Публикация

Великденски козунак с шипков мармалад

Рецепта на Антония Шопова за Кулинарния конкурс: Пролетните ястия на Комфортекс


Великденски козунак с шипков мармалад


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ: 
За тестото: 1 кг брашно 250 г захар 50 г мая - 1 пакетче суха 80 г краве масло 200-250 мл прясно мляко 80 мл олио 4-5 яйца 1 капсула есенция от лимонови кори 1-2 пакетчета ванилия 1 ч. л. сол За плънката: 100-150 г мармалад от шипки 100 г стафиди 50-60 г орехови ядки 20 г галета 1 с. л. ром канела на вкус 2 яйца за намазване 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: 
Брашното се пресява и в него се оформя кладенче. Вътре се натрошава маята и постепенно се подхваща с топлото мляко. Сипва се 1 ч. л. захар и се оставя да втасва 15 мин. След това брашното се поръсва със сол и едно по едно се добавят затоплените яйца. Наливат се разтопеното масло и загрятото олио. Сипва се и захарта. 30 г се запазват, за да се поръси козунакът преди печене. Сместа се ароматизира с ванилия и есенция от лимонови кори или настъргана лимонова кора и се замесва, като се забърква само в една посока. Полученото гладко тесто се намазва с олио, покрива се с кухненска кърпа и се оставя да втасва 20 мин. Стафидите се накисват в рома. Втасалото тесто се разделя на 3 еднакви по големина топки, които леко се разточват, намазват се с шипков мармалад и се поръсват със стафиди. Завиват се на рула и се разточват като фитили. Три от фитилите се сплитат на плитка. Слагат се в намазнена тава и се оставят да втасват още 25-30 минути. Втасалият козунак се намазва с разбито яйце (или само жълтък) и се поръсва със захар. Може да се украси с орехи или стафиди и се пече 25-30 мин. в предварително загрята до 180-200 фурна.

Ако тази рецепта ви харесва, гласувайте за нея с бутона ХАРЕСВАМ!

Споделете вашата любима пролетна рецепта и участвайте в конкурса с чудесни награди ТУК!

Коментари