SafeValue must use [property]=binding:  (see http://g.co/ng/security#xss)

Как да задържим младите лекари в България?

Отворена

980
Участници
174
Коментари

Първоначално с този въпрос се обърнахме към:

Проф. Красимир Иванов, ректор на МУ-Варна:

В момента в Европа има дефицит от над 1 милион лекари. А за да бъде подготвен един пълноценен лекар, са необходими 10 години. Нужни са инвестиции в медицинското образование и в лечебните заведения, както и в достойни възнаграждения за положения труд.

Проф. Славчо Томов, ректор на МУ-Плевен:

Основният аргумент, който всички изтъкват, е че заплащането на лекарите, особено на младите лекари, не е достатъчно. Но това не е единствената причина колеги да напускат страната. Апелирам за развитие на иновациите в медицинските университети, за възможности студентите да се занимават с наука. В много от случаите младите заминават в чужбина заради добрите условия за специализация.

Д-р Юлиян Йорданов, зам.-председател на БЛС:

В глобален план отдавна се наблюдава едно движение на лекарите от Източна към Западна Европа, а от Западна Европа – към САЩ. На година ние издаваме около 400 – 450 сертификата, които служат на младите колеги за работа в чужбина. Всеки лекар, искащ такъв сертификат, попълва една анкета, от която става ясно, че липсата на адекватни възможности за специализация и за кариерно развитие е на първо място в мотивите за напускане на България. И едва след това е ниското заплащане.

Д-р Мариана Симеонова, директор на Изпълнителната агенция по трансплантации:

Бих искала да видя, че директорите на болниците избират своите специалисти, не само младите, но и всички единствено според техните способности, без влиянието на никакви други фактори. А в обществен план ние имаме дефицит на уважение към лекарите, на заслужения им висок статут.

Д-р Георги Кръстев, председател на РК на БЛС – Пловдив:

Първото основно нещо е да се промени отношението на изпълнителната власт към медицинската общност. Нашата общност реагира на лошото отношение и на разклатеното доверие към медиците по един много ясен начин – с миграция навън. А това, че ни приемат навсякъде, е доказателство за високото качество на нашите медицински специалисти. Постоянното натякване тук, че едва ли не постоянно източваме здравната система, не може да доведе до нищо добро. Друг е въпросът защо липсва справедливост в обществото, като този дефицит особено болезнено се усеща в солидарния здравноосигурителен модел-

Проф. Мария Куклева, зам.-ректор „Учебна дейност“, МУ – Пловдив:

Емиграцията на лекари от България към чужбина освен всичко друго е и доказателство за високото качество на медицинското образование в нашата страна. Проблемите, пред които лекарите се изправят трябва да бъдат решени от държавата и от нейните институции с помощта на професионалните и съсловните медицински организации.

Доц. Добромир Димитров, зам.-декан на Медицинския факултет, МУ – Плевен:

Нужни са ясни правила за отговорностите и кариерното развитие на младите лекари. Те трябва да имат сигурност как ще се развие професионалният им живот, ако изпълняват съответно заложените критерии.

Пълните им мнения вижте във видеото:

Преподаватели и представители на медицинската общност се включиха в дискусията

Описание

Уважаеми лекари, фармацевти, преподаватели, специалисти по здравни грижи, лаборанти и студенти,

от дълги години говорим, че нямаме достатъчно медицински специалисти в България, но до момента много малко е направено, за да се промени тази ситуация. Напротив, дефицитът със сигурност ще се задълбочава, защото става дума за европейски проблем. И по силата на елементарната човешка логика, всеки отива да работи там, където ще получи най-добри условия, не само във финансов аспект, но и като професионална и обществена изява.

Повече от 25 години като медицински журналист контактувам с работещите в здравеопазването на всички нива. Сигурен съм, че решението на проблема трябва да произлезе от медицинската общност. Нека предложенията как да задържим лекарите в България, да дойдат от вас.

Когато се натрупа критична маса от аргументирани и авторитетни мнения, уверявам ви, има кой да ги чуе.

