Публикация

Затлъстяването – въпрос на ДНК или лоши навици?

И как да се преборим с „дебелашките“ гени


Излишните килограми вървят в комплект с пълен набор от оправдания. Част от най-популярните са свързани с „лошите“ гени. Затова най-вероятно изказвания в духа на „Килограмите са ми наследство“, „В нашия род сме така, с едър кокал“ и „Заложено ми е да съм дебела“ ви звучат познато. Оказва се обаче, че в повечето случаи наследената ДНК съвсем не е правдоподобно извинение за наднорменото тегло и в основата на проблема всъщност стоят не лошите гени, а лошите или несъобразени навици, комбинирани с тях.

Съществуват ли „лоши“ гени, от които се пълнее?

Лошата новината е, че всички ние до известна степен сме носители на такъв вид гени, тъй като през хилядите години еволюция човешкото тяло се е научило да трупа енергиен запас (под формата на мазнини), за да преживява гладните седмици, месеци и сезони. Разбира се, съществуват хора, при които тази генетична обремененост се проявява по-сериозно, отколкото при останалите. За такива се считат например носителите на гена FTO, който спомага увеличаването на мастните тъкани в коремната област, като въздейства върху хормона грелин, по-известен като хормона на глада.

Ако спазвате режим, стремите се да се храните добре и спортувате, но въпреки това теглото ви е далеч от желаното – време е да погледнете в гените си.

За щастие обаче има цели две добри новини. Първата е, че носителите на наследствени гени, свързани със затлъстяването, съвсем не са толкова много – на практика те представляват малък процент от хората, диагностицирани с това заболяване. Което от своя страна значи, че е време да се отървете от мрачните мисли, които поддържат усещането ви, че излишните килограми са ваш неизменен спътник.

Втората добра новина е, че дори при силно неблагоприятен за фигурата ви генетичен профил, с помощта на съобразен с индивидуалните ви генетични вариации хранителен и двигателен режим можете да поддържате тялото си в добра форма.

Затлъстяването – въпрос на ДНК или лоши навици?Вижте например гена FTO – ако разберете, че при вас той играе основната роля за повечето килограми, начинът да го „обезвредите” е като усилите сериозно спортната активност. Други гени могат да изискват намаляването на мазнините в диетата. При трети – на въглехидратите, а има и гени, които ще ви поддържат „пухкави”, докато не регулирате съня си. Знаейки как точно работи вашето тяло, ще може да направите фини промени с огромен ефект.

Как да накарате гените си да работят във ваша полза?

За да се възползвате максимално от генетичния си потенциал и да намалите влиянието на негативите, заложени във вашата ДНК, на първо място трябва да разберете какво е влиянието на гените, които носите. Това може да се случи посредством генетично изследване, което ще ви даде информация относно индивидуалните реакции на организма ви, свързани с ключови за организма ви метаболитни процеси. Приложението му е напълно безопасно и безболезнено – пробата се взима чрез натривка от устната кухина. Резултатите ще ви дадат значителен обем информация, която ще бъде валидна през целия ви живот, и която няма как да получите по друг начин.

Гените и теглото

Повече за влиянието на генетичните фактори, които определят от 40% до 80% от разликите в телесното тегло, можете да научите чрез изследването NGDiet. С негова помощ ще узнаете важни детайли за индивидуалните реакции на организма ви, свързани с усвояването на мазнини и въглехидрати, склонност към пристрастяване към храна и преяждане, предразположение към напълняване и много други.

На база на резултатите от NGDiet ще можете да следвате персонализиран хранителен и двигателен режим, който да ускори процеса на нормализиране на теглото и да спомогне поддържането на добрa физическа форма.

Гените и спортът

NGSport от своя страна ще ви покаже какви са индивидуалните реакции на организма ви спрямо упражнения за сила и издръжливост, риск от травми и бързина на възстановяване.

Въз основа на тази информация ще разберете коя е тренировъчната програма, отговаряща най-добре на генетичния ви потенциал и водеща до оптимални спортни резултати. Ще определите вида и интензитета на упражненията, които е добре да включите в режима си и ще получите ясни насоки за това как да минимизирате генетично заложения си риск от травми и възпаления.

Медицинска генетика и ембриология Ортопедия и травматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спортна медицина Хранене и диететика Диабет Диети и здравословно хранене Затлъстяване Метаболитен синдром Диабет диета Затлъстяване Метаболитен синдром генетика спорт лечение профилактика персонализирана медицина режим ДНК гени нутригеномика нутригенетика превенция наднормено тегло метаболизъм килограми геном движение тренировки двигателна активност геномна медицина персонализирано хранене

Коментари