Участници

Мнения

SafeValue must use [property]=binding:  (see http://g.co/ng/security#xss)

Как да задържим младите лекари в България?

Участници

Мнения

avatar
д-р Станка Апостолова

Общопрактикуващ лекар

17 апр 2019 14:02

Освен всичко по-горе изброено,не малък фактор е и лошото отношение на пациентите към лекарите

Така поставен въпросът е частен случай на по-широкообхватния въпрос "Как да задържим младите СПЕЦИАЛИСТИ в България?".

Независимо за какъв тип специалисти става въпрос (инженери от всякакви специалности, програмисти, лекари, мед.сестри и т.н.), условията, от които зависи тези хора да останат в България, са:
1. Качествено обучение
2. Нормални условия на труд
3. Високо заплащане

Ако за повечето немедицински специалности, непълното удовлетворяване на някое от горните условия (или дори на трите едновременно) до определена степен е допустимо и приемливо, то по отношение на здравеопазването съм на мнение, че ако искаме то да бъде на високо ниво, всички тези условия трябва винаги да са налице.

По отношение на лекарите (в това число слагам всякакъв тип медицински персонал - мед.сестри, акушерки, лаборанти и т.н.):

1. Обучение

Това е първата най-важна точка, където се "къса бримката". Има проблеми с преддипломното и следдипломното обучение.

Един млад лекар, с който съм раговарял по темата ми е споделял за професор, който не иска да оставя след себе си нищо, т.е. не обучава студентите си, вероятно поради страх някой ще напредне много и ще му открадне хляба. Склонен съм да му вярвам. Този мой познат лекар, за съжаление от години е в Германия.

Разговарях преди години и с една бъдеща тогава лекарка, която искаше да стане хирург. Тя ми сподели че иска да замине в Германия, защото в България няма да я допуснат да стане хирург. Не виждам причини да не и вярвам.

В телевизионни предавания млади български лекари, работещи в Германия, посочват именно проблема с тяхното развитие като специалисти, липсата на възможност да усвояват най-новите постижения в медицината, ги е тласнало да напуснат България. Чувал съм и за формално провеждане на специализации в България. И в това не се съмнявам.

По тази точка, студенти по медицина и такива които им предстои специализация или специализират в момента, могат да дадат най-точно описание на проблемите.

2. Условия на труд

Необходими са модерни болници (а не остарели и порутени сгради) оборудвани с модерна техника и всички необходими обучения за работа с тази техника. Удобства от рода на ясла в болницата, така че млади лекарки/акушерки/мед.сестри и т.н. да не спират развитието си, но да кажем няколко месеца след раждането да се върнат на работа (ако искат разбира се) и да са близо в същото време до детето си.

3. Заплащане

Ако искаме един лекар да става все по-добър в професията си, битовизми от рода на откъде сега да вземе пари да плати за ремонт на 15-20 годишната си колата, за наема или вноската за жилището и т.н. трябва да бъдат елиминирани. Това става с високо заплащане. Високото заплащане все пак трябва да е привързано със знанията, уменията и опита на лекаря. А за да може един лекар да ги придобие тези неща, горните две условия трябва да са изпълнени. Или простичко казано, за да претендира един лекар за високо заплащане, той трябва да има знания, умения и да е в крак с новите постижения в медицината. А за да има знания, умения и опит, трябва да му се предоставят условия да ги придобие – качествено преддипломно и следдипломнообучение и достъп до модерна медицинска апаратура.

avatar
проф. Красимир Методиев, дмн

Клинична имунология

6 ное 2018 14:52

Да добавя и още един уродлив пример за корумпиране на лекарите от фармацевтичните фирми с т.н. клинични проучвания и предоставяне на редица бонуси на участващите в тях медици, с които постепенно и безпроблемно ги "купуват" за всякакви бизнес проекти на дадената фирма.
Има колеги, които не слизат от самолетите и не пропускат нито една възможност за лукс пътувания до всякакви екзотични дестинации за сметка на фирмата спонсор на съответното проучване срещу задължението да изписват само продуктите на тази фирма, да правят и невъзможното да привлекат максимален брой пациенти със съответното заболяване (понякога дори не със същата диагноза), само и само да изпълнят поръчката на спонсора, да манипулират документацията, вкл. да водят все още на отчет даже починали пациенти, с цел да приберат хонорара...
Това е очевадно за всеки, който по една или друга причина се е сблъскал с такава чудовищна далавера.
И нека спомена, че такава практика в нормалните държави няма - със закон е забранено на фирмите да "купуват" лекарите, които участват в техните клинични проучвания с нерегламентирани хонорари, нито да ги спонсорират за участие в конгреси и лукс пътувания, нито да им подаряват свръх скъпи "сувенири"...
А у нас, и това е факт, дори лекари, които дума не знаят на чужд език, са "участници" в конференции в чужбина за сметка на фирмата-спонсор, радват се на чудесно внимание от представителите на тези фирми, получават съответните бонуси в пълен обем и така са въвлечени в схемата на обвързаност...  

