Снимка на корицата
859
Участници
112
Мнения
Как да задържим младите лекари в България?
Здравна политика актуално

Как да задържим младите лекари в България?

Отворена

Първоначално с този въпрос се обърнахме към:

Проф. Красимир Иванов, ректор на МУ-Варна:

В момента в Европа има дефицит от над 1 милион лекари. А за да бъде подготвен един пълноценен лекар, са необходими 10 години. Нужни са инвестиции в медицинското образование и в лечебните заведения, както и в достойни възнаграждения за положения труд.

Проф. Славчо Томов, ректор на МУ-Плевен:

Основният аргумент, който всички изтъкват, е че заплащането на лекарите, особено на младите лекари, не е достатъчно. Но това не е единствената причина колеги да напускат страната. Апелирам за развитие на иновациите в медицинските университети, за възможности студентите да се занимават с наука. В много от случаите младите заминават в чужбина заради добрите условия за специализация.

Д-р Юлиян Йорданов, зам.-председател на БЛС:

В глобален план отдавна се наблюдава едно движение на лекарите от Източна към Западна Европа, а от Западна Европа – към САЩ. На година ние издаваме около 400 – 450 сертификата, които служат на младите колеги за работа в чужбина. Всеки лекар, искащ такъв сертификат, попълва една анкета, от която става ясно, че липсата на адекватни възможности за специализация и за кариерно развитие е на първо място в мотивите за напускане на България. И едва след това е ниското заплащане.

Д-р Мариана Симеонова, директор на Изпълнителната агенция по трансплантации:

Бих искала да видя, че директорите на болниците избират своите специалисти, не само младите, но и всички единствено според техните способности, без влиянието на никакви други фактори. А в обществен план ние имаме дефицит на уважение към лекарите, на заслужения им висок статут.

Д-р Георги Кръстев, председател на РК на БЛС – Пловдив:

Първото основно нещо е да се промени отношението на изпълнителната власт към медицинската общност. Нашата общност реагира на лошото отношение и на разклатеното доверие към медиците по един много ясен начин – с миграция навън. А това, че ни приемат навсякъде, е доказателство за високото качество на нашите медицински специалисти. Постоянното натякване тук, че едва ли не постоянно източваме здравната система, не може да доведе до нищо добро. Друг е въпросът защо липсва справедливост в обществото, като този дефицит особено болезнено се усеща в солидарния здравноосигурителен модел-

Проф. Мария Куклева, зам.-ректор „Учебна дейност“, МУ – Пловдив:

Емиграцията на лекари от България към чужбина освен всичко друго е и доказателство за високото качество на медицинското образование в нашата страна. Проблемите, пред които лекарите се изправят трябва да бъдат решени от държавата и от нейните институции с помощта на професионалните и съсловните медицински организации.

Доц. Добромир Димитров, зам.-декан на Медицинския факултет, МУ – Плевен:

Нужни са ясни правила за отговорностите и кариерното развитие на младите лекари. Те трябва да имат сигурност как ще се развие професионалният им живот, ако изпълняват съответно заложените критерии.

Пълните им мнения вижте във видеото:

Преподаватели и представители на медицинската общност се включиха в дискусията

Правила

Уважаеми лекари, фармацевти, преподаватели, специалисти по здравни грижи, лаборанти и студенти,

от дълги години говорим, че нямаме достатъчно медицински специалисти в България, но до момента много малко е направено, за да се промени тази ситуация. Напротив, дефицитът със сигурност ще се задълбочава, защото става дума за европейски проблем. И по силата на елементарната човешка логика, всеки отива да работи там, където ще получи най-добри условия, не само във финансов аспект, но и като професионална и обществена изява.

Повече от 25 години като медицински журналист контактувам с работещите в здравеопазването на всички нива. Сигурен съм, че решението на проблема трябва да произлезе от медицинската общност. Нека предложенията как да задържим лекарите в България, да дойдат от вас.

Когато се натрупа критична маса от аргументирани и авторитетни мнения, уверявам ви, има кой да ги чуе.

