Публикация
Ягодите намаляват вредите от алкохола
Международен екип учени установил, че този плод предпазва стомашната лигавица от пораженията, които й нанасят спиртните напитки
Ягодите помагат на лигавицата на стомаха да се защити от вредното въздействие на алкохола – това са установили европейски учени от Испания, Италия и Сърбия.
Екипът разкрил, че комбинацията ягоди с шампанско е подходяща не само заради вкуса. Те експериментирали в лабораторни условия с мишки, които в продължение на 10 дни били предварително захранвани с ягодов екстракт. На гризачите било дадено еднакво количество алкохол, но благодарение на ягодите едните, получили много по-леки поражения на стомашната мембрана, отколкото другите. Оказва се, че предпазните свойства на плода са свързани с антиоксидантното му действие.
Сара Тулипани от екипа в Барселона обяснява, че ягодите са с богато съдържание на фенолни съставки и имат способността да активизират антиоксидантната защита на ензимите в човешкия организъм.
Включването на този плод в ежедневната хранителна диета има благоприятен ефект и при предотвратяването на гастрити и язви. При вече появила се патология Сара Тулипани препоръчва да се увеличи консумацията на ягоди, които ще намалят пораженията върху стомашната лигавица.
Коментари