Публикация

Витамин К намалява риска от рак


Хората, които приемат чрез храната повече витамин К, имат по-малък риск от рак (предимно на белите дробове или на простатата).

Германско проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, е първото по рода си, което разглежда връзката между витамин К и опасността от злокачествени заболявания. То обаче не доказва категорично, че увеличаването на консумацията на витамина ще повлияе положително на някои видове рак, но поставя основите на бъдещи изследвания, които биха могли да подкрепят тази теория.

Витамин К съществува в две естествени форми – К1 (phylloquinone), който се съдържа в зелените листни зеленчуци и някои растителни масла; и К2 (menaquinone), който може да се набави от месото и сиренето.

В изследването са взели участие 24 340 души на възраст между 35 и 64 години. Тези, които консумирали повече сирене (кашкавал), били с 28% по-малко застрашени от рак. 

Коментари