Петър Галев, модератор на дискусията

 

Мнения

Уважаеми г-н Галев,обобщенията Ви  са верни,но за жалост политически пожелателни!Няма нищо практическо в тях!Ясно е,че със съществуващия ресурс не могат да се осъществят.С наличния брутен продукт/отчисленията за системата са процент от него/предлаганото ниво и обем услуги не могат да се случат!Това  е гол популизъм!Никой в чужбина не предлага дейности за" без пари!Трябват спешни практически мерки, а не говорене.Напр.:

1.Спешно да се намали предлаганият пакет,който за жалост е залегнал в закон!

2.Спешно да се предвиди заплащане на медицинските сестри и акушерки в доболничната помощ,за които касата не плаща нищо!

3.Да се диференцира заплащането на отделните специалности и дейности в доболничната помощ,а не на "калпак".Общият мед. преглед може да е  еднакво оценен ,но всички други дейности да си имат отделна цена,съобразно специалността.

4.Определяне на минимална цена на прегледа,както е при адвокатите и нотариусите,"които също са учили безплатно" и т.н.

5.Изнасяне на голяма част от дейностите от болниците,които винаги ще бъдат фалиращи с този бюджет.

6.Задължително узаконено доплащане за редица дейности,поради недостатъчния ресурс,но по правила,което се случва и в момента полузаконно.Напр. заплащане в частната болница 2000 лева за раждане+смешното заплащане от касата,но без тази такса в Медицинска академия,която естествено пропада...

        Предполагам,че голяма част от колегите ще попитат-"какво общо има това със задържането на младите лекари?"Моето мнение е ,че изкривената  система е основната причина,която води до проблема с младите доктори , мед. сестри и акушерки.Защо при стоматолозите този проблем не стои толкова драматично?Защото те отдавна се пребориха,че недофинансирани услуги не може да съществуват!

17 ное 2017 13:37
Петър Галев
17 ное 2017 13:37

Здравейте, д-р Димитров, съгласен съм с всички точки, които сте формулирали. Единствено не съм съгласен с това, че "не трябва говорене". В случая ние с тази дискусия не просто говорим, но целта е самата гилдия да се обедини около няколко основни искания, които след това да бъдат поставени пред политиците. Всички, които имат досег до медицина и здравеопазване не само като пациенти, осъзнават, че големите промени, които предлагате, са абсолютно необходими. Но, приложени революционно, те биха свалили от власт всяко управление. Кой ще гласува за политици, които вдигат здравните вноски, ограничават пакета услуги и т.н. Затова е страхът от рефорите. Все едно да обясниш на малко дете, че инжекцията боли, но е за негово добро... Затова трябва да се предложи начин, при това от самата медицинска гилдия, как реформите да бъдат направени така, че да не взривят социума. Сам виждате реалността: възрастни хора, които казват, че нямат 5 лева за едно изследване, след това дават по няколко хиляди на телефонните измамници. Но за преглед няма да дадат... Така - за жалост! - са възпитавани няколко поколения - че лекарите едва ли не са обслужващ персонал, който е длъжен винаги и на всяка цена да си свърши работата. Докато в масовото съзнание здравето като ценност не мине на първо място, много трудно публично ще се защити каквато и да е смислена реформа. Защото ще трябва да се научим и да приемем, че първо всеки човек трябва да отделя време, мисъл и пари за осигуряване на здравето си, а след това за телевизор, кола и т.н. Тук май ни е генералният проблем. Но без обсъждане и извеждане на приоритети трудно ще тръгнем в правилната посока.

За жалост, пак говорим за политика,журналистика и популизъм.Преди 28 години точно се появи надежда.Тогава бях "млад лекар"и останах досега,когато вече не съм "млад лекар",ха- ха-ха...Точно заради измъчената еволюция, а не революция,нищо не става у нас.Опитах се да обясня,че и в момента,по скорошна статистика, се доплащат официално или полу около 40% от здравните услуги.Нека поне има правила!А никой не протестира срещу таксите на фризьор-козметик,адвокат,нотариус и т.н.

