Публикация

Витамин Д намалява с 40% респираторните заболявания

Витамин Д намалява с 40% респираторните заболявания

Слънчевият витамин е първата линия на защита срещу вирусите, с напредването на годините трябва да увеличите дозата, съветват учени


Витамин Д скоро може да се използва за превенция и лечение на смъртоносни респираторни вируси, като се явява първата линия в защитата на организма, твърди ново изследване на екип от учени на Университета на Колорадо, съобщава в. „Дейли мейл“.

Възрастни пациенти, които вземали високи дози от т.нар. слънчев витамин,

боледували с 40 процента по-малко от инфекции на дихателните пътища

Известно е, че смъртните случаи от пневмония, бронхит и грип са по-високи сред по-възрастните хора заради отслабената им имунна система.  Тъй като става въпрос за вируси, често в такива случаи не се предписват антибиотици, тъй като те са неефективни.  Експертите смятат, че витамин Д помага за подсилване на първата защитна линия на организма с напредванетона възрастта на хората, като ги предпазва от респираторни инфекции.

„Това откритие потенциално може да се окаже животоспасяващ метод, смята водещият на екипа Адит Джинд. Според него лекарите имат много малко инструменти в арсенала си, с които да се борят с инфекциите, тъй като

много често антибиотиците не действат срещу вирусите,

които имат различен механизъм на растеж

в сравнение с бактериалните инфекции.

Мнозина лекари предупреждават, че предписването на антибиотици за лечението на вирусни инфекции може да допринесе за все по-голямата резистентност на бактериите в световен мащаб. Смята се, че нарастването на броя на супербактериите, които са резистентни на лекарства, ще причини до 10 милиона смъртни случаи годишно до 2050 г.

Новото изследване демонстрира потенциала на витамин Д да предотвратява подобни инфекции. Екипът проучил ефекта от приема на витамин Д върху респираторни инфекции на

107 обитателите на старчески дом в САЩ, при които средната възраст била 84 години

На 55 от тях били предписани високи дози от витамина, докато останалите получили доста по-ниски дози. И двете групи били проследени в продължение на 12 месеца. Учените установили, че в групата, която получавала по-високи дози витамин Д, имало 40-процентно намаление на случаите на остри респираторни инфекции.

Американските изследователи смятат, че изводите им ще помогнат за предпазване от инфекции и усложнения от тях. „Витамин Д може да подобри способността на имунната система да се бори с инфекциите“, вярва д-р Джинд. Той обаче предупреждава, че са необходими още проучвания, за да се потвърди връзката между витамин Д и намаляване на риска от развиване на респираторна болест.

Източник: В. „Дейли мейл“

Коментари