SafeValue must use [property]=binding:  (see http://g.co/ng/security#xss)

Ще има ли България национална многопрофилна педиатрична болница

Отворена

798
Участници
137
Коментара

Уважаеми колеги,

добре дошли във виртуалната дискусия на тема „Ще има ли България национална многопрофилна педиатрична болница“. Този въпрос се обсъжда от години, бих казал от десетилетия, но все още няма окончателно решение. Нашата страна е може би единствената в ЕС, която няма единна детска болница, обединяваща усилията на педиатри от различни по-тесни специалности. Това затруднява не само родителите и малките пациенти, но и нас като професионалисти. Защото всички сме свидетели как разпокъсаността на педиатричната помощ е не само битово-транспортен, но и чисто медицински проблем. Затруднен е контактът между колегите, специализиращите лекари трябва да обикалят между различни болници; губи се връзката в диагностично-лечебния процес.

Разчитам на вашето активно участие:

  • Смятате ли, че можем и трябва да изградим национална педиатрична болница;
  • С какво това ще допринесе за детското здравеопазване;
  • Ще стане ли специалността „педиатрия“ по-желана, ако обучението е в една модерна база;
  • Как да подходим, за да се осъществи проектът за детски здравен парк.

Дискусията е отворена и за родители, както и за всички активни граждани, които имат мнение и отношение по темата.

 

Ще ви очаквам!

Проф. Владимир Пилософ

798
Участници
137
Коментара

Коментари

14 дек 2018 14:14

Щом и за децата не се вземат спешни мерки, нека всеки сам да си направи извод що за изроди управляват тази държава.

14 дек 2018 14:08

Както вървят нещата създаването на
"националната многопрофилна педиатрична болница" се отлага за пореден път.


https://www.vesti.bg/bulgaria/zdravnata-komisiia-ne-odobri-prestrukturiraneto-na-bolnica-lozenec-6089946

Хубава идея! Дано и изпълнението бъде добро. Не съм запозната с детайлите, които обикновено обръщат колата. За да е наистина пълноценно функционираща трябва да има всички подспециалности на педиатрията. Съмнявам се, че ги има в България. Страхувам се, че ще има база и апаратура, но със сигурност няма да има достатъчно сестри и може би недостатъчно тясно специализирани педиатри. Но все пак желая успех! 

a защо е в София тази болница? Не може ли да е в Стара Загора или Търново! Все пак е една и селдва да дава достъп на равна нога на всички. И изобщо ентусиазма за Детска болница ми се струва голям, но задайте си въпроса, защо няма нито едно голямо частно отделение по педиатрия и ако беше Ок Дали нямаше да има вече изградена частна педиатрична болница. Истината е другаде = Агента на ДС - Пилософ се прави на спасител на детското здравеопаязване, какъвто никога не е бил!

14 дек 2018 14:11

Подкрепям идеята да не е в София. Всички хубави неща само в София се случват.

21 ное 2018 17:26

Явно това ще е националната многопрофилна педиатрична болница.


https://offnews.bg/politika/pravitelstvena-bolnitca-stava-detska-692412.html "Университетска болница "Лозенец" вече няма да е правителствена. Тя ще се превърне в първата у нас многопрофилна детска болница."

14 юни 2018 17:33

Прочетох повечето коментари и разбира се напълно нормално е почти всеки да иска изграждането на такава болница. Аз самия съм се питал какво стана с нея. Преди няколко години чух, че ще се изгражда и после всичко утихна. Радвам се че тази тема е поставане на дискусия. Хубаво ще е темата да стане публична, за да се разшуми около нея. Очевдино е, че е необходим граждански натиск. Не просто е трагично, но е смешно и жалко да нямаме дори една подобна болница. А сме в ЕС от повече от 10г. Единствено ме притеснява факта, че ако се стигне до изграждането й, това ще бъде в София и отново провинцията остава на заден план. Въпреки че живея и работя в София, не одобравям всики хубави неща да се случват само тук. София не е България, но ако продължаваме така, ще се случи точно това. Аз бих искал да се помисли много сериозно в посока на добре изградена комуникация между бъдещата въпросна болница (най-вероятно в София) и педиатричните отделения във всички областни и по-големи общински градове.

Благодаря Ви г-жа Игнатова за вникване в дълбочината на проблема. Ще добавя, че изграждането на Детски здравен парк е и символ за реалното отношение на държавата към детското здравеопазване. Освен това такава национална болнична структура ще е център за обучение, както на студенти така и на специализиращите в областта на педиатрията. Много е важно преподавателят не само да разказва а и да показва как се прави съвременна медицина. А това става в съответната среда.