Петър Галев, модератор на дискусията

 

980
Участници
174
Коментари

Коментари

14 дек 2018 14:27

Така поставен въпросът е частен случай на по-широкообхватния въпрос "Как да задържим младите СПЕЦИАЛИСТИ в България?".

Независимо за какъв тип специалисти става въпрос (инженери от всякакви специалности, програмисти, лекари, мед.сестри и т.н.), условията, от които зависи тези хора да останат в България, са:
1. Качествено обучение
2. Нормални условия на труд
3. Високо заплащане

Ако за повечето немедицински специалности, непълното удовлетворяване на някое от горните условия (или дори на трите едновременно) до определена степен е допустимо и приемливо, то по отношение на здравеопазването съм на мнение, че ако искаме то да бъде на високо ниво, всички тези условия трябва винаги да са налице.

По отношение на лекарите (в това число слагам всякакъв тип медицински персонал - мед.сестри, акушерки, лаборанти и т.н.):

1. Обучение

Това е първата най-важна точка, където се "къса бримката". Има проблеми с преддипломното и следдипломното обучение.

Един млад лекар, с който съм раговарял по темата ми е споделял за професор, който не иска да оставя след себе си нищо, т.е. не обучава студентите си, вероятно поради страх някой ще напредне много и ще му открадне хляба. Склонен съм да му вярвам. Този мой познат лекар, за съжаление от години е в Германия.

Разговарях преди години и с една бъдеща тогава лекарка, която искаше да стане хирург. Тя ми сподели че иска да замине в Германия, защото в България няма да я допуснат да стане хирург. Не виждам причини да не и вярвам.

В телевизионни предавания млади български лекари, работещи в Германия, посочват именно проблема с тяхното развитие като специалисти, липсата на възможност да усвояват най-новите постижения в медицината, ги е тласнало да напуснат България. Чувал съм и за формално провеждане на специализации в България. И в това не се съмнявам.

По тази точка, студенти по медицина и такива които им предстои специализация или специализират в момента, могат да дадат най-точно описание на проблемите.

2. Условия на труд

Необходими са модерни болници (а не остарели и порутени сгради) оборудвани с модерна техника и всички необходими обучения за работа с тази техника. Удобства от рода на ясла в болницата, така че млади лекарки/акушерки/мед.сестри и т.н. да не спират развитието си, но да кажем няколко месеца след раждането да се върнат на работа (ако искат разбира се) и да са близо в същото време до детето си.

3. Заплащане

Ако искаме един лекар да става все по-добър в професията си, битовизми от рода на откъде сега да вземе пари да плати за ремонт на 15-20 годишната си колата, за наема или вноската за жилището и т.н. трябва да бъдат елиминирани. Това става с високо заплащане. Високото заплащане все пак трябва да е привързано със знанията, уменията и опита на лекаря. А за да може един лекар да ги придобие тези неща, горните две условия трябва да са изпълнени. Или простичко казано, за да претендира един лекар за високо заплащане, той трябва да има знания, умения и да е в крак с новите постижения в медицината. А за да има знания, умения и опит, трябва да му се предоставят условия да ги придобие – качествено преддипломно и следдипломнообучение и достъп до модерна медицинска апаратура.

12 дек 2018 16:28

Този коментар е изтрит от създателя му

За голямо съжаление ние всички тук, в този форум, само си пишем и коментираме проблемите, но без никакъв ефект от властимащите. В продължение на 25 години аз непрекъснато пишех, че това, което се прави в родната медицина, ще я доведе до крах. Никой не обръщаше внимание. Всеки може да прочете на сайта на агенция "Медиапул" моето интервю от 19. 10. 2012 год. "Катастрофално е, когато медицината се командва от фармацевтичната индустрия". Няма никаква промяна и подобрение от тогава - повече от 6 години, а напротив нещата затъват все повече и повече. Този човешки материал, който се занимава с организация на здравеопазването в последните 25 години е изключително некачествен - корумпиран, корумпиращ и некомпетентен. Тези хора се интересуват само от собственото си благополучие и са много опасни за цялата система. Трябва да бъдат отстранени от всякаква власт, разследвани от следствие и прокуратура и след конфискация на незаконно придобитото имущество сложени в затвора. Без подобен ход, няма да има здравеопазване в България и лекарите ще продължават да напускат страната ни
.

