Публикация

Внимание! Момичето ви отказва да се храни и рязко сменя стила си на обличане

Лечението на анорексия е комплексно – медикаментозно и психотерапевтично


Анорексията започва невинно – с прекомерния интерес към диети. Храненето, теглото, здравословния начин на живот стават основна тема за разговор. Пациентките започват да упражняват контрол върху приготвянето на храната,съобразен с техния вкус и начин. 

Могат да започнат сами да готвят за близките си, да сядат на масата заедно с тях, но използват различни извинения да не се хранят. Или започват да се хранят самостоятелно. С времето избягват семейните празници и всички събития, свързани с храненето. Започват интензивни физически упражнения – бягане, джогинг, танци, изчисляват непрекъснато приетите и изразходвани калории. Променят стила си на обличане – широки дрехи, скриващи тялото им, по-дебели дрехи, за да компенсират понижената телесна температура.

Стават импулсивни, капризни, раздразнителни, често сменят настроенията си, поради постоянното борене с епизодите на глад. Постепенно се появява чувството за вина, че са прекалили с храната, или че тя е неправилно подбрана. Чувството за несигурност и стремеж да постигнат идеален външен вид стават постоянни. 

А това води до депресия, апатичност, интересът към секса се намалява и губи. Често пътят към идеалното тегло е свързан с употребата на диуретици, лаксатива, епизоди на преяждане с последващо повръщане т. нар. тантал - полифем синдром.

Настъпват ендокринни промени, засягащи оста хипоталамус – хипофиза – надбъбрек. Може да се наблюдават повишени нива на растежния хормон, повишени нива на кортизола, намалени нива на Т3 Т4, аномалии в инсулиновата секреция. При момичетата растежът спира, не се оформя бюст, при момчетата гениталиите остават недоразвити. БМИ спада под 18, телесната температура спада под 36 о , намалява се мускулната маса, подкожната тъкан. Сърдечният мускул хипотрофира, което води до нарушения в сърдечния ритъм, водещи до предсърдно мъждене, трептене, камерна тахикардия и внезапна смърт.

Във връзка с избирателното хронично лишаване от ценни вещества, настъпват значими електролитни нарушения – хипокалиемия,което обосновава сърдечните нарушения, нарушава се обмяната на калция, което води до развитие на остеопороза. Често се развива и остра бъбречна недостатъчност, което също може да бъде причина за летален изход.

Обикновено болните нямат чувство за критичност към заболяването и това е причина да не търсят лекарска и психологична помощ. Ако все пак се решат да се лекуват, са непоследователни и несъдействащи. Затова лечението е комплексно, продължително и е най-добре да се осъществи в специализирани заведения с интердисциплинарни грижи – психиатър, психолог, интернист, диетолог. То е медикаментозно и психотерапевтично. Целта на психотерапията е да научи анорексиците да се хранят заедно, да поддържат добър външен вид, да спазват правилата на общия живот. И да носят елегантни дрехи – момичетата трябва да открият своята женственост, да се почувстват жени, без никакъв страх да показват своите тела. Друго много важно условие за ефективното лечение е момичетата да се откъснат от протекцията на своите майки и да се научат сами да вземат решенията за своя живот. Защото прикатамнестично проследяване на тази патология се стига до извода, че тя представлява всъщност бягство от отговорност.

Още по темата може да прочетете в статията:“Около 200 000 души в България страдат от анорексия".

Коментари

Албена Хюбнер
17 фев 2016 15:46

Изключително важна и болезнена тема. Благодаря, че разяснявате колко е важно родителите да следят промените в поведението на децата си и да не пренебрегват сигналите. Съвременните момичета в стремежа си да изглеждат перфектгно, преминават границата на здравословното.