24 яну 2018 13:07
Олга Игнатова
24 яну 2018 13:07

Уважаеми професор Пилософ,

Най-напред приемете поздравленията към Вас и всички специалити, които вървят с Вас и до Вас по пътя към осъществяване на тази инициятива. Смятам, че щом е започнато ще бъде и довършено. Ако позволите се включвам с моите коментари към зададените въпроси,  като млада майка и обикновен гражданин, който има нужда от качествено здравеопазване и същевременно добри и спокойни специалисти, които се грижат за него.

• Смятате ли, че можем и трябва да изградим национална педиатрична болница 

Разбира се! В България има невероятен човешки потенциал в областта на здравеопазването, но за съжаление средата и инфраструктурата не позволяват да се разгърнат. Има няколко фактора: 
- Намаляващата мотивация да се свършат задълженията съвестно 
- Увеличващата административна работа и липсата на кадри да се заемат с нея. Смятам, че на лекаря не му е работа да води статистика и да оформя документация. Това е за сметка на времето за пациента и опазването на неговото здраве; 
- Застаряваща инфраструктура и липса на съвременна технология, която значително улеснява и спестава време за запазване на човешкия живот. 

• С какво това ще допринесе за детското здравеопазване; - Преди всичко със спокойствие за майката, детето и специалиста: 
- Създаване на среда за здравеопазването и отговаряне на текущите нужди; 
- Спестяване на време и средстава 

• Ще стане ли специалността „педиатрия“ по-желана, ако обучението е в една модерна база; 
- Смятам, че и сега е актуална, но за съжаление специалистите се ориентират в чужбина. 
- Един специалист може навсякъде да практикува, но има значителна разлика във вида болести, качеството на храната, качеството на живот и това неминуемо налага съвременна технология, защото няма по-важно от човешкия живот. 

• Как да подходим, за да се осъществи проектът за детски здравен парк. 
Подходът е комплексен. Това е инфраструктура с услуга изцяло от обществен интерес. Квалифицираните кадри са от изключително значение за постигане на устойчив растеж. Необходимо е да се изгради тясно сътрудничество между публичния сектор и частния сектор. Общественото обсъждане има огромна роля в изграждането на това сътрудничество, защото дейностите на двата сектора са изключително свързани с обществото. Както държавата видя, че имаме потенциал за изграждане на Научно-технологичен парк, така трябва да се представи, че има нужда и от Национален здравен парк, който ще е база най-напред за повишаване качеството на здравеопазването, мотивиране на специалистите, икономически ползи, политически приноси и разбира се ползи от и за научноизследователските и образователни институции, които допринасят за развитието на научните и технологичните изследвания, които са изцяло насочени към обществото. Необходимо е да се повиши здравната хигиена на населението, да не се ходи на доктор при проблем, а да има регулярна превенция, която да гарантира адекватно и навременно лечение. Да се убеди обществото, че здравеопазването гарантира по-високо качество на живот. Дискусията е добро начало, но е добре да се помисли за различни инициативи като специализирани кафенета, семинари, на които пациентът да зададе своите въпроси и даде предложенията си. Добре е на тези мероприятия да се канят експерти от основните Министерства. Така ще се видят основните проблеми в системата на здравеопазването и същевремнно ще се дадат решения. По мое мнение обединението на всички области от медицината на едно място ще има не само облегчение за квалифицирания персона, пациента, но и икономическото развитие на страната. Редица разходи биха отпаднали и редица средства ще подпомогнат усъвършенстването на медицината. Биха намалили смъртността в детската възраст, повишаване конкуретноспособността, насърчаване на  високи равнища на зетост, което е заложено и в Стратегия "Европа 2020". Именно здравеопазването гарантира изпънение на тези индикатори, защото болно население е гаранция за спад на качеството на живот.  Детското здраве би трябвало да е приоритет на държавата, защото гарантира бъдещото и развитие. Дано ние гражданите скоро да го осъзнаем и да работим заедно с всички институции и специалисти.

Надявам се отговорите поне малко да улеснят работата и завършването на начинанието.

С уважение,
Олга Игнатова

Изграждането на национална детска болница е проект, за който българските педиатри мечтаят повече от 40 години. Ние младите лекари имаме нужда от подкрепата и съветите на колегите с опит, от колегиуми, обсъждане на клинични случеи, разглеждайки проблематиката в целия диференциално-диагностичен план. Това в момента е невъзможно, поради разпръснатостта на отделните клиники. Пациентите се препращат в други клиники за диагностично и терапевтично изясняване, което много забавя диагностиката и лечението. Обучението в хода  на специализацията е свързано с непрекъсната смяна на болници за отделните модули. Случвало  ми се е да се събуждам и да незнам в коя клиника от всичките 14 трябва да съм този месец!  Разпръснатостта силно затруднява обучението и на студентите, които остават с впечатлението за парциален подход по педиатричните проблеми, вместо да погледнат на детето като цяло. Такава болница днес е по-нужна от всякога, защото в педиатрията, както и във всяка част на медицината, новата, високотехнологична, съвременна и скъпоструваща апаратура е безкрайно необходима. В момента педиатричната  технологичната база е разпръсната в 14 лечебни заведения и нейното използване, ако концентрираме специалисти и апратура на едно място това ще направи използването и много по- пълноценно и ефективно. Така ще можем да каним изявени в своята област лекари от цял свят, от които да се учим и вместо да пращаме децата в чужбина ще имаме знанията и материалната база да ги лекуваме успешно тук, вместо в чужбина. Призовавам всички колеги и родители - нека станем част от най-смислената промяна в детското здравеопазване в България! Подкрепете инициативата Детски здравен парк, за да сме спокойни за здравето на децата, и на внуците ни някой ден!

