Публикация

Внимавайте с храненето при смяната на сезоните

Синдромът на раздразненото черво се проявява при прехода на сезоните и промяна в диетата, предупреждава гастроентерологът от ВМА д-р Йордан Попов.


д-р Йордан Попов

Синдромът на раздразненото черво е трудно лечимо заболяване, което се проявява обикновено в преходните сезони - пролет и есен, когато храненето се променя. Този стрес причинява на гастроинтестиналния тракт подуване, тежест, дискомфорт, понякога съчетани с киселини, оригвания.

Симптоми

Синдромът на раздразненото черво се среща при голяма част от хората в трудоспособна възраст и може да засегне сериозно качеството на живота им. Признаците на това функционално заболяване обикновено са подуване на корема, повишено газообразуване, куркане на червата и нерядко спастични болки.

То засяга най-често хората между 30 и 50 години. Любопитен факт е, че заболяването се среща предимно при дейности, свързани с работа с хора. По тази причина стресът може да бъде посочен като отключващ фактор за синдрома на раздразненото черво. Въпреки че не е доказано, повечето научни изследвания водят именно към този извод. Според статистическите данни заболяването засяга по-често жени, отколкото мъже.

Важно е да се каже, че сам по себе си синдромът на раздразненото черво не е преход към някакво друго сериозно заболяване. Но със същите симптоми може да протича и по-тежко заболяване на стомашно-чревния тракт. Затова пациентите с тези симптоми трябва да потърсят консултация с лекар. При съмнение специалистът може да препоръча да се направят допълнителни изследвания, колоноскопия.

След като се изключи друго, по-сериозно органично заболяване, започва лечение на синдрома на раздразненото черво. То е в няколко стъпки.

Диета

Преди да се пристъпи към прием на медикаменти, трябва да се подбере храната. Хората сами трябва да установят какви храни им пречат и какви им помагат. Както всеки човек е индивидуален, така индивидуален е и подходът спрямо диетата, към която той би следвало да се придържа. Първо трябва да се изключат подправките, след това бобовите растения, фасул, грах, боб, леща. Следващата стъпка е да се подбере начинът на приготвяне на храната, това не е без значение.

Лечение

Ако и това не помогне в рамките на седмица до десет дни, се преминава към лечение с препарати, които представляват билкови екстракти на различна основа. Защото е доказано в много студии и публикации, че не химическите вещества като лекарствата, а напротив - тези смоли и екстракти от растения помагат за успокояването на гастроинтестиналния тракт и за по-доброто му функциониране. Продуктът „Комфортекс“ съдържа екстракти и смоли от растения, които не се намират по нашите географски ширини и са в такава фармакологична концентрация, която спомага за успокояването на гастроинтестиналния тракт, обирането и изхвърлянето на натрупаните газове и оставя един слой върху лигавицата на дебелото черво, който помага за по-лесното му изпразване. Абсолютно безвреден е. Не съдържа изкуствено синтезирани химични съединения, не предизвиква алергизиране на организма и действа действително благотворно. Все пак е по-добре един пациент с такива симптоми да посети специалист гастроентеролог. Самолечението е противопоказано във всички случаи.

Коментари