SafeValue must use [property]=binding:  (see http://g.co/ng/security#xss)

Как да задържим младите лекари в България?

Отворена

956
Участници
155
Коментара

Първоначално с този въпрос се обърнахме към:

Проф. Красимир Иванов, ректор на МУ-Варна:

В момента в Европа има дефицит от над 1 милион лекари. А за да бъде подготвен един пълноценен лекар, са необходими 10 години. Нужни са инвестиции в медицинското образование и в лечебните заведения, както и в достойни възнаграждения за положения труд.

Проф. Славчо Томов, ректор на МУ-Плевен:

Основният аргумент, който всички изтъкват, е че заплащането на лекарите, особено на младите лекари, не е достатъчно. Но това не е единствената причина колеги да напускат страната. Апелирам за развитие на иновациите в медицинските университети, за възможности студентите да се занимават с наука. В много от случаите младите заминават в чужбина заради добрите условия за специализация.

Д-р Юлиян Йорданов, зам.-председател на БЛС:

В глобален план отдавна се наблюдава едно движение на лекарите от Източна към Западна Европа, а от Западна Европа – към САЩ. На година ние издаваме около 400 – 450 сертификата, които служат на младите колеги за работа в чужбина. Всеки лекар, искащ такъв сертификат, попълва една анкета, от която става ясно, че липсата на адекватни възможности за специализация и за кариерно развитие е на първо място в мотивите за напускане на България. И едва след това е ниското заплащане.

Д-р Мариана Симеонова, директор на Изпълнителната агенция по трансплантации:

Бих искала да видя, че директорите на болниците избират своите специалисти, не само младите, но и всички единствено според техните способности, без влиянието на никакви други фактори. А в обществен план ние имаме дефицит на уважение към лекарите, на заслужения им висок статут.

Д-р Георги Кръстев, председател на РК на БЛС – Пловдив:

Първото основно нещо е да се промени отношението на изпълнителната власт към медицинската общност. Нашата общност реагира на лошото отношение и на разклатеното доверие към медиците по един много ясен начин – с миграция навън. А това, че ни приемат навсякъде, е доказателство за високото качество на нашите медицински специалисти. Постоянното натякване тук, че едва ли не постоянно източваме здравната система, не може да доведе до нищо добро. Друг е въпросът защо липсва справедливост в обществото, като този дефицит особено болезнено се усеща в солидарния здравноосигурителен модел-

Проф. Мария Куклева, зам.-ректор „Учебна дейност“, МУ – Пловдив:

Емиграцията на лекари от България към чужбина освен всичко друго е и доказателство за високото качество на медицинското образование в нашата страна. Проблемите, пред които лекарите се изправят трябва да бъдат решени от държавата и от нейните институции с помощта на професионалните и съсловните медицински организации.

Доц. Добромир Димитров, зам.-декан на Медицинския факултет, МУ – Плевен:

Нужни са ясни правила за отговорностите и кариерното развитие на младите лекари. Те трябва да имат сигурност как ще се развие професионалният им живот, ако изпълняват съответно заложените критерии.

Пълните им мнения вижте във видеото:

Преподаватели и представители на медицинската общност се включиха в дискусията

Описание

Уважаеми лекари, фармацевти, преподаватели, специалисти по здравни грижи, лаборанти и студенти,

от дълги години говорим, че нямаме достатъчно медицински специалисти в България, но до момента много малко е направено, за да се промени тази ситуация. Напротив, дефицитът със сигурност ще се задълбочава, защото става дума за европейски проблем. И по силата на елементарната човешка логика, всеки отива да работи там, където ще получи най-добри условия, не само във финансов аспект, но и като професионална и обществена изява.

Повече от 25 години като медицински журналист контактувам с работещите в здравеопазването на всички нива. Сигурен съм, че решението на проблема трябва да произлезе от медицинската общност. Нека предложенията как да задържим лекарите в България, да дойдат от вас.

Когато се натрупа критична маса от аргументирани и авторитетни мнения, уверявам ви, има кой да ги чуе.

