Публикация

Знаете ли кой е "Кралят на горчивото" и как помага на черния дроб

Проучване в Индия с 20 пациенти с инфекциозен хепатит А показва, че след лечение с андрографис симптомите отшумяват


Андрографис (andrographis paniculata) тревисто растение, което е разпространено най-вече в Южна и Югоизточна Азия. В Индия го наричат Maxa-Tikta, което в превод на български означава „Кралят на горчивото“. Наименованието идва от изключително горчивия вкус на растението, чиито корени и листа намират широко приложение в медицината. Още от древни времена андрографисът се използва както в традиционната, така и в аюрведичната медицина. Притежава свойства да  ускорява обезвреждането и елиминирането на токсините чрез черния дроб и жлъчката. Няколко са ефектите от билката , които помагат на черния дроб. Андрографисът е мощен антиоксидант, който спира вредата на свободните радикали върху черния дроб.

Правени са редица проучвания, доказващи ефекта му върху черния дроб. Проучване  в Индия с 20 пациенти с инфекциозен хепатит А показва, че след лечение с андрографис симптомите отшумяват. Други проучвания показват, че билката намалява вредата от етилови натравяния, както и от разпространени лекарства като парацетамола.

Билката е и мощен имуностимулатор, който облекчава значително симптомите на грип и настинка. Действа успешно срещу вирусите, подсилвайки собствените защитни сили на организма. Кралят на горчивото също така стимулира работата на жлъчката, полезен е и при редица стомашни оплаквания. Според някои специалисти Индия е останала незасегната от смъртоносния испански грип в началото на миналия век именно благодарение на масовата профилактика с чай от андрографис. С  уникалната си  комбинация от андрографис и  още 4 природни съставки продуктът ДетоксиФайв е  доказано средство за изчистване на органите от токсини.

Коментари