Вертиго

182 Последователи

Вертиго е латинското название на световъртеж. Симптомите включват чувство за дезориентация или световъртеж. При някои хора могат да се появят и симптоми като повдигане или повръщане, изпотяване и/или нарушение на движението на очите. Понякога се проявяват визуални смущения, слабост, затруднения в говора, замъгляване на съзнанието, трудности в ходенето.

какво представлява вертигото

Как да разпознаем вертигото

Проявява се със световъртеж, често с чувството, че всичко наоколо се люлее. Това усещане не бива да се бърка със замайването или припадането. Раазличава се от морската болест, при която се нарушава равновесието при повторяеми движения по време на пътуване в кола или на кораб. 

Симптоми на вертиго

Включват чувство за дезориентация или световъртеж. При някои хора могат да се появят и следващите симптоми или някои от тях: 

  • Повдигане или повръщане;
  • Изпотяване и/или нарушение на движението на очите;
  • Продължителността на симптомите е от няколко минути до часове, а сиптомите могат да бъдат постоянни или епизодични. Те могат да се появят при някое движение или промяна на позицията;
  • Понякога се проявяват визуални смущения, слабост, затруднения в говора, замъгляване на съзнанието, трудности в ходенето.

Вертигото може да се причини от проблеми в мозъка или във вътрешното ухо. 

Причини за появата на Вертиго

Вертигото може да се причини от проблеми в мозъка или във вътрешното ухо. 

Benign paroxysmal positional vertigo(BPPV)

е най-честата форма на вертиго. При него при рязко завъртане на главата се появява чувството, че всичко наоколо де върти и люлее. Този тип вертиго рядко е причина за сериозно безпокойство и се лекува.

Labyrinthitis или vestibular neuritis

Labyrinthitis или vestibular neuritis

Причина за появата на вертиго може да е възпаление във вътрешното ухо. То се характеризира с внезапната си поява и понякога със загуба на слуха. Най-честата причина за labyrinthitis е вирусна или бактериална инфекция на вътрешното ухо.

Мениерният синдром

Представлява съвкупност от 3 симптома, които включват:

  • епизодична поява на вертиго;
  • шум в ушите;
  • загуба на слух.

При хората с този синдром се редуват резки и силни пристъпи на вертиго със загуба на слух и периоди без всякакви симптоми.

Акустична неврома на нервната тъкан

също може да предизвика вертиго. Симптомите включват вертиго със шум в едното ухо и загуба на слуха.

Намален приток на кръв или кръвоизлив

Намален приток на кръв или кръвоизлив

Вертиго може да се появи и поради намален приток на кръв към основата на мозъка. При кръвоизлив в задната част на мозъка също се появява вертиго, главоболие, затруднено ходене и неспособност за насочване на погледа в посока на кървящата област.

Множествена склероза

Вертиго присъства и сред симптомите на множествената склероза. То се проявява внезапно и при преглед се установява неспособност на очите да се придвижат извън средата на линията сочеща към носа.

Механични причини

Травма на главата или врата също могат да причинят вертиго, но тогава то отшумява от само себе си.

Мигрената е една от причините за вертиго

Мигренозни състояния

Мигрената е една от причините за вертиго. Обикновенно то се появява след силно главоболие, но не представлява дълготраен проблем.

Захарен диабет

Усложнения от диабет понякога водят до артериосклероза, което намалява снабдяването на мозъка с кръв и може да причини симптоми на вертиго.

Кога трябва да се търси медицинска помощ

Всички симптоми на вертиго налагат лекарски преглед. Повечето случаи на това страдание са безвредни. Въпреки че усещанията са неприятни, те се лекуват лесно, но е необходимо лекар да изключи евентуални редки, потенциално сериозни или застрашаващи живота причини за симптомите. Някои симптоми на вертиго може да изискват изследвания в болнична обстановка, като например двойно виждане, главоболие, слабост, затруднен говор, нарушено движение на очите, промяна на съзнанието, неадекватно поведение или затруднено събуждане, трудно ходене или липса на контрол на ръцете и краката.

как се лекува вертиго

Лечение на вертиго

Вертиго може да се лекува с медикаменти – хапчета, пластири или инжекции. При бактериална инфекция на средното ухо може да се наложи приемане на антибиотици. При синдром на Мениер пациентите се подлагат на диета с ниско съдържание на сол и понякога им се дават отводняващи лекарства. Повтарящи се инфекции във вътрешното ухо понякога налагат хирургическа намеса.

Превенция при вертиго

Хората с нарушено равновесие от вертиго трябва да вземат предохранителни мерки срещу падания и наранявания.
Тези, които са с рисков фактор за инсулт, трябва да контролират кръвното си налягане и холестерола и да спрат да пушат.
Страдащите от Мениерен синдром трябва да намалят приема на сол.

 

 


по текста работи: Албена Димитрова

Публикации

Вертиго - симптоми, причини, лечение
CredoWeb
CredoWeb
10.4.2013
Вертиго - симптоми, причини, лечение
Световъртеж и замайване
CredoWeb
CredoWeb
5.3.2013
Световъртеж и замайване