Публикация

„За” и „против” антидепресантите

Медикаментите водят до привикване и имат много странични ефекти



Източник: http://www.blitz.bg/

Едва ли има човек, който да не знае за какво се използват антидепресантите. Това са медикаменти за лечение на депресия и на тревожни разстройства, които са толкова чести в наше време. Но и до този момент дори в медицинския свят няма единно мнение за влиянието на тези препарати върху организма - едни специалисти са убедени, че те са съвършено безвредни; други - че оказват маса странични ефекти. Кой е прав? 


Преди да бъдат измислени антидепресантите, се използвали натурални средства, оказващи възбуждащо въздействие върху човека. Те го водят до състояние на еуфория - например опиати, кофеин, женшен. А за понижаване на тревогата са използвали валериана или бромни соли.

Истинският обрат в психофармакологията настъпва през 1957 година. Тогава лекарите случайно открили в един от препаратите за лечение на туберкулоза необичаен ефект - повишавало се настроението на пациента. Обяснили си го с това, че препаратът оказва регулиращо въздействие върху обмяната на веществата. От този момент насам антидепресантите се приемат като основно средство за премахване на тревогата и депресията.

Дълго време се смяташе, че тези лекарства не нанасят никаква вреда, вкл. и че не водят до привикване. Но преди години чуждестранни учени стигнаха до извода, че много от антидепресантите оказват нежелателни странични ефекти, като, разбира се, в същото време прекрасно са се справяли със своята основна задача - да премахват страховете и депресията на страдащите.

Така например фармацевтите от Университета в Северна Дакота (САЩ) решили да изяснят защо хора, които приемат антидепресанти,

често попадат в автомобилни катастрофи

В хода на изследванията се оказало, че препаратите против депресия и потиснато настроение нарушават комуникацията между нервните клетки в мозъка. А това влияе отрицателно върху моторната и познавателната функция, поради което се влошава концентрацията.

Но това още не е всичко

Американски учени наскоро установиха, че приемането на антидепресанти се отразява пагубно върху мъжката сперма. Спермата на около една трета от мъжете, приемащи такива препарати, губи способността за оплождане. Още по-опасни са антидепресантите за бъдещите майки и новородените. А много жени по време на бременност получават депресия и често се опитват да си помогнат с тези лекарствени средства.

Така например специалисти от Университета Орхус в Дания провели изследване, което показало, че жени, приемащи по време на бременност антидепресанти, два пъти повече рискуват преждевременно раждане. Освен това плодът в утробата чрез плацентата също получава своята “доза” и в бебешка възраст получават гърчове, респираторни проблеми, инфекции, симптоми на жълтеница и синдром на повишена нервно-рефлекторна възбудимост.

Опасно е това, че хората ги приемат неправилно

Опасно е, когато се пият по-дълго време от предписаното от лекаря или когато сами сте си ги предписали и ги приемате безразборно. Затова първото, което ще изтъкнем, е да се консултирате с лекар, след което да се придържате към следните правила:

  • Дори и да се продават без рецепта, не посягайте към тях, без да сте се консултирали с лекар. Специалистът ще ви помогне да изберете най-подходящото средство и ще ви препоръча дозата. А може да се окаже, че не са ви необходими антидепресанти, а психотерапия. 
  • Повечето антидепресанти засилват действието на алкохола и другите лекарства. Затова внимателно четете листовките.
  • Повечето антидепресанти нарушават концентрацията, затова ако възнамерявате да шофирате или да работите с някаква техника, първо прочетете упът-ването на препарата и тогава го приемайте. 
  • Приемайте препарата точно по тази схема, която ви е предписал лекарят. Най-често те се назначават по един или най-много два пъти на ден - редовно, в едно и също време. Таблетките със сънотворен ефект обикновено се пият вечер, а възбуждащите нервната система - през първата половина от деня. Дозата зависи от препоръките на лекаря. Понякога дневната доза се дели на няколко приема, а друг път препаратът се приема само веднъж.


Безопасни средства за борба с безсънието
Научете се да спите по корем, сложили под главата си ниска възглавница. Или на лявата страна - въпреки разпространеното мнение, това по никакъв начин няма да пречи на сърцето ви и ще подобри работата на стомашно-чревния тракт.

Лягайте си по едно и също време. Предварително проветрете помещението и вземете топъл душ. Не пийте преди сън нито кафе, нито силен чай, нито спиртни напитки.