17 ное 2017 15:07
Петър Галев
17 ное 2017 15:07

Точно и аз за това говоря - обществото е приело, че всичко друго се заплаща "от джоба", но не и реалната цена на медицинската помощ. Ако Вие виждате възможност за бърза промяна в тези нагласи, които се отразяват и върху политиците, кажете. 

Положението в областта на спешната помощ по отношение на заплащането малко се подобри в последните години,но в много други сфери проблемът е актуален...Ще посоча личен пример: съвсем в началото на кариерата си(преди 5 години) започнах работа като лекар в ЦСМП-работех като лекар(диагностицирах,назначавах лечение),сестра(правех ЕКГ,венозни и мускулни манипулации) и санитар едновременно(често се налагаше да мъкнем болни с одеала по етажите на жилищните кооперации).Работеше се в полеви условия-дъжд,сняг,поледица,в гета,на тъмно,празници делници...И цялото това удоволствие ми се отплащаше с 600 лв нетна заплата,от които 250 лв плащах за квартира...Е кой нормален човек,не лекар -човек, ще работи такава работа,за такова възнаграждение ?

16 ное 2017 15:32
Петър Галев
16 ное 2017 15:32

За съжаление, много от колегите Ви също остават на работа в България, не защото условията ги удовлетворяват, а поради съвсем други обстоятелства. Дано това в скоро време да се промени! 

Лошото е,че това е само един от проблемите,а те са много,повечето колегите вече са ги написали в коментарите си

20 ное 2017 11:30
Милен  Цветанов
20 ное 2017 11:30

Жестоката несправедливост на тоя свят е, че по-тежката макар и квалифицирана работа е драстично по-ниско заплатена, отколкото подобна, но по-лека. Отвратително и цинично, но е факт. Особено в България.   

Здравейте, колеги. Както всички виждаме, повечето мнения се повтарят. Как един млад лекар да живее, работи и да се развива в страната ни? Трудно, освен ако не е на "тате детето", а тате е с връзки, с пари или и с двете. Ако все пак успее да зачисли специализация, дали тя наистина ще има практическа стойност за младия специализант? Сега поне специализантите получават някакво заплащане, което пак е недостатъчно. Но как протича наистина тази специализация? Новите специалисти дали са получили необходимите теоретични и практически знания и умения по време на специализацията си? Или са били нископлатени роби на щатните лекари, занимавайки се само с оправяне на документацията (бумащината, която никой не обича) и даване на дежурства? И при задаването  на въпроси дали са получавали отговора "Това си го прочети!". Значи специализация и вкъщи можеш да си минеш с четене само.... Разбира се, не навсякъде е така. Но не е ли стресиращо за един млад специалист тепърва да се учи върху гърба на пациентите си? Как наистина е възможно нашата отговорна професия да е нископлатена? Една сервитьорка в елитно заведение чрез заплата и бакшиши да взима повече от лекар..... за какво учим и наливаме толкова пари тогава, ние и семействата ни? За тази толкова отговорна и стресираща професия? И накрая така желания щастлив край - вече си успял да пребориш системата и да завършиш медицина и желаната специалност. И пак идва горчилката - къде да работиш? За колко пари ще работиш и за какво ще ти стигат те? В големите градове лекари и специалисти колкото искаш, място за млад и тепърва доказващ се колега къде? А то в големия град трябват и повече пари, за да се живее добре. Това значи ли да започне работа на поне две места, за да може да "върже двата края"? И после работа, втора работа, вкъщи и пак работа, втора работа, вкъщи.... и имало burnout syndrome... Десетте години учене и наливане на средства започват да горчат още повече. И тогава защо да се мъчиш тук да "вържеш двата края" вместо да живееш, но в друга страна? Или пък и вариянта да те набият, че работиш? Да влезе в кабинета пациент, който е дошъл да поспори с лекаря, тъй като много добре се е информирал за състоянието си - изчел е всичко в интернет, разпитал е всичките си познати, използвал е неща от аптеката, препоръчани и от фармацефтите,  ползвал според думите му "всичко"? Да мине през няколко специалиста и ако те му сложат една и съща диагноза, чак тогава да повярва? Хората масово не вярват на лекарите, често се съмняват, че им е сложена грешна диагноза или че ще им се искат непрестанно пари за ненужни изследвания, за много скъпи лекарства или просто за да се източи НЗОК. Или нямат възможност да стигнат до лекарска помощ и да си осигурят лечение. Как обществото стигна дотук? А относно НЗОК - приказка без край...и за пациента, и за лекаря.
И за завършек - нека си припомним пирамидата на потребностите по Маслоу (цитирам я от Уикипедия), мотивационна теория от психологията, която има няколко йерархични стъпала :
1. Физиологични нужди (дишане, храна, вода, сън, секс, хомеостаза, екскреция);
2. Безопасност (сигурност на тялото, на семейството, на околната среда, на ресурсите, на работата, на здравето, на собствеността, на морала);
3. Любов/Принадлежност (приятелство, семейство, сексуална принадлежност);
4. Уважение (увереност, постижения, уважение към другите, уважение от другите, самоуважение);
5. Самоусъвършестване (морал, креативност, приемане на фактите, решаване на проблеми, духовност, липса на предрасъдъци, спонтанност).
 Къде се намираме ние в тази пирамида? Ние, лекарите, и обществото ни?
И къде има по-голям шанс да задоволим потребностите си - в родната ни страна или в чужбина?