Петър Галев, модератор на дискусията

 

956
Участници
155
Коментара

Коментари

Младият лекар има своето достойнство и право да желае развитие, където и да работи, у нас, или в чужбина.
Но точно у нас това като че ли не му се получава никак...
Защото дори той, младият лекар, да е преминал най-качествена квалификация за 1, 2, 3 или повече години във водещи университетски болници в чужбина, и да се е върнал в България с блестящи рекомендации, на него се гледа с подозрение, с недоверие и с неглежиране на знанията и опита му, придобит в клиники, които са на светлинни години напред в съвременната медицина.
Свидетел съм на редица подобни ситуации, когато на младия лекар не се дава минимален, дори никакъв, шанс, да се изяви, просто защото неговият професор или шеф в нашата родна здравна система е вече усетил, че младият знае и може повече от него, че колегите и пациентите съвсем бързо ще се ориентират кой-кой е, и тогава пиедесталът, на който шефът сам се е качил, ще рухне катастрофално.
В резултат - шефът мачка младият, не му дава никаква инициатива, елиминира го унизително и системно, и накрая подготвеният по най-високи стандарти наш млад специалист си взема големия куфар и напуска България.

18 сеп 2018 14:48

Добре, когато младият лекар "измести" шефа си, какво се получава? Ами и той, младият лекар, започва да действа (както си го описал) ТОЧНО КАТО "БИВШИЯ" СИ ШЕФ!!! ЕТО ТОВА Е КОНКУРЕНЦИЯТА!!!

3 сеп 2018 20:09
Искра Първанова
3 сеп 2018 20:09

Защо трябва да се измисля топлата вода? Синът ми е лекар в чужбина. Замина точно , когато по всички медии оплюваха масово лекарите след Горнооряховските записи, а там, където е , страхотно уважават лекарската професия и те гледат като Господ.

1. Всички лекари работят по абсолютни правила и след като са издържали изпита advance live support.
2. Работи се по задължителни протоколи( точка по точка, запетайка по запетайка) за всяко заболяване или комплекс от симптоми или синдроми, които , обаче са спуснати от МЗ, а не както тука ни караха за акредитациите да си ги измисляме по места.
3. Всички лекари на определен стаж работят на една и съща заплата, която, обаче им е достатъчна да си наемат квартира и да живеят достоен живот.Всяка година годишната заплата се повишава с 2000 евро.Болниците организират безплатно обучение на персонала , включително с наемане на артисти и пресъздаване на клинични случаи.
4. НИКОГА !!! няма да чуете по медиите там да оплюват лекари или болници за лекарска грешка.Тези неща се решават тихо и по съдебен ред. Щом си спазил протокола, никой не може да те обвини.
5. За специализацията си има също абсолютен ред- държиш изпит, явяваш се на колоквиуми , усвояваш съответните умения( които, впрочем, са много повече от българските стандарти- примерно, той за един месец прави неща , които се изискват за   четири години специализация в България !!!).Заплатата на специализанта е напълно достатъчна да води нормален живот.
6.Можеш да специализираш и като самостоятелно обучение , стига да си събереш всички видове стажове в съответната специалност и да се явиш на изпит, ако считаш, че си подготвен.Признават ти я.
7. Там целта на лечението не е да се вкара пациента в Болница, а напротив- да се лекува амбулаторно.
8.Вероятно в България този стандарт  НИКОГА няма да се постигне. Той скоро ми заяви, че в такъв  ХАОС няма да се върне да работи.

4 сеп 2018 06:51
Искра Първанова
4 сеп 2018 06:51

П.п. Забравих най-важното. Здравеопазването в нормалните държави е приоритет. Организацията на здравеопазването е задължение на Държавата. За да специализираш там не трябва да си плащаш.Държавата те подпомага да започнеш специализация. Въпреки, че НЕ държат Хипократова клетва, всички работещи в тази сфера спазват правилата. Освен това първото правило за лекаря там е - Да пази собствения си живот и здраве, за да може да се грижи за другите. В България лекарят има само задължения, никакви права. Единственото му право е, че може да преглежда и лекува безплатно пациента.

