Публикация

Zika-инфекция предадена по полов път. Първи сигурен случай - Тексас, САЩ

CDC съобщи за болен в Далас, имал сексуален контакт с партньор завърнал се от "страна с налична местна инфекция".


За Zika-инфекцията бе сигурно, че се предава чрез кръвосмучещи комари и чрез хемотрансфузия. Половия път беше предполаган с голяма вероятност, но вече е доказан като възможен механизъм на заразяване. 

От  Centers for Disease Control и UN Foundation for public health заявяват, че това дава възможност да се правят и някои паралели в епидемиологично отношение с HIV/СПИН - инфекцията. Сега разяснителната кампания, казват те, ще навлезе в нова фаза. Ситуацията безспорно се влошава, защото вече говорим за два основни пътя на предаване.

Коментари

Г-жо Заимова, известни са рисковете за предоверяване на серологичната диагностика не само при Zika, а и при всяко друго заразно заболяване. Сигурността на данните, като не забравяме, че в медицината нищо не е 100% сигурно, идва от излорината вирусна РНК в нервна тъкан от новородени с микроцефалия, както и от ликвор. Колкото до генно модифицираните комари, те просто са мъжки индивиди носители на секвенция за стерилитет в генома си, нищо повече, а репеленти човечеството ползва не от вчера. Конспирация няма...

Г-жо Заимова, дявола е в детайлите. За жалост е пълно с хора, които чели-недочели и излизат с гръмки и лъжливи съобщения ("CDC съобщи ...", вместо Вярното "Dallas County Health & Human Services съобщиха ..." ). После същите "специалисти" се изказват като ментори и Нобелови лауреати, а всъщност не умеят дори най-елементарното - да цитират точно първоизточниците на дадена информация. Човек, който не цитира точно първоизточниците, за какво да му се вярва - затова че се пъчи с титла, пък била тя и доктор "Еди-кой си"? Заяждам се затова, защото от такива дребни на пръв поглед детайли се стига до сериозни гафове и пропуски. Да, явно много неща са "само въпрос на време", НО нека имаме търпението да се случат, пък после да скачаме и да се кефим като пубери "CDC съобщи ...", "CDC съобщи ...", "CDC съобщи ...". Да, да ... ама НЕ. Лека вечер.

Трудно е човек да влага усилия да отговаря на подобни наивни съждения.

Да, случаят е потвърден, човекът е със Зика - инфекция. Пътя на трансмисия не се подчинява на категориите "Предполагаем" и "Потвърден", това касае само етиологията. Колкото до "Вие подвеждате аудиторията", предлагам да не се вземаме много на сериозно. "Dallas County Health & Human Services " изнесе официално тази информация, едва ли това е опит за "световна конспирация" в която да се включа и аз с оглед "бърза известност". Безспорно в държавата има хора много по-компетентни от мен, но това не са анонимни хора с неясно образование и националност.

Въпроса опира до отговорността. Предполагам добре знаете разликата между "Предполагаем" и "Потвърден" случай! Проблема тук е, че с невярна информация (подзаглавието Ви гласи "CDC съобщи ...", а Вярното е "Dallas County Health & Human Services съобщиха ...") Вие подвеждате аудиторията от която вероятно търсите доверие и признание. Не знам с подвеждащата информация какво целите, освен бърза известност. В случая най-вероятно с прибързаното ползване на името на CDC търсите по-голяма тежест на изказа, разчитайки че другите са лапнишарани. Пожелавам Ви повече точност в изказа и предоставяната информация. Лек ден!

Действително до момента няма официално потвърждение на сайта на CDC. Мисля че все пак всичко това е само въпрос на време. Още в края на 2013 бе изолиран вируса от семенна течност на мъж в Таити със симптоматика на арбовирусна инфекция.

интересно...

"Dallas County Health & Human Services (USA)" твърдят, че случаят за сексуална трансмисия на Зика-вируса е потвърден от CDC, НО към тази минута и този час CDC не са излезли с официална позиция. Явно някои хора търсят бърза и евтина сензация преди да са се произнесли официално международни авторитети като CDC. Линк към информацията в пресата: http://www.reuters.com/article/us-health-zika-dallas-report-idUSKCN0VB2CQ

Информацията е съобщена първо от "Dallas County Health & Human Services (USA)". Дайте линк към сайта на CDC (Centers for Disease Control and Prevention), където е потвърдена тази информация, защото към този час никъде в сайта на CDC не се намира подобна информация.