Как да задържим младите лекари в България?

   Като осигурим:
 • Работа при европейски материални условия;
 • Заплата, която да е над средната за страната; 
• Възможност за специализация;
 • Възможност за поддържане на квалификацията

 Младите лекари в болничната сфера биха търсили същото:
• Съвременни условия на работа;
 • Прилично възнаграждение;
 • Възможност за специализация и усъвършенстване 

За тази цел болниците, които са търговски дружества трябва да имат възможност да се развиват, което значи: 
• Без лимити или разумно заложени лимити според финансовия капацитет на здравната каса
 
Оттук: Развиване на следващи стълбове на здравното осигуряване /застраховане/ и каси, с които болниците могат да разширяват дейността си и финансовия си капацитет.
 - За да може да се поддържа адекватно заплащане, първо трябва да се направи средно остойностяване на труда на работещите в здравеопазването. Така ще се знае какъв относителен дял заема труда от стойността на клиничната пътека и изобщо на пазара на труда. 
- Трябва също реално да се остойностят /средна стойност/ клиничните пътеки. 

По този начин ще се знае:
 1. Какъв процент покрива здравното осигуряване. 
2. Как се позиционира всяка болница по отношение на тази средна цена.

 - Следващ етап е въвеждане на диагностично-свързани групи.
 - Тъй като ресурса на здравната каса на този етап е ограничен, да се мисли за основен пакет, изцяло покрит от касата и допълнителен – покриван от здравно-осигурителни /здравно-застрахователни/ дружества или доплащане.

 - Младите лекари без специалност трябва да могат да бъдат титуляри на екип /в клинична пътека/, с участието на специалист и така реално да заработват заплатата си в болницата. Ако намери за необходимо /и възможно/, Държавата (Министерство на здравеопазването) може директно да финансира част от специализацията на младите лекари в лечебните структури.

9 ное 2017 13:47
Петър Галев
9 ное 2017 13:47

Уважаеми д-р Добрев, смятате ли, че предложените от Вас мерки ще увеличат значително нужните средства за медицинска помощ в България? Или е възможно парите да стигнат, ако се преструктурират разходите? И ако все пак е нужно повече финансиране, от къде е реалистично да дойде то - увеличаване на здравните вноски, допълнителни вноски в частен фонд или друго?

8 ное 2017 13:02
Петър Галев
8 ное 2017 13:02

Дискусията предизвика сериозен интерес и активност сред цялата медицинска гилдия. Благодаря ви за смисленото участие. В много от коментарите се чете болка, неудовлетвореност, дори гняв за толкова много изпуснати възможности за подредим здравната си система. 

