Публикация

Здравната каса ще плаща лечение на хепатит С, след като прецени колко ще живее пациентът

Здравната каса ще плаща лечение на хепатит С, след като прецени колко ще живее пациентът

Новите правила на НЗОК обричат болните, коментира проф. Емил Паскалев


Здравната каса няма да заплаща лечението на хората с хепатит С  с безинтерферонова терапия., ако прецени, че те няма да живеят дълго. Това е разписано в нови правила за лечение на хроничен вирусен хепатит С, приети от надзорния съвет на здравноосигурителната институция, алармираха пациентски организации.

В тях като изключващи критерии за лечение са посочени случаите, при които се очаква ниска продължителност на живота поради несвързани с черния дроб други заболявания или пък поради злоупотреба с алкохол, коментират от Федерация "Български пациентски форум". Оттам определиха новите правила, които трябва да влязат в сила след 6 дни, като ужасяващ геноцид.

Основният аргумент на НЗОК за въвеждането на правилата е икономическа целесъобразност. Новите правила са залегнали в изискванията на здравната каса за лечение на хроничен вирусен хепатит С при пълнолетни. В тези изисквания има изключения, които са ужасяващи, обясни пред Дарик Иван Димитров, председател на федерацията.

"Това е безумие. С тези критерии и правила касата започва да играе ролята на лекуващ орган. Тук пише, че няма да бъдеш лекуван, ако имаш хепатит С, защото някъде някак си си се заразил, обаче имаш и проблем с бъбреци или примерно някакво ревматологично заболяване. Особено ако някой чиновник прецени, че продължителността на живота ти ще е малка и не е рентабилно да бъдеш лекуван, защото скоро ще умреш. Кой от тези чиновници преценява кой кога ще умре", пита Димитров.

От касата информираха, че новите правила не целят да правят рестрикции по отношение на пациентите, но е по-добре да се лекуват хора, които са перспективни. А когато лекарите кажели, че дадено лечение не е целесъобразно, касата нямало как да го плати.

„Притеснявам се, че пациентите наистина са обречени. Ако пациент има бъбречна недостатъчност и хепатит C, и двете заболявания намаляват преживяемостта му и той попада в първия изключващ критерий“, коментира проф. Емил Паскалев, началник на Клиниката по нефрология и трансплантация на Александровска болница, пред Би Ти Ви. Той заяви, че не одобрява аргумента за икономическа целесъобразност на НЗОК, тъй като нещата имат и етичен аспект.

В същото време европейските правила за правилно лечение на хепатит C определят няколко приоритетни групи, сред които са именно пациентите с бъбречна недостатъчност и хепатит C, посочи той.  Има пациенти с бъбречна недостатъчност и хепатит С, които са се излекували с новот лечение, и тези резултати за нас са повече от мечтани, каза още проф. Паскалев. Той добави, че се учудва на задължителната първи порядък терапия, която трае 12 – 16 седмици. Има съвременни терапии, които водят до 100-процентово излекуване за осем седмици. Една терапия, дори да е по-скъпа и по-качествена, ако е по-кратка, в крайна сметка излиза по-евтино, коментира той.

Коментари