avatar
д-р Румен Асенов Филипов, дм

Гръдна хирургия

20 ное 2018 08:34

Такива проучвания се правят навсякъде по света.И се заплащат, което само по себе си не е корупция. Корупция е  че се съгласяваме да ни плащат за получаване на предварително зададени резултати. А това ни компрометира като хора способни да правят изследвания и наука.

avatar
Петър Галев 20 ное 2018 14:44

Тъжна картина описвате, драги проф. Методиев. Далече съм от мисълта да защитавам каквито и да е нечестни практики. Само едно сравнение: споменавате "нормалните държави", където лекарите не се поддават лесно на манипулации. Но там медиците с официалния си доход са заслужено в най-горния социален слой на обществото и не им се налага да си смятат стотинките за всекидневните нужди. Сигурен съм, че един от начините това, за което говорите, да престане, е драстично увеличаване на легалните лекарски заплати, както и намаляване на финансовото неравенството в самата гилдия. Защото и тук има отлично заплатени специалисти. Но средният доход никак не е добре...

avatar
д-р Румен Асенов Филипов, дм

Гръдна хирургия

29 окт 2018 09:40

Болниците ни са в обидно мизерно състояние. Всеки, който има поне грам самоуважение и уважение към болните избира да работи или в чужбина или в частните болници. Лошото в частните болници е че единствената цел на лечението е финансовата печалба и това обърква представите за смисъл на професията. Особено при младите лекари. Повечето от нас нямат манталитета на търговци, а ни го налагат насила.

avatar
д-р Анастас Стоянов

Акушерство и гинекология

30 окт 2018 08:58

БРАВО КОЛЕГА , МН.  ТОЧНО , КРАТКО И ЯСНО. ЩО ЕТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ В БЪЛГАРИЯ .В ГОЛЯМАТА  СИ   ЧАСТ   ОБЩЕСТВЕНОТО ЗДРАВЕ"ОПАЗВАНЕ"  Е ТВЪРДЕ  НЕЗАДОВОЛИТЕЛНО , А  ЗА  ЧАСТНОТО  Е  ТОЧНО  ТАКА ! НЕКА  И  МЕДИЦИТЕ  СТАНАТ  ПРИОРИТЕТ  НА  ОБЩЕСТВОТО  , ДА НИ  ОСВОБОДЯТ  ОТ  МИСЪЛТА  ЗА  ДОХОДИ  ОТ  НАША ТА  ДЕЙНОСТ  И  ДА  ИЗИСКВАТ  ОТ  НАС  ДА  ЛЕКУВАМЕ  И  ДА  ЗДРАВЕОПАЗВАМЕ . ТАКА  КАТО ЗАПОЧВАТ  ДОБРИТЕ  ПРАКТИКИ  И  ПРОМЕНИ  В  ОБРАЗОВАНИЕТО . КАКТО ИМА  ЛЕКАРИ  И ЛЕКАРИ ТАКА  ИМА  УЧИТЕЛИ  И  УЧИТЕЛИ  , НО НА  ВСИЧКИ  ДА  СЕ ОСИГОРИ  ДОБРО  ЗАПЛАЩАНЕ  И  ДА СЕ ПОВИШИ  КОНТРОЛА И ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ  ВСЕКИ  ОТ  НАС. ТОВА  Е  В  ПОЛЗА  НА САМОТО  ОБЩЕСТВО !!!  ПОЗДРАВИ !

avatar
д-р Христина Божинова-Димитрова

Обща медицина

31 окт 2018 19:53

Много точно ”обърква представите за смисъл на професията”

avatar
д-р Даниела Вражилова

Общопрактикуващ лекар

23 окт 2018 15:50

Виждаме какви са промените предлагани от МЗ спрямо ОПЛ,предлагат се глоби от 1500 до 6000лв за сгрешена рецепта,което означава,че се цели ликвидиране на лекари и практики.Говорим,за дефицит на лекари и същевременно доунищожаваме последните останали,За тези 18 години, Здравният геноцид доведе  до отпадане на лекари,в резултат на депресия или онко заболявания в резултат на съществуващата зловеща здравна реформа,лекарите са обявени за прстъпници!