И  НИЕ  БЪЛГАРСКИТЕ  !!!!  ЛЕКАРИ  ИСКАМЕ  ТОВА .  ПРАВИЛА , ДОСТОЙНСТВО , КОНТРОЛ И УВАЖЕНИЕ . ЗА  ДА  СМЕ  ПОЛЕЗНИ НА  ОБЩЕСТВОТО !!!!

ЕТО, ТОВА ТРЯБВА ДА СТАНЕ  У НАС НЕЗАВИСИМОСТ НА ЗАПЛАЩАНИЯТА ОТ РАБОТАТА НА ЛЕКАРЯ ,КАТЕГОРИЗАЦИЯ,ПРАВИЛА И ПОВЕЧЕ ГОЛЕМИ ДЪРЖАВНИ БОЛНИЦИ ,ЗА СМЕТКА НА МНОГОТО ЧАСТНИ,КЪДЕТО ОСНОВНОТО ПРАВИЛО Е ПЕЧАЛБАТА

28 авг 2018 13:25
Анонимен
28 авг 2018 13:25

Моя позната лекарка от Реанимация ходи в единия джоб със слушалка, в другия с отвертка, тъй като апаратурата е пред разпад.....

Пари и уважение дайте

28 авг 2018 14:54
Петър  Галев
28 авг 2018 14:54

Драги д-р Брънков, прав сте! Пари могат и на някакъв етап да се намерят. Но уважението не се купува с пари... 

Когато си се трудил имаш добро образование и добри познания почужд език нищо не може да те задържи тук, където правилата се сменят всики ден, на кой както му изнася, лекарите са следени и преследвани отвсякъде и практическото обучение куца.


Порочната система на здравеопазването поставя лекарите да бягат навън, където има повече правила. Липсва реална стратегия в здравеопазването и правила. Всички екстри се "обират" от дългогодишния персонал и реално младите лекари не виждат перспектива,  (като участия в клинични проучвания, в международни форуми, привличане на платежоспособни пациенти, които от държавните болници, се дърпат в частните  лечебни заведения на тези лекари   и др.). Нека се даде пример, къде докторите по света могат да работят  едновременно в държавни и частни лечебни заведения??

Няма държавна политика относно договорни отношения или възвръщане на средства към държавата, ако си учил по държавна поръчка и заминеш да работиш навън.
 Нещата започват от най-високите стъпала в здравеопазването, ако там не се сложи правов ред.. с контрол няма как нещата да си дойдат на място.  Не може да има такава разлика в заплащането между младите лекари и тези с дългогодишен стаж. Тук не става дума само за заплати, а всички екстри, официални и неофициални, участия в клинични проучвания и др., които съществуват. Не може разликата между тези две нива да са 20-30 пъти в заплащането.  Следва да се проучи реалната релация между младия и дългогодишния лекар у нас  и тези страни, където отиват нашите лекари, та дори и професор.. едва ли  повече от 5-6 пъти  повече. Не случайно лекари, които са работили в  чужбина и дойдат у нас, не могат да се интегрират поради всички порочни практики, които царуват и са в потрес, какво се случва  в системата на здравеопазването. 

28 авг 2018 14:57
Петър  Галев
28 авг 2018 14:57

Откровено и болезнено вярно, драга проф. Бенишева! 

НАПРОТИВ КЛ ПРОУЧВАНИЯ СЕ ПРАВЯТ ОТ МЛАДИТЕ ,А ПАРСАТА СЕ ОБИРА ОТ СТАРИТЕ.нЯКОИ ПРОФЕСОРИ СТАНАХА МИЛИОНЕРИ ОТ ПРОУЧВАНИЯ!!!