До момента в диалога очертахте следните основни предложения за мотивирането на младите (а и не само на тях) лекари да остават в България:
1. Значително увеличаване на заплащането;
2. Реални възможности за специализация;
3. Ясни правила за кариерно развитие;
4. По-високо качество на специализациите с искрено ангажиране в процеса на обучителите, по-опитните лекари и ръководствата на болниците;
5. Прекратяване демонизацията на лекарите и медицинските специалисти; отстояване на много по-висок престиж в обществото;
6. Реални условия за продължаващо обучение след специализация;
7. Адекватни условия на труд - сграден фонд, медицинско оборудване, възможност за прилагане на съвременните технологии в диагностиката и лечението, консумативи;
8. Мерки срещу крайната комерсиализация на професията;
9. Промяна в здравноосигурителния модел, която да не допуска огромен брой недоосигурени и изобщо неосигурени пациенти;
10. Извеждане от страна на държавата на здравеопазването като реален приоритет.

Очаквам вашето мнение, за да можем в края на дискусията да се обединим около петте най-важни мерки!ЗДРАВЕЙТЕ . ЩЕ  ПОВТОРЯ  МОИТЕ  ПРЕДЛОЖЕНИЯ :  ДА СЕ  ВЪРНЕ  СТАРИЯТ  МОДЕЛ НА  ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ - НО  С НАДГРАЖДАНЕ  ВЪВ ФИНАНСОВО И  МАТЕРИАЛНО  ОБЕЗПЕЧАВАНЕ . РАЙОНИРАНЕ ПО КВАРТАЛИ , НАСЕЛЕНИ  МЕСТА , ДА  СЕ  ОСТОЙНОСТИ ТРУДА  НА  ВСЕКИ МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТ -  ЗА  ВСЯКО  РАБОТНО МЯСТО  ОПРЕДЕЛЕНО  ОТ  НУЖДИТЕ СПОРЕД  ИЗГОТВЕНА   ПРАВИЛНО ЗДРАВНА  КАРТА .ТОВА  СЕ  ОТНАСЯ  ЗА  ДЪРЖАВНОТО - ОБЩИНСКО  ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ .  ДА  СЕ ОТДЕЛИ ЧАСТНОТО  ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ  ОТДЕЛНО СВЪРЗАНО С ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЗДР. ФОНДОВЕ  И ЗАСТРАХОВКИ .ДА СЕ  ВЪВЕДАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ  КРИТЕРИИ  ЗА  СПЕЦИАЛИЗАЦИИ И ПОВИШАВАНЕ  НА КВАЛИФИКАЦИЯТА - ОБВЪРЗАНИ СЪС ЗАПЛАТИТЕ . ДА СЕ  ВЪВЕДЕ И  КОНКУРСНО НАЧАЛО ЗА  ВСЯКО РАБОТНО  МЯСТО  НА 3 - 5 ГОД. ОБЩЕСТВОТО ПЛАЩА ЗДР. ВНОСКИ И ДОПЪЛНИТЕЛНО НЕ РЕГЛАМЕНТИРАНИ  ИЛИ ПОЛУЛЕГАЛНИ СРЕДСТВА . ЧРЕЗ ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ  ДА  БЪДЕ  УБЕДЕНО  ДА СЕ ПОВИШАТ ЗДР. ВНОСКИ КАТО ПАЦИЕНТИТЕ СПРАТ  ДА  ПЛАЩАТ ДОПЪЛНИТЕЛНО ЗА  ЗДРАВЕ В ДЪРЖАВНИТЕ  БОЛНИЦИ И ДР.  ДА  СЕ ПОВИШИ  ДЪРЖАВНИЯТ  О  ОБЩЕСТВЕН  КОНТРОЛ НАД  МЕДИЦИНСКАТА ДЕИНОСТ  КАТО ЦЯЛО . С  ЯСТИ РЕГЛАМЕНТИ  ЗА  ЛЕКАР И ОБЩЕСТВО ....