20 ное 2018 14:36
Петър  Галев
20 ное 2018 14:36

Драги д-р Илиев, следя от много дълго време публичната Ви активност като лекар и гражданин и мога да потвърдя, че винаги сте имал аргументирано мнение по най-горещите здравни и медицински теми. Не смятайте, че мненията, изложени в дискусиите в CredoWeb нямат значение. Уверявам Ви, че представителите на институциите не просто ги четат в платформата, но и ние редовно им ги изпращаме. Няма друг начин да се променим към по-добро, освен като излагаме и отстояваме мненията си и да дискутираме в професионална среда, където всеки стои с името си, а не с жълти псевдоними и реч на анонимната омраза. Като модератор - благодаря Ви за изразената позиция.

Да добавя и още един уродлив пример за корумпиране на лекарите от фармацевтичните фирми с т.н. клинични проучвания и предоставяне на редица бонуси на участващите в тях медици, с които постепенно и безпроблемно ги "купуват" за всякакви бизнес проекти на дадената фирма.
Има колеги, които не слизат от самолетите и не пропускат нито една възможност за лукс пътувания до всякакви екзотични дестинации за сметка на фирмата спонсор на съответното проучване срещу задължението да изписват само продуктите на тази фирма, да правят и невъзможното да привлекат максимален брой пациенти със съответното заболяване (понякога дори не със същата диагноза), само и само да изпълнят поръчката на спонсора, да манипулират документацията, вкл. да водят все още на отчет даже починали пациенти, с цел да приберат хонорара...
Това е очевадно за всеки, който по една или друга причина се е сблъскал с такава чудовищна далавера.
И нека спомена, че такава практика в нормалните държави няма - със закон е забранено на фирмите да "купуват" лекарите, които участват в техните клинични проучвания с нерегламентирани хонорари, нито да ги спонсорират за участие в конгреси и лукс пътувания, нито да им подаряват свръх скъпи "сувенири"...
А у нас, и това е факт, дори лекари, които дума не знаят на чужд език, са "участници" в конференции в чужбина за сметка на фирмата-спонсор, радват се на чудесно внимание от представителите на тези фирми, получават съответните бонуси в пълен обем и така са въвлечени в схемата на обвързаност...  

Такива проучвания се правят навсякъде по света.И се заплащат, което само по себе си не е корупция. Корупция е  че се съгласяваме да ни плащат за получаване на предварително зададени резултати. А това ни компрометира като хора способни да правят изследвания и наука.

20 ное 2018 14:44
Петър  Галев
20 ное 2018 14:44

Тъжна картина описвате, драги проф. Методиев. Далече съм от мисълта да защитавам каквито и да е нечестни практики. Само едно сравнение: споменавате "нормалните държави", където лекарите не се поддават лесно на манипулации. Но там медиците с официалния си доход са заслужено в най-горния социален слой на обществото и не им се налага да си смятат стотинките за всекидневните нужди. Сигурен съм, че един от начините това, за което говорите, да престане, е драстично увеличаване на легалните лекарски заплати, както и намаляване на финансовото неравенството в самата гилдия. Защото и тук има отлично заплатени специалисти. Но средният доход никак не е добре...

Болниците ни са в обидно мизерно състояние. Всеки, който има поне грам самоуважение и уважение към болните избира да работи или в чужбина или в частните болници. Лошото в частните болници е че единствената цел на лечението е финансовата печалба и това обърква представите за смисъл на професията. Особено при младите лекари. Повечето от нас нямат манталитета на търговци, а ни го налагат насила.

