Как да задържим младите лекари в България?

Участници

Мнения

Как да задържим младите лекари в България?

Участници

Мнения

Споделете:

avatar
д-р Христо Мазнейков

Ортопедия и травматология

19 окт 2023 19:15

От Кредоуеб ми зададоха въпрос какво трябва да се направи за да се задържат младите лекари в страната. Ето моя отговор, който мисля, че ще бъде интересен за по-голям кръг аудитория. За да се задържат младите колеги трябва да се предприемат няколко важни неща: 1. Трябва да се направи дългосрочна програма в която да се включат всички политически партии и водещи специалисти по всичкии специалности. След приемането на програмата тя да стане задължителна за всички ръководни органи и всеки министър да предава на следващия докъде е стигнал за да може следващия да продължи. Разбира се тази програма трябва непрекъснато да се надгражда. 2. Трябва да се създадат условия за работа и развитие на младите колеги. Убеден съм , че за колегите не винаги парите са най-важни. Пример в това отношение смело мога да дам с МБАЛ Света София където дългосрочната програма за подготовка на млади специалисти дава отличен резултата и вече имаме клиники в които всички млади лекари са наши ученици и са подготвени като отлични специалисти в нашата болница. Така вече в АГ и Ортопедия работят само наши кадри. Хем не са заминали в чужбина, хем работят в България.  3. разбира се , че задържането на младите лекари е пряко свързано с възможността да получават и достойно заплащане с което да могат да се издържат. Смятам , че на този етап заплата от 2500 лв чисто би била постижима и достатъчна за младите лекари.  4. Кариерно развитие - младите колеги биха останали тук , ако имат възможност за развитие. Затова тук и ролята на БЛС е голяма тъй като трябва да се следи и подобрява квалификацията не само на младите но на всички лекари. 5. Възможност за участие в конгреси особено европейски и световни където младите колеги биха били в досег с колеги от цял свят и това би ги подтикнало да стават все по-добри.  6. Създаване на програма за специалностите с дефицити където биха могли да се насочат млади колеги, които да се подготвят от сегашните все по-възрастни колеги. Тук визирам патология, Микробиология , особено неонатология и педиатрия и т.н.  7. Трябва да се намерят възможности за поемане на осигуровките от държавата докато младите лекари станат специалисти, като се сключи договор с тях да останат да работят в България.

avatar
Петър Галев 20 окт 2023 12:28

Благодаря Ви за подробното и аргументирано мнение, уважаеми д-р Мазнейков!

Здравейте колеги, Със сигурност много от вас са се сблъсквали с предизвикателството да задържат качествените специалисти в своята практика. От моето изследване и опит, искам да споделя няколко ключови фактора, които считам за критични: 1. Конкурентно заплащане: Трябва да сме на ясно, че качествената работа заслужава подобаващо възнаграждение. 2. Професионално развитие: Вложете в обучението на Вашия екип. Това не само увеличава качеството на предоставените услуги, но и мотивира екипа. 3. Технология и оборудване: Модерните инструменти и техники привличат и задържат професионалисти. 4. Признание: Показването на уважение и признание за добре свършената работа може да има голямо значение. 5. Здравословна работна среда: Безопасността и комфортът на работното място са от съществено значение. 6. Комуникация: Отворената и честната комуникация помага да се разрешат конфликти и да се изгради усещането за принадлежност към екипа. Считам, че като създадем подкрепяща и стимулираща среда, можем да задържим най-добрите специалисти в България и да създадем успешна и благополучна практика. Бих се радвал да чуя и вашите мнения и опит по темата! Поздрави, Емил Калинчев Изп. директор