Благодаря Ви д-р Андреева. Познаваме се и съм в течение на Вашите вълнения около изграждането на детския здравен парк. Важно е мзладите колеги да имат отношение към този проблем - детският здравен парк е за тях !

4 яну 2018 21:24

Трябва да има болница за деца, защото сега родителите обикаляме по болниците, когато децата ни са болни и се питаме по форумите къде да ги водим. Трябва да има една болница с кабинети на лекари, които са признати за специалисти не само от колегите им, но и от родителите. Трябва да има денонощен приемен кабинет, защото сега родителите се чудим, къде да водим детето ако се разболее през нощта. Искрено пожелавам да се създаде такава болница. Също така и Детска стоматологична клиника, защото Детска стоматология в МА е под всякаква критика. 

3 яну 2018 11:29
Яник Димитров
3 яну 2018 11:29

Категорично подкрепям идеята. Крайно време е и ние, като всяка държава в Еврапа да имаме обединена болница за деца. В крайна сметка ние сме малка държава с население близо 7 млн. не е проблем една болница да обслужва цялата страна. Въпросът е къде и с какви пари ще бъде построена и дали ще се осигурят достатъчно медицински специалисти за нейното функциониране. Ако може да получа отговор на тези въпроси. Предварително благодаря.

Уважаеми г-н Димитров,

Преди парите, е необходимо да се осигури политическо решение на проблема т.е. държавата ясно да заяви, че има намерение да осигури за българските деца национална болница. Впрочем това е в пълно съответствие с декларираните намерения в редица официални документи (например стратегия "Здрав20120" и Националната програма за подобряване на майчиното и детско здраевопазване". Що се отнася до специалистите - в България тях ги и има, но са пръснати по множество лечебни заведения. Остава да се съберат на едно място !

По този въпрос е мислено отдавна!Стига вече да не са разрушени основите на комплекса, поставени през 80-те години на миналия век, там му е мястото!За тези, които не знаят - в съседство до Майчин дом

Права сте колега, това е един от работещите варианти. Дори можеда се помисли за топла връзка между двете здания.

проф. д-р  Шимон Ниньо беше поканил лично Тодор Живков на първата копка на новата сграда на Интитута по педиатрия към Медицинска академия преди около 40 години, на която лично присъствах. Всички много се радвахме, но уви изля се, макар и много бавно много бетон и накрая нищо... Сградата  е на най-правилното място, защото имаше проектирана и топла връзка с Майчин дом, където първи се появават на бял свят децата ни и има една от най-добрите клиники за новородени деца и тяхната патология. Много ме учудва, кой малоумник в тази държава предлага днес нова детска болница да бъде изградена в района на бившата правителствена болница, понастоящем болница "Лозенец". Това е една безумна идея и не трябва да се допуска да се прахосват средства за подобно нещо. Аз познавам добре проекта за изградената вече и недовършена страда на института по педиатрия, защото работех повече от 35 години в съседната сграда на кожна клиника. Ако у нас има воля да се изгради наистина такава болница, то нека се заемат и за по малко от година и половина сградата може да бъде завършена и да влезе в експлоатация. Изобщо кой допусна през тези последни 30 години основните нови сгради на Института по вътрешни болести да не бъдат довършени и да служат на здравеопазването ни. Защо няма санкции за ректора на Медицинският унивреситет в София, който се водеше стопанин на сградата по вътрешни болести от към бул. "Св. Георги Софийски", където за една нощ се открадна монтиран меден покрив с дължина близо 100 метра. Кои мутри откраднаха този скъп детайл от сградата на болницата и си направиха луксозни къщи с него? Кой толерираше тези кражби?  Аз лично в качестото си на съветник на министъра на здравеопазването се борих да покрием и двете сгради (педиатрия и вътрешни болести), но успях да направя това само за последната сграда.
Поканете на един сериозен форум лично премиера на Република България и нека той се ангажира лично с довършването на тези болници. Там ще има условия да се обучават студенти по медицина и се квалифицират нашите лекари. Това е единственият правилен и икономически изгоден начен да имаме по добро здравеопазване и за деца и за възрастни. Другото са празни приказки и прахосване на пари!