Пригответе си сами билкови възглавнички. Съберете си дафинови листа, мента, здравец, борови пъпки, хмелови шишарки, розови листенца. Можете да използвате комбинация от няколко растения - например дафинови листа и хмелови шишарки. Изсушете ги, напълнете ги във възглавничка и я сложете близо до вас. Ароматът ще се разпространи в цялата стая и ще започне да ви спи. А под самата възглавница поставете малка торбичка със смлени хмелови шишарки.

Не пренебрегвайте топлите бани, ароматизирани с етерични масла - ментово, лайково, портокалово. А също и с валерианова отвара. За добър сън ще помогнат и горещите бани за крака с мента и горски чай. Като излезете от банята, не се изтривайте с хавлията, само леко попийте водата и веднага лягайте.

Вечер пийте отвара от глогови плодчета, лайка, настойка от корени на бъз, валериана, настойка от хмелови шишарки.

Питате-отговаряме
Трябва ли депресията задължително да се лекува?

Причина за депресията е липсата в организма на специфичните хормони на радостта ендорфините. Те се изработват от главния мозък. Затова медиците различават обичайната потиснатост от истинската депресия. Обичайната потиснатост е временно състояние и може да премине след време, ако човек си намери “отдушник”, както се казва.

Истинската депресия е сериозно заболяване, за което може и да няма видима причина на пръв поглед. Болният губи съня и апетита си и може да остане в такова състояние дълго време. Обикновено на такива хора се назначават антидепресанти. Те принуждават мозъка изкуствено да изработва ендорфини. Но дали това носи полза на организма?

Първо, както вече споменахме, тези медикаменти винаги провокират странични ефекти и не се знае как ще се отразят на органите. И второ, наскоро американски изследователи заявиха, че човек, приемащ антидепресанти, губи мотивация да променя живота си. Според проф. Джером Уейкфилд депресията никога не възниква случайно, при нея има определена полезна функция. Каква може да е ползата от депресията? Учените смятат, че тя следва да се разглежда като някакво преходно състояние. Блокират се страничните чувства и емоции, сякаш човек “спира” за известно време и се вслушва в себе си, за да открие този стимул, който го заставя да промени своята посока, да застане на други релси и да се устреми към други цели.

Разбира се, това не означава, че депресията е нещо добро и ние трябва да се примирим с нея. Ако изпадате в такова състояние за дълго време, ще ви помогнат само радикални мерки. Но все пак започнете с проверените методи: сменете обстановката, потърсете си развлечения и нови запознанства. Ако не помогне - тогава ходете при психиатър. В никакъв случай не се занимавайте с медикаментозно самолечение без знанието на специалист. Вашият мозък не е поле за експерименти.

 А вие какво смятате? 

Коментари

Един човек, който е в клинична депресия, не може "да се стегне" и "да хване мотиката", ако можеше, щеше да се вслуша в съвета ви и да го направи. При тежките, клинични депресии, в които има риск за здравето и живота на пациента, в които пациентът с месеци буквално не може да стане от леглото, не може да се концентрира, не може да се мотивира дори да вземе душ, няма как да не опрем до медикаментите, да не говорим, че в някои случаи се стига и до електрошокова терапия..Запазването на живота е на първо място.

Какво значи "за или против"? Да се спрат от производство ли имате предвид ? Самият прием на антидепресанти не е задължителен, а е въпрос на избор, така че "за или против" е доста тъпо казано!

Аз не разбрах - автора продава антидепресанти ли кво ли...Пропаганда ли е това няква>>>

Тихомир Тишев
8 апр 2015 13:02

Абе тук само ДРУГАРИ сте се сбрали...

Аз съм на мнението на Иван. Като си в депресия хващаш мотиката и забравяш всички глупости. Само безделник може да се гълта с хапове и да се мисли, че от това живота му ще се самонареди.

Господин Иван, ще ме извините, но мнението Ви е обидно за онези, които наистина се нуждаят от тях. Звучите неуместно в тази много сериозна тема

Не гласувах в анкетата, защото щях да отговоря с категорично не, но после се замислих, че има състояния, в които е абсолютно задължително да се приемат антидепресанти. Но съм категорична, че трябва да е само и единствено по препоръка на лекар, наблюдаващ състоянието, а не като мои приятелки, които ги пият като бонбони