avatar
д-р Христо Мазнейков

Ортопедия и травматология

9 окт 2023 10:02

1. Трябва да се направи дългосрочна програма, в която да се включат всички политически партии и водещи специалисти по всички специалности. След приемането на програмата, тя да стане задължителна за всички ръководни органи и всеки министър да предава на следващия докъде е стигнал, за да може следващия да продължи. Разбира се, тази програма трябва непрекъснато да се надгражда. 2. Трябва да се създадат условия за работа и развитие на младите колеги. Убеден съм, че за колегите не винаги парите са най-важни. Като пример в това отношение смело мога да дам МБАЛ „Света София“, където дългосрочната програма за подготовка на млади специалисти дава отличен резултат и вече имаме клиники, в които всички млади лекари са наши ученици и са подготвени като отлични специалисти в нашата болница. Така вече в АГ-клиника и Ортопедия работят само наши кадри.  3. Разбира се, задържането на младите лекари е пряко свързано с възможността да получават и достойно заплащане, с което да могат да се издържат. Смятам, че на този етап заплата от 2500 лв. чисто би била постижима и достатъчна за младите лекари.  4. Кариерно развитие - младите колеги биха останали тук, ако имат възможност за развитие. Ето тук и ролята на БЛС е голяма, защото трябва да се следи и подобрява квалификацията не само на младите, а на всички лекари. 5. Възможност за участие в конгреси, особено европейски и световни, където младите колеги биха били в досег с медици от цял свят и това би ги подтикнало да стават все по-добри. 6. Създаване на програма за специалностите с дефицити, където биха могли да се насочат млади колеги, които да се подготвят от сегашните, все по-възрастни, специалисти. Тук визирам патология, микробиология, особено неонатология и педиатрия и т.н.. 7. Трябва да се намерят възможности за поемане на осигуровките от държавата докато младите лекари станат специалисти, като се сключи договор с тях да останат да работят в България.

avatar
Петър Галев 10 окт 2023 11:35

Благодаря Ви за включването в дискусията и за аргументираното професионално мнение, уважаеми д-р Мазнейков!

avatar
проф. Андрея Андреев

Съдова хирургия

1 окт 2023 20:58

Освен лошото заплащане, липсата на възможност за кариерно израстване и неколегиалното отношение към подчинените. Това стига, нали?

avatar
д-р Милко Стаматов

Хирургия

16 сеп 2023 17:19

Държавата абдикира от задълженията си.Разпределение на лекари е имало и преди 09.09.1944г.имаше и до1990г.Робува се на криво разбрана демокрация.Трябва да се върне старата система.Специализираш на работното си място като работиш като пълноценен лекар.През това време по програма полагаш съответните колоквиуми.Изкарваш 3 месечен основен курс и се явяваш на изпит.Дотогава никакво мърдане навън.Сегашната система обрича общинското и голяма част от областното здравеопазване на гибел.

avatar
д-р Мартин Валентинов Василев

Анестезиология и интензивно лечение

16 сеп 2023 17:06

Докато има “таргетни специалности” и “низвергнати” такива,всички млади ще искат да са определен вид специалисти! Щом в медицината има съответната специалност,тя е заслужено там и не може да бъде потъпквана от сериозния дисбаланс в клиничните процедури! Няма глупави хора-естествено,че младите колеги ще тръгнат първо към парите и след това истинските желания!А и при липсата на кадри,ще има и занижени критерии за качество!А и докато медицината е прицел за всяка една власт за омерзяване и потъпкване,ще реват все повече хора от недостиг!

avatar
Пом.-фарм. Ниделина Петкова

Фармация

15 сеп 2023 17:52

Добри условия на труд. Добра апаратура за изследване и обучение. Добро заплащане.

avatar
д-р Станка Апостолова

Общопрактикуващ лекар

17 апр 2019 14:02

Освен всичко по-горе изброено,не малък фактор е и лошото отношение на пациентите към лекарите

Така поставен въпросът е частен случай на по-широкообхватния въпрос "Как да задържим младите СПЕЦИАЛИСТИ в България?".

Независимо за какъв тип специалисти става въпрос (инженери от всякакви специалности, програмисти, лекари, мед.сестри и т.н.), условията, от които зависи тези хора да останат в България, са:
1. Качествено обучение
2. Нормални условия на труд
3. Високо заплащане

Ако за повечето немедицински специалности, непълното удовлетворяване на някое от горните условия (или дори на трите едновременно) до определена степен е допустимо и приемливо, то по отношение на здравеопазването съм на мнение, че ако искаме то да бъде на високо ниво, всички тези условия трябва винаги да са налице.

По отношение на лекарите (в това число слагам всякакъв тип медицински персонал - мед.сестри, акушерки, лаборанти и т.н.):

1. Обучение

Това е първата най-важна точка, където се "къса бримката". Има проблеми с преддипломното и следдипломното обучение.