Специализантите трябва да взимат най-малко колкото сега взимат начинаещите лекари, двойно за начинаещите и специалистите с поне 50% от това което биха взимали навън, като има много други стимули, които само държавата може да осигури, Аз мисля, че на държавата и е все едно, какво се случва. Щом наскоро в  Пазарджик 350 роми обсаждат болницата и само бързата намеса на полицията спасява спешните екипи, какво ще се случи с младите лекари, когато болницата е обсадена от мнозинството 3500 или повече Нека младите колеги да стоят. Щом са любители на най-силни усещания.

      Лично аз разделям здравеопазването на два периода - до НЗОК и с НЗОК. Вторият период е пълна трагедия , позор за управляващите , национална катастрофа и нещо ,което уби  много повече българи от колкото двете световни войни. Няма друг бизнес, в който купувачът да определя цената на стоката.Няма български политик , който е минал през властта , да има толкова големи топки , че да ликвидира тази омразна система с нейната пирамида  наречена НЗОК. Погледнете назад и вижте , че откакто ни вкараха в този кошмар все  ни говорят колко е хубава тази система на здравеопазване  , но трябва да се пооправи.Истината е , че пациентът е в толкова тежка кома  , че даже и за донор не става ,а трябва да се обяви час и дата на смъртта.А тя ,смъртта , е настъпила в неонаталния период.Едва ли има някой колега , койта да реанимира толкова дълго такъв безнадежден пациент.Амин!

      Поради този фарс ,в който ни държат политиците , никой нормален лекар не би се хванал на хорото , особено младите , които в днешно време имат прекрасни възможности за реализация извън България.Липсата на пари е в основата на всичките ни несгоди.Как директор на болница да се договаря за заплащане с какъвто и да е лекар ,след като той не може да си калкулира тези разходи в крайната цена. 
       За мен причините са ясни , виновниците са ясни - политици и компания , решението е видно , но кога ще се появи този политик , който няма да е кастрат?

ОТНОВО  ДОБЪР  ОТГОВОР И  ЯСНИ  ЗАКЛЮЧЕНИЯ . СПОДЕЛЯМ ГИ !!!

Здравната система е в колапс, за лекари и пациенти е ясно,че имаме прекрасни хотелски тип /болници/ със сравнително нова апаратура, но с ниско качество на медицинските услуги и по добро заплащане на труда на лекаря.За съжаление това не задоволява добрия специалист,защото той иска да се развива,да лекува, а там само диагностицира. Обществото ни деградира,агресията върху медиците отчасти се дължи и на дълбокото разочарование на пациента от  доктора,човека към които питае уважение като символ на милосърдието. Лекаря също е докаран до безпомощност, как в такъв случай да не напусне страната?

За да задържим лекарите си трябва да анализираме причините и тяхната социална роля.
Причини:
1.Пример:
 В обществото ни до преди години думата"Лекар" беше  образец за уважение и почит;човек които в ситуация на болест или травма знае как да те предразположи и какво да направи за да излекува и вдъхне надежда у пациента си, независимо от крайния изход на заболяването. Това беше човек с респект. "Доктора каза".
Резултат: "Доктора каза",но в аптеката лекарството е скъпо и Фармацевта преследващ финансов интерес съветва пациента да си вземе други 2-3- ри
медикамента. Вече всички по улицата чуваме "Ще питам в аптеката".
Е ТОВА АКО НЕ Е ОБЕЗСЪРЧЕНИЕ ЗДРАВЕ МУ КАЖИ.

РЕШЕНИЕ: По най-бързия начин трябва да се въведе система за етично отношение между здравните кадри, асоциации,БЛС БФС,СДМ,МЗ и другите институции за да се възстанови престижа на лекарската професия, даже и с риск да бъдат накърнени нечии финансови интереси.

2.Пример:
Млад лекар,интелигентен с нови разбирания, но без подкрепа от колеги с рутинни знания е поставен в ситуация,да изпълнява диагностични дейности,без да му се дава възможност за кариерно развитие.Често пъти е подложен на злобни атаки и подигравки.
Резултат: ЛЕКАРЯТ НЕ ВИЖДА СМИСЪЛ ДА ПРОДЪЛЖАВА ДА РАБОТИ В ПОДОБНА СРЕДА.ОЩЕ ПОВЕЧЕ ,ЧЕ ТОЙ Е ЛЕКАР, А НЕ ДА ЗА ЦИКЛИ ДО ДИАГНОСТИК.

