Публикация

Заболявания на щитовидната жлеза – симптоми, профилактика и лечение

Всяка четвърта българка има проблем с щитовидната жлеза, констатира д-р Величка Рашкова, ендокринолог в болница Доверие


В проведено интервю в ефира на една от водещите телевизии, д-р Рашкова даде ценни съвети и препоръки относно необходимостта от профилактика, кои са основните симптоми и начини за лечение при заболявания на щитовидната жлеза.

Според  д-р Рашкова, най-застрашените възрастови групи са между 25 и 40-годишна възраст. Най-честите симптоми, които могат да ни подскажат за съществуващ проблем или заболяване на щитовидната жлеза са: сърцебиене, лесна умора, мускулни болки, променено отношение  към температурата (прекалено усещане на студ или непоносимост към топлина), промяна в телесното тегло, дискомфорт и стягане в шийната област. 
 
Относно напълняването при заболяване на щитовидната жлеза,  д-р Рашкова подчерта, че невинаги напълняването се дължи на намалена функция на щитовидната жлеза, а често това се случва поради неправилния начин на живот и повишения прием на калорични храни, както и намалената двигателна активност. В някои случаи обаче забавената функция на щитовидната жлеза, също може да доведе до напълняване и задържане на вода.  
 
Най-честите и сериозни заболявания, свързани с щитовидната жлеза са намалена функция (хипотиреоидизъм), повишена функция (хипертиреоидизъм), базедова болест, промяна във формата (гуша – увеличаване на щитовидната жлеза или наличие на възли). Трябва да се има предвид, че част от пациентите с възли, може да имат и рак или карцион на щитовидната жлеза. Това прави задължителни редовните изследвания и профилактика.
 
Относно лечението, според  д-р Рашкова, то зависи главно от самото заболяване. В някои случаи, когато става въпрос само за възли е необходимо те да бъдат наблюдавани периодично и съответно да се правят изследвания на хормоните,  но когато става въпрос за намалена функция на щитовидната жлеза, лечението може да бъде цял живот и всъщност води до подобряване функциите на организма. Понякога може да се наложи и операция. Синдромът на Хашимото (автоимунно заболяване на щитовидната жлеза), който изисква кръвен тест и ехографски преглед, за да се диагностицира, също изисква проследяване и чести прегледи.
 
Д-р Рашкова отбеляза, че профилактиката е изключително необходима и „ако в семейството има наличие на такива заболявания е желателно, момичетата да си направят изследване, дори още през пубертета“.  Щитовидната жлеза е изключително важна за цялостното функциониране на организма, тя контролира растежа и развитието, затова е изключително важно всяка бъдеща майка да си направи изследвания и да следи своето здравословно състояние. Трябва да се поддържа нормалната функция на щитовидната жлеза, за да функционират и другите органи.
 
„Има и мъже, които боледуват, но процентът е много по-нисък в сравнение с жените. Три-четири пъти по-рядко.“, каза също д-р Величка Рашкова.
 
Тя посъветва всички пациенти да провеждат назначеното им медикаментозно лечение, защото то е важно  и ако не се спазва може да се стигне до сериозни увреждания, особено на сърдечната функция. Относно алтернативната медицина, тя отбеляза, че не трябва да  я отричаме, а по-скоро да я използваме като допълнение към основното лечение.
 
Проблемите с холестерола също може да се дължат на заболявания на щитовидната жлеза, както и проблеми с гастроинтестиналната функция, което обуславя редовното правене на изследвания. 
 

Цялото интервю на д-р Рашкова, специалист "Ендокринология" в МБАЛ "Доверие", можете да видите на: https://www.facebook.com/892892987410413/videos/1225609320805443/

Коментари