Един млад лекар, с който съм раговарял по темата ми е споделял за професор, който не иска да оставя след себе си нищо, т.е. не обучава студентите си, вероятно поради страх някой ще напредне много и ще му открадне хляба. Склонен съм да му вярвам. Този мой познат лекар, за съжаление от години е в Германия.

Разговарях преди години и с една бъдеща тогава лекарка, която искаше да стане хирург. Тя ми сподели че иска да замине в Германия, защото в България няма да я допуснат да стане хирург. Не виждам причини да не и вярвам.

В телевизионни предавания млади български лекари, работещи в Германия, посочват именно проблема с тяхното развитие като специалисти, липсата на възможност да усвояват най-новите постижения в медицината, ги е тласнало да напуснат България. Чувал съм и за формално провеждане на специализации в България. И в това не се съмнявам.

По тази точка, студенти по медицина и такива които им предстои специализация или специализират в момента, могат да дадат най-точно описание на проблемите.

2. Условия на труд

Необходими са модерни болници (а не остарели и порутени сгради) оборудвани с модерна техника и всички необходими обучения за работа с тази техника. Удобства от рода на ясла в болницата, така че млади лекарки/акушерки/мед.сестри и т.н. да не спират развитието си, но да кажем няколко месеца след раждането да се върнат на работа (ако искат разбира се) и да са близо в същото време до детето си.

3. Заплащане

Ако искаме един лекар да става все по-добър в професията си, битовизми от рода на откъде сега да вземе пари да плати за ремонт на 15-20 годишната си колата, за наема или вноската за жилището и т.н. трябва да бъдат елиминирани. Това става с високо заплащане. Високото заплащане все пак трябва да е привързано със знанията, уменията и опита на лекаря. А за да може един лекар да ги придобие тези неща, горните две условия трябва да са изпълнени. Или простичко казано, за да претендира един лекар за високо заплащане, той трябва да има знания, умения и да е в крак с новите постижения в медицината. А за да има знания, умения и опит, трябва да му се предоставят условия да ги придобие – качествено преддипломно и следдипломнообучение и достъп до модерна медицинска апаратура.

avatar
проф. Красимир Методиев, дмн

Клинична имунология

6 ное 2018 14:52

Да добавя и още един уродлив пример за корумпиране на лекарите от фармацевтичните фирми с т.н. клинични проучвания и предоставяне на редица бонуси на участващите в тях медици, с които постепенно и безпроблемно ги "купуват" за всякакви бизнес проекти на дадената фирма.
Има колеги, които не слизат от самолетите и не пропускат нито една възможност за лукс пътувания до всякакви екзотични дестинации за сметка на фирмата спонсор на съответното проучване срещу задължението да изписват само продуктите на тази фирма, да правят и невъзможното да привлекат максимален брой пациенти със съответното заболяване (понякога дори не със същата диагноза), само и само да изпълнят поръчката на спонсора, да манипулират документацията, вкл. да водят все още на отчет даже починали пациенти, с цел да приберат хонорара...
Това е очевадно за всеки, който по една или друга причина се е сблъскал с такава чудовищна далавера.
И нека спомена, че такава практика в нормалните държави няма - със закон е забранено на фирмите да "купуват" лекарите, които участват в техните клинични проучвания с нерегламентирани хонорари, нито да ги спонсорират за участие в конгреси и лукс пътувания, нито да им подаряват свръх скъпи "сувенири"...
А у нас, и това е факт, дори лекари, които дума не знаят на чужд език, са "участници" в конференции в чужбина за сметка на фирмата-спонсор, радват се на чудесно внимание от представителите на тези фирми, получават съответните бонуси в пълен обем и така са въвлечени в схемата на обвързаност...  

avatar
д-р Румен Асенов Филипов, дм

Гръдна хирургия

20 ное 2018 08:34

Такива проучвания се правят навсякъде по света.И се заплащат, което само по себе си не е корупция. Корупция е  че се съгласяваме да ни плащат за получаване на предварително зададени резултати. А това ни компрометира като хора способни да правят изследвания и наука.