Освен реални реформи в медицинското образование, необходимо е да се създадат условия за развитие на младите кадри - не просто да си намерят място за специализация и работа, но и да е интересна за тях, оценена от обществото и със съответното финансово измерение. Иначе няма да стане...

avatar
Проф. Чавдар Славов дмн

Урология

16 окт 2018 12:03

Shte zadarjim mladite s realni reformi v medizinskoto obrazovanie i zdravnata sistema!

avatar
д-р Пламен Кожухаров

Детска хирургия

24 окт 2018 10:34

Това не е кирилица!Срамота!

avatar
Реза Мусави

Студент по медицина

14 окт 2018 16:14

С тези условия няма как...!

avatar
д-р Якуб Фаиков Делиибрямов

Кардиология

11 окт 2018 14:43

Ето кака Корнелия намери решение...ще задължи лекарите да работят 5 години в мизерни общински болници срещу една ''социална кошница'' от хляб,мляко и яйца :D

avatar
проф. Красимир Методиев, дмн

Клинична имунология

11 сеп 2018 13:55

Младият лекар има своето достойнство и право да желае развитие, където и да работи, у нас, или в чужбина.
Но точно у нас това като че ли не му се получава никак...
Защото дори той, младият лекар, да е преминал най-качествена квалификация за 1, 2, 3 или повече години във водещи университетски болници в чужбина, и да се е върнал в България с блестящи рекомендации, на него се гледа с подозрение, с недоверие и с неглежиране на знанията и опита му, придобит в клиники, които са на светлинни години напред в съвременната медицина.
Свидетел съм на редица подобни ситуации, когато на младия лекар не се дава минимален, дори никакъв, шанс, да се изяви, просто защото неговият професор или шеф в нашата родна здравна система е вече усетил, че младият знае и може повече от него, че колегите и пациентите съвсем бързо ще се ориентират кой-кой е, и тогава пиедесталът, на който шефът сам се е качил, ще рухне катастрофално.
В резултат - шефът мачка младият, не му дава никаква инициатива, елиминира го унизително и системно, и накрая подготвеният по най-високи стандарти наш млад специалист си взема големия куфар и напуска България.

avatar
д-р Георги Стефанов Попов

Хирургия

18 сеп 2018 14:48

Добре, когато младият лекар "измести" шефа си, какво се получава? Ами и той, младият лекар, започва да действа (както си го описал) ТОЧНО КАТО "БИВШИЯ" СИ ШЕФ!!! ЕТО ТОВА Е КОНКУРЕНЦИЯТА!!!

avatar
Мартин Стоянов Диков

Студент по медицина

17 окт 2018 22:53

Защо пък изместването на шеф с гореописаните характеристики да е гаранция, че младият също би действал мнително,унизително и необективно ? Ако някой не може да ти бъде добър пример, то поне би бил добро предупреждение...

avatar

Анонимен

28 авг 2018 13:25

Моя позната лекарка от Реанимация ходи в единия джоб със слушалка, в другия с отвертка, тъй като апаратурата е пред разпад.....

avatar
д-р Димитър Брънков

Нервни болести / Неврология

23 авг 2018 21:31

Пари и уважение дайте

avatar
Петър Галев 28 авг 2018 14:54

Драги д-р Брънков, прав сте! Пари могат и на някакъв етап да се намерят. Но уважението не се купува с пари... 

avatar
д-р Николай Кьорев

Общопрактикуващ лекар

22 авг 2018 13:44

Когато си се трудил имаш добро образование и добри познания почужд език нищо не може да те задържи тук, където правилата се сменят всики ден, на кой както му изнася, лекарите са следени и преследвани отвсякъде и практическото обучение куца.

avatar
проф. Татяна Бенишева

Социална медицина и здравен мениджмънт

22 авг 2018 00:37


Порочната система на здравеопазването поставя лекарите да бягат навън, където има повече правила. Липсва реална стратегия в здравеопазването и правила. Всички екстри се "обират" от дългогодишния персонал и реално младите лекари не виждат перспектива,  (като участия в клинични проучвания, в международни форуми, привличане на платежоспособни пациенти, които от държавните болници, се дърпат в частните  лечебни заведения на тези лекари   и др.). Нека се даде пример, къде докторите по света могат да работят  едновременно в държавни и частни лечебни заведения??