21 авг 2018 20:07

Въпросът е поставен към следствието , а не към причината. Погрешно зададен въпрос. Идиопатичният въпрос в този случай е; Какво направиха тези ,които днес с всякакви прийоми станаха професори, ректори, осъществиха собствената си кариера, за сметка на нормализация на така наречения Преход или Реформа в здравеопазването? Професорите, тесни специалисти, всъщност "сравнително висококвалифицирани занаятчии" нямат компетенциите да се изказват по проблеми, които не разбират. Тези ,които четат това становище нали са наясно, колко часа трябва да се отделят , за да бъдат схванати основни принципи на една специалност. Колко време е необходимо за написването на истински , достатъчно добре обосновани статии в български и европейски журнали, за да се стане професор. Е, кога отделиха така наречените днешни/не всички/ професори да отделят и време за философията на здравеопазването? Колко от тях, написали в автобиографиите си, че говорят европейски езици, действителност имат познания по същите, отделили са време, за да са прочели и осмислили какво се е случило през последните 70 години в Европа? Аз лично познавам поне 20 професора, които нито говорят езици, нито са прочели нещо във връзка със съвременните тенденции в Европа, нито някога са взели отношение в научните журнали по проблема, но изказват мнение, понеже ги питат. ВИЖТЕ ПРЕДАВАНЕТО ПО НОВА ОТ ВЧЕРА -20.08.2018-НОВИНИ 19.00 ЧАСА посветено на лекарската професия-какво точно е посланието на питащите? Посланието е отговор на неосъщественото от постоянно питаните, но нямащи решения, или неискащи да вземат решения, поради удобство, "висококвалифицирани занаятчии". Така се раждат милионерите в здравеопазването, така най-големите крадци стават директори на обществени фондове, така се осъществява онова, което Frau Ingrid казваше преди 30 години:комунизмът дава  възможност на тези, които нямат възможности по генезис.Днес е същото. А питащите искали били да задържат младите лекари в България? Също фалшив въпрос в днешното глобално време, за което Стефан Цвайг беше писал още в средата на миналия век.Поздрави.

28 авг 2018 15:02
Петър  Галев
28 авг 2018 15:02

Уважаеми д-р Нацов, благодаря Ви, че се включихте в дискусията, въпреки че не одобрявате нейния заглавен въпрос. Радвам се, че все пак Ви провокирахме да кажете мнението си. Значи има смисъл от такива дискусии! Насочвате вниманието към част от водещите и заможни лекари с титли в България. Но как според Вас описаната порочна картина може да се промени?

 КОЛКО СТЕ ПРАВ!ТАКАВА ИНФЛАЦИЯ НА НАУЧНИ КАДРИ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО!

16 авг 2018 22:07
Marian  Ivanov
16 авг 2018 22:07

С достойно заплащане и перспектива за бъдещето им - кариерно развитие и усъвършенстване!

20 фев 2018 15:59
Анонимен
20 фев 2018 15:59

Благодаря за дискусията

25 яну 2018 16:27
Петър  Галев
25 яну 2018 16:27

Здравейте отново, уважаеми лекари, медицински професионалисти и граждани с отношение към проблемите на българското здравеопазване. CredoWeb изпрати до всички институции - парламент, правителство, БЛС, НЗОК, ИАМО, ИАЛ, както и до всички централни и регионални медии обобщение на резултатите от тази дискусия. Ето текста, който сме разпространили:

След дискусия в CredoWeb лекарите са категорични:

Ниското заплащане е само върхът на айсберга от причини, поради които напускат страната

Абсурди и неуредици в системата за специализация, парадоксите в осигурителната система и натрапеният търговски подход в медицината прогонват медиците

Виртуална дискусия в социалната мрежа за здраве и здравеопазване CredoWeb на тема „Как да задържим младите лекари в България“, предизвика сериозна активност в медицинската общност. Включиха се над 900 медици, голяма част от които поставиха диагноза на системата и предложиха стъпки за излизане от кризисната ситуация. В много от коментарите в продължилата повече от два месеца дискусия се чете болка, неудовлетвореност, дори гняв за толкова много изпуснати възможности да подредим здравната си система. Диалогът се превърна в цялостен анализ на случващото се в българското здравеопазване, в дисекция на проблемите, но и на възможностите те да бъдат преодолени.

Мненията в дискусията варират от „Не знам какво и как трябва да се промени, но се радвам, че не работя в България“ (д-р Елена Димитрова, общопрактикуващ лекар) до „Завърших медицина в Германия и след успешна кариера там и в Швейцария преди 5 г. се върнах на работа тук и не съжалявам за това“ (д-р Константина Кънчева, специалист по очни болести).