БРАВО КОЛЕГА , МН.  ТОЧНО , КРАТКО И ЯСНО. ЩО ЕТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ В БЪЛГАРИЯ .В ГОЛЯМАТА  СИ   ЧАСТ   ОБЩЕСТВЕНОТО ЗДРАВЕ"ОПАЗВАНЕ"  Е ТВЪРДЕ  НЕЗАДОВОЛИТЕЛНО , А  ЗА  ЧАСТНОТО  Е  ТОЧНО  ТАКА ! НЕКА  И  МЕДИЦИТЕ  СТАНАТ  ПРИОРИТЕТ  НА  ОБЩЕСТВОТО  , ДА НИ  ОСВОБОДЯТ  ОТ  МИСЪЛТА  ЗА  ДОХОДИ  ОТ  НАША ТА  ДЕЙНОСТ  И  ДА  ИЗИСКВАТ  ОТ  НАС  ДА  ЛЕКУВАМЕ  И  ДА  ЗДРАВЕОПАЗВАМЕ . ТАКА  КАТО ЗАПОЧВАТ  ДОБРИТЕ  ПРАКТИКИ  И  ПРОМЕНИ  В  ОБРАЗОВАНИЕТО . КАКТО ИМА  ЛЕКАРИ  И ЛЕКАРИ ТАКА  ИМА  УЧИТЕЛИ  И  УЧИТЕЛИ  , НО НА  ВСИЧКИ  ДА  СЕ ОСИГОРИ  ДОБРО  ЗАПЛАЩАНЕ  И  ДА СЕ ПОВИШИ  КОНТРОЛА И ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ  ВСЕКИ  ОТ  НАС. ТОВА  Е  В  ПОЛЗА  НА САМОТО  ОБЩЕСТВО !!!  ПОЗДРАВИ !

Много точно ”обърква представите за смисъл на професията”

Виждаме какви са промените предлагани от МЗ спрямо ОПЛ,предлагат се глоби от 1500 до 6000лв за сгрешена рецепта,което означава,че се цели ликвидиране на лекари и практики.Говорим,за дефицит на лекари и същевременно доунищожаваме последните останали,За тези 18 години, Здравният геноцид доведе  до отпадане на лекари,в резултат на депресия или онко заболявания в резултат на съществуващата зловеща здравна реформа,лекарите са обявени за прстъпници!

Освен реални реформи в медицинското образование, необходимо е да се създадат условия за развитие на младите кадри - не просто да си намерят място за специализация и работа, но и да е интересна за тях, оценена от обществото и със съответното финансово измерение. Иначе няма да стане...

Shte zadarjim mladite s realni reformi v medizinskoto obrazovanie i zdravnata sistema!

Това не е кирилица!Срамота!

С тези условия няма как...!

Ето кака Корнелия намери решение...ще задължи лекарите да работят 5 години в мизерни общински болници срещу една ''социална кошница'' от хляб,мляко и яйца :D

Младият лекар има своето достойнство и право да желае развитие, където и да работи, у нас, или в чужбина.
Но точно у нас това като че ли не му се получава никак...
Защото дори той, младият лекар, да е преминал най-качествена квалификация за 1, 2, 3 или повече години във водещи университетски болници в чужбина, и да се е върнал в България с блестящи рекомендации, на него се гледа с подозрение, с недоверие и с неглежиране на знанията и опита му, придобит в клиники, които са на светлинни години напред в съвременната медицина.
Свидетел съм на редица подобни ситуации, когато на младия лекар не се дава минимален, дори никакъв, шанс, да се изяви, просто защото неговият професор или шеф в нашата родна здравна система е вече усетил, че младият знае и може повече от него, че колегите и пациентите съвсем бързо ще се ориентират кой-кой е, и тогава пиедесталът, на който шефът сам се е качил, ще рухне катастрофално.
В резултат - шефът мачка младият, не му дава никаква инициатива, елиминира го унизително и системно, и накрая подготвеният по най-високи стандарти наш млад специалист си взема големия куфар и напуска България.

