Публикация

Жените във Варна ще се изследват за рак на маточната шийка срещу 95 лв.

От началото на октомври жените във Варна ще могат да се подложат на тест за рак на маточната шийка в специализираната лаборатория за изследване на човешкия папилома вирус към АГ болницата в морския град...


От началото на октомври жените във Варна ще могат да се подложат на тест за рак на маточната шийка в специализираната лаборатория за изследване на човешкия папилома вирус към АГ болницата в морския град.

Срещу 95 лева всички жени от 20 до 59 години могат да си направят HPV-тест и цитонамазка. Резултатите от двете изследвания ще стават ясни в рамките на седмица.

„Всеки ден в България една жена умира, а три се разболяват от цервикален рак (рак на шийката на матката). Всъщност тази диагноза е една от най-широко разпространените у нас не заради друго, а защото няма профилактика.” – коментира доц. Стефан Иванов, хирург и онкогинеколог вън варненската Акушеро-гинекологична болница.

„След унищожаването на скрининговите програми преди 20 години, ракът на маточната шийка покосява поне по 1000 българки всяка година. В повечето от случаите диагнозата се поставя твърде късно, когато туморът е във втора или трета фаза. В тези случаи едва до 60 на сто от жените успяват да преживеят 5 години.” – поясни от своя страна д-р Антонина Радева, в чийто кабинет е инсталирана техниката за обработка на тестовете.

Ежегодното подлагане на HPV-тест и цитонамазка може да спаси живота на хиляди жени, тъй като открит и лекуван, вирусът не успява да инфектира организма до степен, при която клетките да се изродят в ракови.


Коментари