Няма държавна политика относно договорни отношения или възвръщане на средства към държавата, ако си учил по държавна поръчка и заминеш да работиш навън.
 Нещата започват от най-високите стъпала в здравеопазването, ако там не се сложи правов ред.. с контрол няма как нещата да си дойдат на място.  Не може да има такава разлика в заплащането между младите лекари и тези с дългогодишен стаж. Тук не става дума само за заплати, а всички екстри, официални и неофициални, участия в клинични проучвания и др., които съществуват. Не може разликата между тези две нива да са 20-30 пъти в заплащането.  Следва да се проучи реалната релация между младия и дългогодишния лекар у нас  и тези страни, където отиват нашите лекари, та дори и професор.. едва ли  повече от 5-6 пъти  повече. Не случайно лекари, които са работили в  чужбина и дойдат у нас, не могат да се интегрират поради всички порочни практики, които царуват и са в потрес, какво се случва  в системата на здравеопазването. 

avatar
Петър Галев 28 авг 2018 14:57

Откровено и болезнено вярно, драга проф. Бенишева! 

avatar
д-р Светла Маркова

Акушерство и гинекология

19 сеп 2018 18:40

НАПРОТИВ КЛ ПРОУЧВАНИЯ СЕ ПРАВЯТ ОТ МЛАДИТЕ ,А ПАРСАТА СЕ ОБИРА ОТ СТАРИТЕ.нЯКОИ ПРОФЕСОРИ СТАНАХА МИЛИОНЕРИ ОТ ПРОУЧВАНИЯ!!!

avatar
д-р Иво Нацов, дм

Психиатрия

21 авг 2018 20:07

Въпросът е поставен към следствието , а не към причината. Погрешно зададен въпрос. Идиопатичният въпрос в този случай е; Какво направиха тези ,които днес с всякакви прийоми станаха професори, ректори, осъществиха собствената си кариера, за сметка на нормализация на така наречения Преход или Реформа в здравеопазването? Професорите, тесни специалисти, всъщност "сравнително висококвалифицирани занаятчии" нямат компетенциите да се изказват по проблеми, които не разбират. Тези ,които четат това становище нали са наясно, колко часа трябва да се отделят , за да бъдат схванати основни принципи на една специалност. Колко време е необходимо за написването на истински , достатъчно добре обосновани статии в български и европейски журнали, за да се стане професор. Е, кога отделиха така наречените днешни/не всички/ професори да отделят и време за философията на здравеопазването? Колко от тях, написали в автобиографиите си, че говорят европейски езици, действителност имат познания по същите, отделили са време, за да са прочели и осмислили какво се е случило през последните 70 години в Европа? Аз лично познавам поне 20 професора, които нито говорят езици, нито са прочели нещо във връзка със съвременните тенденции в Европа, нито някога са взели отношение в научните журнали по проблема, но изказват мнение, понеже ги питат. ВИЖТЕ ПРЕДАВАНЕТО ПО НОВА ОТ ВЧЕРА -20.08.2018-НОВИНИ 19.00 ЧАСА посветено на лекарската професия-какво точно е посланието на питащите? Посланието е отговор на неосъщественото от постоянно питаните, но нямащи решения, или неискащи да вземат решения, поради удобство, "висококвалифицирани занаятчии". Така се раждат милионерите в здравеопазването, така най-големите крадци стават директори на обществени фондове, така се осъществява онова, което Frau Ingrid казваше преди 30 години:комунизмът дава  възможност на тези, които нямат възможности по генезис.Днес е същото. А питащите искали били да задържат младите лекари в България? Също фалшив въпрос в днешното глобално време, за което Стефан Цвайг беше писал още в средата на миналия век.Поздрави.

avatar
Петър Галев 28 авг 2018 15:02

Уважаеми д-р Нацов, благодаря Ви, че се включихте в дискусията, въпреки че не одобрявате нейния заглавен въпрос. Радвам се, че все пак Ви провокирахме да кажете мнението си. Значи има смисъл от такива дискусии! Насочвате вниманието към част от водещите и заможни лекари с титли в България. Но как според Вас описаната порочна картина може да се промени?

avatar
д-р Светла Маркова

Акушерство и гинекология

19 сеп 2018 18:43

 КОЛКО СТЕ ПРАВ!ТАКАВА ИНФЛАЦИЯ НА НАУЧНИ КАДРИ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО!