Публикация

За ползите от лигнаните

За ползите от лигнаните

Какво представляват и къде се съдържат тези важни за организма съединения


За първи път лигнаните са изолирани от Робъртсън през 1927 г. от дървесината. Наименованието им, дадено през 1936 г. от Хеуорс, произлиза от латинската дума lignum, означаваща дърво, дървесина. Дълги години свойствата на лигнаните остават загадка за учените поради липса на подходящи техники за тяхното изолиране в количества, позволяващи по-задълбоченото им изследване. Едва през последните години бяха получени интригуващи резултати за разпространението и свойствата на тази забележителна група полифеноли, както и за тяхната изключителна полза за човешкото здраве. Установено беше, че лигнани се съдържат в различните части (семена, корени, стебла) на много растения.

Към настоящия момент са известни над двеста представители на тези уникални природни съединения. Най-богат източник на лигнани са плодовете на Китайския лимонник – Шизандрата (Schisandra chinensis), в които тяхното съдържание достига до 2 г/100 г. Значително е то в лененото (0,3 г/100 г) и сусамовото (0,029 г/100 г) семе, зелевите култури (0,000185-0,002321 г/100 г), особено в броколите, в елдата и др.

Още по темата тук>>

автор: доц.Димитър Попов

Коментари