Публикация

За втора поредна година Пирогов отбелязва Международния ден на имунологията

Поради силен интерес от страна на пациентите, профилактичните имунологични прегледи в "Пирогов" ще са през цялата работна седмица, а няма да се проведат само в рамките на 2 дни.


Поради силен интерес от страна на пациентите, профилактичните имунологични прегледи няма да се проведат само в рамките на 2 дни, а ще са през цялата работна седмица.

Така за втора поредна година „Пирогов” щеотбележи Световната седмица на имунологията и Международния ден на имунологията с профилактични прегледи за пациенти. Прегледите стартират на 27-ми април, понеделник и продължават до 30 април, четвъртък. Те ще се проведат в „Лаборатория по клинична имунология”, по-позната сред хората като „Кръвна банка”. Започват в 8 и продължават до 13. 30 часа. За да се възползват от тях, хората задължително трябва да се запишат предварително по телефона. Това могат да направят всеки делничен ден от 8.00 до 13. 30 часа на номер 02/ 91 54 311. Пациентите не е нужно да носят направление от личния лекар.

В лабораторията ще консултират и преглеждат лекари със специалности клинична имунология, медицинска генетика и педиатрия. Те напомнят на хората да носят медицинска документация, ако имат такава (изследвания, епикризи).

Клиничната имунология изучава ролята на имунната система в патогенезата на почти всички заболявания при човека, както и възможностите за лечение чрез повлияване и регулиране на патологично променените имунни механизми.

Консултация с лекар клиничен имунолог е полезно да бъде проведена при следните състояния:

  • чести инфекции (отити, синуити, пневмонии, херпеси, ангини, гъбични инфекции, хронични диарии), които водят до съмнение за вроден имуннен дефицит при деца
  • придобити имунни дефицити при възрастни - ако скоро е претърпяна операция, приеман е антибиок поне 2-3 пъти в рамките на 1 година, при рецидивиращи херпеси, при чести инфекции на бъбреците, при чести инфекции на пикочно-половите пътища, при често повтарящите се гинекологични гъбични инфекции при жените при хронични очни заболявания, HIV и ТБЦ
  • Очни болести – увеити и иридоциклити

  • онкологични заболявания – по време и след химиотерапия
  • автоимунни и ревматични болести: лупус, ревматоиден артрит, болест на Бехтерев, васкулити, псориазис , ревматизъм и др.
  • алергии : астма, сенна хрема, алергии към животни, хранителни продукти и лекарства
  • репродуктивни проблеми – при неуспешни опити за забременяване от 2 години
  • хроничен стрес и наднормено тегло
  • В „Лаболаторията по клинична имунология” на Пирогов се извършват голям обем от специализирани имунологични изследвания, включващи хуморален и клетъчен имунитет, фагоцитарна функция, авто-антитела, провъзпалителни показатели, туморни маркери, имуно-генетични изследвания, целящи оценка на генетичната предразположеност към определени заболявания, както и някои вирусологични показатели.

    Коментари