Публикация

ЗАКЪСНЯЛ ПУБЕРТЕТ ПРИ МОМЧЕТА

ЗАКЪСНЯЛ ПУБЕРТЕТ ПРИ МОМЧЕТА

Кратка информация за закъснелия пубертет при момчетата.


Какво означава „закъснял пубертет”?

95% от момчетата започват своя пубертет между 9 и 14 години. Ако това не стане до края на този период, говорим за „закъснял пубертет”.

Първите признаци на пубертет при момчетата са уголемяване на тестисите, последвано от удължаване на пениса и поява на пубисно окосмяване.  

Пубертетът започва, когато хипофизната жлеза започва да произвежда по-голямо количество от двата хормона  - лутеинизиращ /ЛХ/ и фоликулостимулиращ /ФСХ/. Те стимулират тестисите да увеличат обема си и да започнат да произвеждат мъжкия хормон тестостерон.

Растежният скок обикновено започва около 1 година след започването на увеличаването на гениталиите, най-често към 15 години.  

 

Какви са причините за закъснял пубертет?

вроден дефицит на няколко хормона на хипофизната жлеза, тогава към клиничната картина се прибавя изоставане в растежа, хипофункция на щитовидната жлеза и/или безвкусен диабет.

Много малка част от момчетата със закъснял пубертет имат проблем със самите тестиси.  Ако размерът на тестисите е твърде малък, то

Най-честата причина е конституционалното забавяне на пубертета. Тези момчета като цяло са здрави и навлизат в пубертета малко по-късно. В около 2/3 от случаите това се унаследява от единия от двамата родители. Можем да подозираме закъснял пубертет при майката, ако нейният менструален цикъл е започнал след 14-годишна възраст. Бащата вероятно е  бил със закъснял пубертет, ако е започнал да расте на височина след 16 години или ако е продължил да расте след завършване на средното си образование.

Момчетата с хронични заболявания /хронично възпалително заболяване на дебелото черво, хроничен  хепатит, сърповидноклетъчна анемия , муковисцидоза и др./ често съзряват по-късно.

Малък брой момчета имат пожизнен дефицит на гонадотропните хормони ЛХ и ФСХ, наречен изолиран гонадотропен дефицит.  Това състояние обикновено е вродено и повечето от момчетата се раждат с пенис, който е по-малък от установените норми. При това състояние другите хипофизарни хормони се произвеждат в нормални количества и обикновено растежът не е нарушен.  Липсата на начални признаци на пубертет на 17 години насочва към тази диагноза. Някои момчета с изолиран гонадотропен дефицит имат намалено обоняние – това се нарича  синдром на Калман.

Възможно е и съчетание от вроден дефицит на няколко хормона на хипофизната жлеза, тогава към клиничната картина се прибавя изоставане в растежа, хипофункция на щитовидната жлеза и/или безвкусен диабет.

Много малка част от момчетата със закъснял пубертет имат проблем със самите тестиси. Ако размерът на тестисите е твърде малък, това ще ни насочи към търсене на някои от следните причини: предшестваща хирургическа намеса за сваляне на недесцендирал тестис /крипторхизъм/ или противотуморна химио-и/ или лъчетерапия, които биха могли да увредят тестиса.

Какви са признаците на закъснял пубертет при момчетата?

Първият и най-лесно откриваем белег е липсата на уголемяване на тестисите и пениса след 14-годишна възраст. Често тестисите вече са започнали да се уголемяват, а пенисът все още е малък – това предполага, че другите признаци на пубертет ще се развият през следващите 6-12 месеца. Повечето момчета със закъснял пубертет са по-ниски от своите връстници, но тъй като те ще започнат своя растежен скок по-късно, към 18-тата година ще догонят връстниците си и ще имат нормален ръст като възрастни.

 

Как се потвърждава диагнозата „закъснял пубертет”?

Понякога само лекарският преглед е достатъчен, но в повечето случаи се предприемат допълнителни изследвания за потвърждение на диагнозата и за отхвърляне на проблем със самите тестиси.  Най-често се изследват тестостерон, лутеинизиращ хормон и фоликулостимулиращ хормон сутрин, когато нивата им са най-високи. Нивата на тестостерон при възрастни мъже са в диапазона 250- 800 нг/дл, при повечето момчета със закъснял пубертет са под 40. Рентгенография на дланта и китката служи за определяне на костна възраст  и за предсказване на ръста като възрастен. Ако костната взраст е с най-малко 2 години по-малка от календарната, това означава, че момчето има повече време да израсне на височина.  

 

Как се лекува закъснелият пубертет при момчетата?

При  конституционално забавяне на пубертета е необходимо просто да се изчака под  периодично наблюдение от специалист. Тези момчета и техните родители понякога са нетърпеливи и не искат да чакат още 6-18 месеца. В такъв случай може да се предприеме кратък курс на лечение с ниски дози тестостерон, за да се ускори началото на пубертета. Прилага се под формата на инжекции през 1 месец в продължение на няколко месеца. Дозите и броят на инжекциите могат да са различни. Обикновено след няколко инжекции момчетата добре наддават на тегло и ръст, гениталиите се уголемяват, появява се пубисното окосмяване и по-нататък пубертетът продължава да прогресира нормално без лечение. Изследванията показват, че кратък курс на лечение с тестостерон не оказва влияние на крайния ръст като възрастен, само позволява на младежа по-бързо да го достигне.

Когато причината е  гонадотропен дефицит или увреждане на тестисите, тестостеронът е единственото  средство за лечение. Дозата се променя с възрастта и лечението продължава през целия живот. Освен инжекционните, съществуват и други форми за приложение на тестостерон – гел, пластир и др.

В случай на съмнение за закъснял пубертет е необходима консултация с детски ендокринолог за установяване на причината и за започване на адекватно лечение.

Коментари