avatar
Петър Галев 20 ное 2018 14:44

Тъжна картина описвате, драги проф. Методиев. Далече съм от мисълта да защитавам каквито и да е нечестни практики. Само едно сравнение: споменавате "нормалните държави", където лекарите не се поддават лесно на манипулации. Но там медиците с официалния си доход са заслужено в най-горния социален слой на обществото и не им се налага да си смятат стотинките за всекидневните нужди. Сигурен съм, че един от начините това, за което говорите, да престане, е драстично увеличаване на легалните лекарски заплати, както и намаляване на финансовото неравенството в самата гилдия. Защото и тук има отлично заплатени специалисти. Но средният доход никак не е добре...

avatar
д-р Румен Асенов Филипов, дм

Гръдна хирургия

29 окт 2018 09:40

Болниците ни са в обидно мизерно състояние. Всеки, който има поне грам самоуважение и уважение към болните избира да работи или в чужбина или в частните болници. Лошото в частните болници е че единствената цел на лечението е финансовата печалба и това обърква представите за смисъл на професията. Особено при младите лекари. Повечето от нас нямат манталитета на търговци, а ни го налагат насила.

avatar
д-р Анастас Стоянов

Акушерство и гинекология

30 окт 2018 08:58

БРАВО КОЛЕГА , МН.  ТОЧНО , КРАТКО И ЯСНО. ЩО ЕТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ В БЪЛГАРИЯ .В ГОЛЯМАТА  СИ   ЧАСТ   ОБЩЕСТВЕНОТО ЗДРАВЕ"ОПАЗВАНЕ"  Е ТВЪРДЕ  НЕЗАДОВОЛИТЕЛНО , А  ЗА  ЧАСТНОТО  Е  ТОЧНО  ТАКА ! НЕКА  И  МЕДИЦИТЕ  СТАНАТ  ПРИОРИТЕТ  НА  ОБЩЕСТВОТО  , ДА НИ  ОСВОБОДЯТ  ОТ  МИСЪЛТА  ЗА  ДОХОДИ  ОТ  НАША ТА  ДЕЙНОСТ  И  ДА  ИЗИСКВАТ  ОТ  НАС  ДА  ЛЕКУВАМЕ  И  ДА  ЗДРАВЕОПАЗВАМЕ . ТАКА  КАТО ЗАПОЧВАТ  ДОБРИТЕ  ПРАКТИКИ  И  ПРОМЕНИ  В  ОБРАЗОВАНИЕТО . КАКТО ИМА  ЛЕКАРИ  И ЛЕКАРИ ТАКА  ИМА  УЧИТЕЛИ  И  УЧИТЕЛИ  , НО НА  ВСИЧКИ  ДА  СЕ ОСИГОРИ  ДОБРО  ЗАПЛАЩАНЕ  И  ДА СЕ ПОВИШИ  КОНТРОЛА И ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ  ВСЕКИ  ОТ  НАС. ТОВА  Е  В  ПОЛЗА  НА САМОТО  ОБЩЕСТВО !!!  ПОЗДРАВИ !

avatar
д-р Христина Божинова-Димитрова

Обща медицина

31 окт 2018 19:53

Много точно ”обърква представите за смисъл на професията”

avatar
д-р Даниела Вражилова

Общопрактикуващ лекар

23 окт 2018 15:50

Виждаме какви са промените предлагани от МЗ спрямо ОПЛ,предлагат се глоби от 1500 до 6000лв за сгрешена рецепта,което означава,че се цели ликвидиране на лекари и практики.Говорим,за дефицит на лекари и същевременно доунищожаваме последните останали,За тези 18 години, Здравният геноцид доведе  до отпадане на лекари,в резултат на депресия или онко заболявания в резултат на съществуващата зловеща здравна реформа,лекарите са обявени за прстъпници!

Освен реални реформи в медицинското образование, необходимо е да се създадат условия за развитие на младите кадри - не просто да си намерят място за специализация и работа, но и да е интересна за тях, оценена от обществото и със съответното финансово измерение. Иначе няма да стане...

avatar
Проф. Чавдар Славов дмн

Урология

16 окт 2018 12:03

Shte zadarjim mladite s realni reformi v medizinskoto obrazovanie i zdravnata sistema!

avatar
д-р Пламен Кожухаров

Детска хирургия

24 окт 2018 10:34

Това не е кирилица!Срамота!

avatar
Реза Мусави

Студент по медицина

14 окт 2018 16:14

С тези условия няма как...!