Със сигурност отговорните фактори в здравеопазването има какво да научат от анализа и мненията на хората в българската медицина, които все още са тук и буквално я носят на гърба си. Те не защитават само свой съсловен интерес, а пречупват исканията си през основната си мисия – да бъдат истински полезни на нас – техните пациенти.

Чрез виртуалната дискусия в CredoWeb лекарите настояват за спешно преодоляване на следните основни дефекти на здравната система:

1. Неадекватно на образованието, труда и усилията базово заплащане. Същевременно драстични разлики в доходите на лекари в различни специалности. Практическо обособяване на „богати“ и „бедни“ специалности – според доходите на работещите в тях медици и според цените на клиничните пътеки, но не и според реалната значимост на специалността за пациентите и здравеопазването;

2. Липса на ясни и общовалидни правила за специализация. Корупция и връзкарство в системата за придобиване на специалност. Липса на истинска заинтересованост от страна на много здравни заведения и опитни специалисти да обучават младите лекари – формален подход;

3. Без правила и възможности за задължително и общодостъпно продължаващо обучение през целия трудов стаж;

4. Неясни правила за кариерно развитие и увеличение на доходите – според квалификацията, опита, приноса и др. професионални критерии;

5. Постоянни нормативни ограничения от страна на държавата за прилагане на адекватна медицинска помощ, което рефлектира в отношението на пациентите и техните близки към медицинските екипи.

6. Хронични опити за демонизацията на медиците, нисък обществен престиж, конфликтни ситуации на работното място, провокирани от обществено неразбиране и обърканата система на здравеопазване;

7. Неадекватни условия на труд на много места – амортизирани сграден фонд и медицинско оборудване. Липса на възможност за прилагане на съвременните технологии в диагностиката и лечението, липса на консумативи;

8. Крайна комерсиализация на професията, превръщането на лекаря в търговец на услуги, а на болницата в търговско дружество, което по дефиниция има за цел печалба;

9. Изцяло дефектен здравноосигурителен модел, който допуска огромен брой недоосигурени и изобщо неосигурени пациенти. Заблуда на пациентите, че сегашните здравни вноски покриват високотехнологичната съвременна медицина;

10. Здравеопазването не е приоритет на държавата.

В CredoWeb лекарите и другите медицински професионалисти присъстват с реалните си имена, специалност и месторабота, поради което дискусиите са по същество и без обичайните за интернет пространството тролове и реч на омразата.

Труден процес. Като се постигне всичко заради което са заминали -комплексни причини

Формално младите лекари не са равнопоставени и са принудени да работят с оскъдни възнаграждения, докато наскоро беше публикувана листа с най-богатите лекари (с милиони в сметките си), шефове на държавни болници, които някои от тях даже са със задължения. Докато има  плащания, които не влизат в бюджета на болницата, докато НЗОК се източва и няма информационна система в здравеопазването  и докато съдебната система не  си свърши работата за тези, които получават неправомерно средства, няма  как младите лекари да останат у нас.  Не е  необходимо  само да се увеличат парите на младите лекари, а първо да има контрол в болниците и отчетност. Всички екстри се  "обират" от дългогодишния персонал. (като участия  в клинични проучвания, международни форуми и др.).

 Голяма част от лекари са  в полза на фарма индустрията, което не е практика навън в такава степен. Всичко това изопачава системата и младите хора бягат. Нещата започват от  най-високите стъпала, ако там не се сложи правов ред.. с контрол няма как нещата да си дойдат на място. Ще останем без лекари и сами ще сме си виновни.

Един от главните виновници за унищожаването на нашето здравеопазване е първият в списъка по богатство проф. Генчо Начев. Задава ли си някой въпроса как този човек е натрупал състояние от над 20 милиона лева за последните години и е бил директор на болница. Защо не е довършил сградата, която и до ден днешен стои като поредният паметник на разрухата и е част от неговата болнична сграда. С половината от натрупаните от него средства, това можеше да бъде завършено. Прокуратурата къде е и няма ли кой да провери как този човек е натрупал тези богатства?!!

19 сеп 2018 19:09

Да бяхте се засрамили, а? Поради подобни писания, както колеги, така и от медии съсловието загива

10 яну 2018 21:08

Високи доходи и отлични условия за работа в България, има шанс за развитие за млади и стари