Публикация

Високите токчета могат да причинят увреждане на гръбнака, краката и ходилата

Основни поражения върху опорно-двигателния апарат при продължително носене на обувки с висок ток.


Според анкета, 77/100 от жените носят обувки на висок ток по специални поводи, 31/100  носят високи токчета на работа, 50/100 за партита и вечери, а 33/100 ги носят, когато отидат на танци. 5/10 ги носят поне 3 пъти в седмицата, а три от тези жени падат по време на носенето им. Жените намират високите токчета за  неустоими и задължителни в гардероба си и за допълване на избрания тоалет, карайки ги да изглеждат по-слаби и високи, по-уверени и определено по-стилни! Въпреки това, те може да дойдат на твърде висока цена, що се отнася за здравето им! Високите токчета е една от основните причини за проблеми с краката при жените. 1/3 от всички имат постоянни проблеми заради продължителното им ползване с часове и дни....

Проучвания показват, че високите токчета оказват доста негативно влияние върху доста от структурите на опорно-двигателния апарат. Започвайки от пръстите на краката, преминавайки през глезените, колената, тазът се завърта в непривична за него позиция, от там се изглаждат физиологичните кривини на гръбначния стълб чак до главата. Всичко това води до болки, мускулни дисбаланси, порочна позиция на тялото, гръбначни изкривявания, проблеми от неврологичен характер в областта на кръста.

Носенето на обувки с ток по-висок от 4 см. , кара кракът да се плъзне напред и го поставя в неестествена форма. Пръстите се впиват, прорастват ноктите, изкривяват се и се задебеляват пръстите. Заради тази позиция, вие инстинктивно се облягате назад, което изкривява цялата позиция на бедрата и гърба. С течение на времето мускулите на прасците се скъсяват, както и сухожилията. Това е предпоставка за една хронична болка.

Изберете разумна височина на обувките си с подходяща площ за стъпване. Избирайте обувки, в които краката ви да се движат естествено и свободно, да има място за пръстите ви и да не стресират ходилата. Носете меки стелки за намаляване на болката в колената. Ако ще носите високи токчета – изберете ден в който ще имате по-малко ходене и стоене. Не ги носете цял ден, ако има възможност се преобуйте с по-удобните.

Не позволявайте на вашето чувство за стил и красота, да парализира способността ви да стоите или ходите! Краката ви буквално са вашата основа! Обърнете внимание на избора си на обувки сега, за да предотвратите големите проблеми с краката по-късно!  Ако краката ви не са щастливи, нищо над тях няма да е !



Коментари

Благодарим за хубавия материал, но високите токчета си остават едни от най-желаните женски атрибути :)