глюкозамин), кортикостероиди, балнеолечение, физиотерапия, кинезитерапевтични упражнения.

Крайният вариант е заместване на изхабената става с изкуствена.

Доскоро се смяташе, че възстановяване на износената колянна става е невъзможно
Медицината все повече се възползва от високите технологии и все повече неща стават възможни. При нас, в медицински център „Д-р Хайвазов“, работят специалисти, които прилагат най-модерните методи за възстановяване на хрущялите. Те се различават един от друг като техника и средства, но целта е една – да се осигури здрава и жизнена става и с това да се подобри качеството ви на живот.

Прави се присаждане на частици хрущял върху увреденото място – както от ненатоварено място от собствената става, така и от донор. Размножават се в лабораторни условия хрущялни клетки, взети от ставата и новата тъкан се връща в нея.

Използват се специални биоструктури, подпомагащи самовъзстановяването на увредения хрущял.Осигурява се регенарацията му чрез предизвикване на контролиран кръвоизлив.

Обадете ни се, ако имате нужда от възстановяване на износена колянна става и ще преценим, дали тези методи за подходящи за вас.

Коментари