РЕШЕНИЕ: Здравното министерство да изработи система за подкрепа  професионалното развитие на лекаря,той да може да прилага знанията си  и най вече да лекува.

3. Пример:  
Лекарят,здравния специалист, не е обезпечен със средства за лечение или е ограничен от липсата на ефективна система за бърза консултация /онлайн/ с национален консултант,липса на възможност да се окаже бързо високо ефективно лечение, пациента се изписва и се насочва към къщи за самолечение, личен лекар, някъде си да си търси сам информация в интернет.

Резултат: Безизходно положение,лекаря се чувства като диспечер на гара -разпределителна, възможно е в същото време,поради липса на персонал да изпълнява задълженията  на сестрата, фелдшера и да се грижи за 5 пациента.Системен стрес поради ситуацията, алтернативното лечение с неясен изход изискващо продължително време. Същевременно близките се изнервят, виждат,че ситуацията се влошава и агресията е налице. 

Решение: 
1.НЗОК да обезпечи здравноосигурените лица с нужните медикаменти за тяхното адекватно лечение,независимо колко скъпо струващи са те, да въведе контрол не само върху обществените доставчици,но и върху пробойните  си и да не поставя лекаря между " чука и наковалнята".
Ревизия на клиничните пътеки и съобразяване с т.нар. социално значими и болести изискващи дълго лечение, онкология".
2.МЗ да разработи единна система за онлайн комуникация между различните нива за оказване на лечение от селския здравен пункт до свръх специализираната болница.
3. Информационна система която да насочва пациента,като се премахне порочния кръг "пациент-личен-лекар-спешна помощ-личен лекар или  самолечение в къщи"
4.МЗ да прегледа методиката си за численост на персонала и процентно съотношение, ако е необходимо да освободи или облекчи лекаря от административни дейности и да му даде възможност да извършва дейностите за които е специализирал.

Извинявайте, бях многословна,но аз съм здравен специалист и в същото време имам социална специализация. Приятно ми е да анализирам обществените фактори. Темата ми е интересна. И най-важното,които и лекар да попитате ще ви отговори, че да заплатата има значение, но по големия проблем е стреса, неуважението, пренебрегването,липсата на подкрепяща среда, невъзможността за кариерно развитие и липсата на признателност към труда им.

БРАВО НА  КОЛЕЖКАТА . ПОСТАРАЛА СЕ  Е  С ДОБРИ ПРИМЕРИ ДА  ОНАГЛЕДИ ВАЖНИТЕ  АСПЕКТИ  ОПИСАНИ ОТ ВСИЧКИ  НАС !!!+++

Необходимо е достойно заплащане,добри условия на труд,уважение от обществото,възможност за развитие и стимулиране на продължаващото обучение!

30 окт 2017 14:46

Достойното заплащане на положения труд е важен фактор,но е на по заден план.Основното е да се създадат реални условия за след дипломна специализация на принципа на приемственост на младите от по старите специалисти и желанието за обучение от тях/достъп до извършване на операции и манипулации/под тяхно наблюдение,а не само да вършат административна дейност.


Има три фактора, които карат младите лекари в България да напускат родината. На първо място това е неадекватното заплащане в здравните заведения - както в болниците, така и в частните клиники. Не е нормално да отделиш между 6 и 10 години от живота си в обучение, за да работиш за същите пари, които изкарват хора на позиции, неизискващи някакво образование. На второ място това е отношението на хората към професията "лекар". На всякъде в чужбина лекарите са хора с най-високия социален и обществен статут. Тук не е така. И на трето, но не на послесно място, това е шуробаджанащината. В повечето случаи в България на хубави работни места се уреждат не можещите кадри, а тези с повече връзки. 

Po-opitnite da obuchavat mladite,vmesto da gi podtiskat,strhuvaiki se da ne bad at izmesteni ot tyah

Реклама