Добре, когато младият лекар "измести" шефа си, какво се получава? Ами и той, младият лекар, започва да действа (както си го описал) ТОЧНО КАТО "БИВШИЯ" СИ ШЕФ!!! ЕТО ТОВА Е КОНКУРЕНЦИЯТА!!!

Защо пък изместването на шеф с гореописаните характеристики да е гаранция, че младият също би действал мнително,унизително и необективно ? Ако някой не може да ти бъде добър пример, то поне би бил добро предупреждение...

3 сеп 2018 20:09

Защо трябва да се измисля топлата вода? Синът ми е лекар в чужбина. Замина точно , когато по всички медии оплюваха масово лекарите след Горнооряховските записи, а там, където е , страхотно уважават лекарската професия и те гледат като Господ.

1. Всички лекари работят по абсолютни правила и след като са издържали изпита advance live support.
2. Работи се по задължителни протоколи( точка по точка, запетайка по запетайка) за всяко заболяване или комплекс от симптоми или синдроми, които , обаче са спуснати от МЗ, а не както тука ни караха за акредитациите да си ги измисляме по места.
3. Всички лекари на определен стаж работят на една и съща заплата, която, обаче им е достатъчна да си наемат квартира и да живеят достоен живот.Всяка година годишната заплата се повишава с 2000 евро.Болниците организират безплатно обучение на персонала , включително с наемане на артисти и пресъздаване на клинични случаи.
4. НИКОГА !!! няма да чуете по медиите там да оплюват лекари или болници за лекарска грешка.Тези неща се решават тихо и по съдебен ред. Щом си спазил протокола, никой не може да те обвини.
5. За специализацията си има също абсолютен ред- държиш изпит, явяваш се на колоквиуми , усвояваш съответните умения( които, впрочем, са много повече от българските стандарти- примерно, той за един месец прави неща , които се изискват за   четири години специализация в България !!!).Заплатата на специализанта е напълно достатъчна да води нормален живот.
6.Можеш да специализираш и като самостоятелно обучение , стига да си събереш всички видове стажове в съответната специалност и да се явиш на изпит, ако считаш, че си подготвен.Признават ти я.
7. Там целта на лечението не е да се вкара пациента в Болница, а напротив- да се лекува амбулаторно.
8.Вероятно в България този стандарт  НИКОГА няма да се постигне. Той скоро ми заяви, че в такъв  ХАОС няма да се върне да работи.

4 сеп 2018 06:51

П.п. Забравих най-важното. Здравеопазването в нормалните държави е приоритет. Организацията на здравеопазването е задължение на Държавата. За да специализираш там не трябва да си плащаш.Държавата те подпомага да започнеш специализация. Въпреки, че НЕ държат Хипократова клетва, всички работещи в тази сфера спазват правилата. Освен това първото правило за лекаря там е - Да пази собствения си живот и здраве, за да може да се грижи за другите. В България лекарят има само задължения, никакви права. Единственото му право е, че може да преглежда и лекува безплатно пациента.

И  НИЕ  БЪЛГАРСКИТЕ  !!!!  ЛЕКАРИ  ИСКАМЕ  ТОВА .  ПРАВИЛА , ДОСТОЙНСТВО , КОНТРОЛ И УВАЖЕНИЕ . ЗА  ДА  СМЕ  ПОЛЕЗНИ НА  ОБЩЕСТВОТО !!!!

ЕТО, ТОВА ТРЯБВА ДА СТАНЕ  У НАС НЕЗАВИСИМОСТ НА ЗАПЛАЩАНИЯТА ОТ РАБОТАТА НА ЛЕКАРЯ ,КАТЕГОРИЗАЦИЯ,ПРАВИЛА И ПОВЕЧЕ ГОЛЕМИ ДЪРЖАВНИ БОЛНИЦИ ,ЗА СМЕТКА НА МНОГОТО ЧАСТНИ,КЪДЕТО ОСНОВНОТО ПРАВИЛО Е ПЕЧАЛБАТА