Публикация

ЗАКЪСНЯЛ ПУБЕРТЕТ ПРИ МОМИЧЕТА

ЗАКЪСНЯЛ ПУБЕРТЕТ ПРИ МОМИЧЕТА

Кратка информация за най-честите причини за късен пубертет при момичета


Какво означава „закъснял пубертет” при момичетата?

Началото на пубертета и при двата пола настъпва, когато хипофизната жлеза започва да произвежда два хормона, наречени гонадотропини: лутеинизиращ и фоликулостимулиращ. При момичетата това се случва между 8 и 13 години. Гонадотропините предизвикват увеличаване на яйчниците и ги стимулират да секретират  женските полови хормони  - естрогени. Скоро след началото на развитието на гръдните жлези започва растежният скок, а първият менструален цикъл се появява 2-3 години по-късно. Когато развитието на гръдните жлези не е започнало до навършването на 13-годишна възраст, говорим за закъснял пубертет.

 

Какви са причините за закъснелия пубертет при момичета?

Повечето  момичета със закъснял пубертет са като цяло здрави,  но началото на пубертета настъпва по-късно, като след започването му той прогресира нормално. Това се нарича конституционално  закъсняване на пубертета и е по-често сред момчетата, отколкото при момичетата. Често това се унаследява от родителите.  Вероятността за това е особено голяма, ако при майката първият менструален цикъл е бил след 14-годишна възраст (средната възраст на първия мензис е 12,5 години) или ако бащата е започнал да се бръсне или  е направил своя растежен скок след 16-тата си година.

Силно намаленото количество на  мастна тъкан е честа причина за закъсняването на пубертета при момичета. Това може да се случи при девойки с  много атлетично телосложение, особено при гимнастички, балерини и  състезателки по плуване. Често може да се срещне при момичета с анорексия. Те се страхуват да не напълнеят, въпреки че в действителност са патологично слаби.  По тази причина спазват екстремни диети или редуват  периоди на преяждане с последващо „очистване” чрез повръщане и използване на диуретици и разхлабителни средства. Подобна е ситуацията и при редица хронични заболявания, при които често мастната тъкан е силно намалена. 

Някои момичета със закъснял пубертет имат проблеми със самите яйчници - те или не се развиват правилно, или са увредени. Това състояние се нарича първична яйчникова недостатъчност. Една от вродените причини, която  се проявява още след раждането, е синдромът на Търнър. При него в хромозомния набор на детето   липсва едната от двете  Х-хромозоми или част от нея. Повечето момичета с този синдром са ниски за тяхната възраст и имат дискретни физически признаци като криловидна шия, готическо небце, хиперлакситет на лакътните стави и др. В повечето случаи този синдром се диагностицира още преди 13-годишна възраст заради ниския ръст.

Главна причина за придобита първична яйчникова недостатъчност е увреждане на яйчниците в резултат на радиация, обикновено при лечение на левкемия или друг вид рак. В редки случай яйчниците могат да бъдат увредени от собствената имунна система.

Сравнително редки са случаите, при които пубертетът не започва  поради липса на гореспоменатите хипофизни хормони  - лутеинизиращ и фоликулостимулиращ. Този дефицит може да е изолиран (момичетата закъсняват с развитието на пубертета, но не са ниски) или да е съчетан с дефицит на други хипофизни хормони ( растежен, тиреостимулиращ, адренокортикотропен и др.) - тогава момичетата освен закъснелия пубертет имат и нисък ръст, наднормено тегло и други признаци.

 

Как се диагностицира закъснелият пубертет?

При закъсняване на пубертетното развитие и/или липса на менструация първият специалист, към който трябва да се обърнете, е детски ендокринолог, а не акушер-гинеколог!  Детският ендокринолог  ще назначи изследвания на  кръв за нива на ЛХ, ФСХ, естрадиол и други хормони. При необходимост се изследва  кариотипът, за да се установи дали не се касае за синдром на Търнър или друго генетично заболяване. Често се прави рентгенова снимка на дланта за определяне на костна възраст – обикновено тя изостава с повече от 2 години, което означава, че момичето все още има достатъчно време да порасне на височина.  В някои случаи се налага компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс на мозъка.  Консултацията с акушер-гинеколог е задължителна и се назначава от детския ендокринолог след получаване на резултатите от първоначалните изследвания.

 

Как се лекува закъснелият пубертет при момичета?

При момичета с конституционално забавяне на пубертета развититето на гръдните жлези започва от само себе си в малко по-късен срок.  За ускоряване на този процес понякога се използват естрогени в малки дози за кратък период от време.

Когато  закъсняването на  пубертета се дължи на  ниска телесна маса, правилното  хранене и последвалото наддаване на тегло водят до  начало на пубертета.

За момичета с първична овариална недостатъчност или с дефицит на гонадотропини е необходимо дълготрайно заместително лечение с естрогени под формата на таблетки или кожни пластири. Започва се с малка доза, която  се увеличава на всеки 6 месеца. След 12- 18 месеца или след поява на пробивно кървене от матката  към лечението се включва втори хормон - прогестин (например, Дуфастон). По-нататък лечението може да продължи с комбинирани хормонални препарати, които  се приемат по схема  и оформят редовен  менструален цикъл, започващ обикновено 1 - 2 дни след приема на последната таблетка в опаковката.

Дали девойката в бъдеще ще има проблеми с фертилитета зависи от причината за закъснелия пубертет. Тези въпроси могат да бъдат дискутирани с детския ендокринолог и акушер-гинеколога след поставянето на точна диагноза.

Закъсняването на пубертета, както и ранното му начало, изискват навременна консултация с детски ендокринолог!

Коментари