SafeValue must use [property]=binding:  (see http://g.co/ng/security#xss)

Ще има ли България национална многопрофилна педиатрична болница

Отворена дискусия
805
Участници
145
Коментари
805
Участници
145
Коментари

Коментари

15 яну 2019 12:50

Някой има ли информация как се развиват нещата с болницата? Аз лично предлагам темата да не затихва. Създаването на такава болница ще улесни и лекари и пациенти от гледна точка на това, че всички отделения ще бъдат събрани в една сграда. Аз както ги виждам нещата, ще бъдат отпуснати едни ~20млн.лева за довършване на сградата  и всички педиатрични отделения с текущата си апаратура просто ще се преместят в тази сграда. Но как стои въпроса с тази апаратурата? Необходимо ли е да се модернизира? А относно обучението и подготовката на медицински специалисти? Не чух да се говори в тази посока. Ще се налага ли родителите да събират пари чрез дарителски кампании за лечение на децата си, защото тук не може да им се помогне?

И няма ли да се намери човек с положение да повдигне темата за здравеопазването в провинцията?

Отдавна подкрепям основните идея, маркирани в статията. Лелеяната национална детска многопрофилна болница в София ще бъде една китна кръпка на протритите гащи на педиатрията в милата ни татковина. Колеги, София не е България. Деца има и извън нея. Състоянието на доболничната педиатрична помощ по места е трагично и отива към катастрофално. Основата я няма, а всички са се вторачили във върха на пирамидата!

28 дек 2018 19:50

За огромно съжаление сте прав д-р Христов. Провинцията е оставена на доизживяване. 


Трябваше да се чака 40г и накрая да се окаже, че за 20млн, лева нарочената срада за Национална педиатрична многопрофилна болница да бъде довършена. И веднага намериха 23млн. да се изплатят дълговете на една болница, в която са се лекували без пари душевадците на българския народ, техните близки и познати. А в провинцитя да умират, тези хора и техните деца не са необходими на нашите управлявани управляващи,..само да тежат на бюджета на държавата. 

Иначе държавата не може да даде 1млн за това:
https://dmsbg.com/11356/dms-klinika/
че чак е организирана дарителска кампания.

Чета по новините, че за 2019г било отпуснати 500млн. повече. И какво от това, къде ще отидат тези пари? Общинските болници ще бъдат в същото трагично състояние откъм сграден фонд, материална база и най-вече персонал. Няма никакъв конкретен план, за реконструкция и обновяване на сградите на общинските болници. Това е първата и важна стъпка, която трябва да се направи.

Слава Богу най-после е взето правилното решение и ще се доизгради след точно 40 години започната сграда на Института по педиатрия през 1979 год. Това е най-доброто местонахождение за голям педиатричен център и той има всички качества да задоволи потребностите на град София и страната. Някои хора много искаха да вземат тази сграда с активното съдействие на бившия ректор на МУ София Ваньо Митев и да я превърнат в хотел заедно с групировката ТИМ. Обявяваха, че сградата не може да се възстанови, че трябва да се бутне и т.н. В тази връзка той срути и сградата на стола за студенти и лекари в двора на Александровска болница и никой не знае къде отидоха взетите средства от алуминиевата дограма на 13,000 квадрати метра застроена площ, както и обновеното кухненско оборудване на същия стол. Сега нито студенти, нито лекари имат къде да се хранят! И никой не му е потърсил отговорност за тези негови деяния. Нека главният прокурор се сезира и започне разследване и по този случай.
Желая на проекта бързо завършване и успешна функция, за здравето на най-скъпите ни рожби - нашите деца!

26 дек 2018 23:28

„26 ДЕК 2018 11:59 

 д-р Светла Маркова 
Акушерство и гинекология 

Републиканска детска болница само в София !Как може да се иска да бъде в горно нанадолнище?Помислете малко!Макар и малко качесвени в проф. отношение педиатри са в София.“ 

Моите уважения д-р Маркова, но кое точно наричате "горно нанадолнище"? София е супер прекрасен град, с прекрасна инфраструктура и условия за живот? Естествено, че в София в момента ще има най-много и най-качествени педиатри. Но това не се отнася само за педиатрите. Това се отнася за всички лекари, програмисти, инженери и т.н. Ще Ви издам една тайна. Причината за това не е "прекрасната" София. Когато всички хубави неща се случват само в тази кочина, наречена София, нормално е хората, било то лекари, програмисти, инженери и изобщо всякакви специалисти, да търсят спасение там. Но това далеч не означава, че София е най-доброто място. Според Вас, мръсна София с отвратителен трафик и задръствания, борба за места в детските градини и училища, ненормални цени на имоти и т.н., са нещата които привличат хората, в частност педиатрите? Дълбоко се съмнявам. А защо не си представите следния сценарии: неголям град в централна България, близо до Стара планина, с хубава природа,…заобиколен от хубави села, много исторически забележителности…,и в този град се появява най-модерната (единствена) многопрофилна педиатрична болница в България. Болница, до която всички да имат равен достъп,…а не разположена в единия край на България. И на цената на един стандартен апартамент в София (примерно 100кв.м), човек може да си закупи си 2-пъти по-голям апартамент или нещо повече, да си построи хубава къща с двор в някое от околните села. Мога да продължа с положителните неща,…но мисля, че ще схванете идеята ми (говоря за конкретен град, но няма да го споменавам, просто е излишно). 

 Ако имахме трезвомислещи и честни политици, сценарият който Ви описах, можеше да бъде лесно реализиран и направен привлекателен, така че дори лекари от чужбина да проявят желание да се приберат в България. Но вече е факт, че болницата ще бъде в София, както се очакваше. Добре, нека е в София. Но нищо не се споменава за провинцията. Там вече и от настинка, човек да се чуди къде да води детето си. Лошото е, че изобщо не се говори за подобряване на материалната база и условията в педиатричните отделения на провинциалните болници, да не споменавам за цялостна модернизация на тези болници. Наскоро ми разказаха за случаи, при който баща от Враца се принудил да пътува през нощта до София, за да прегледат детето му. 

И когато всички хубави неща се случват основно в София, провинцията ще се обезлюдява все повече,….и ако този процес не бъде спрян, до 10-15 години цяла България ще бъде „натъпкана“ в София, Пловдив, Бургас, Варна и може би още 2-3 по-големи градове.

19 дек 2018 12:24

Все пак нарочената в миналото сграда за НПБ ще се превърне в такава.

Болница "Лозенец" минава към СУ и нова детска болница
https://www.vesti.bg/bulgaria/bolnica-lozenec-minava-kym-su-i-nova-detska-bolnica-6090122

18 дек 2018 16:03

Ето едно добро обобщение на ситуацията:

Без детска болница, защото правителството не може да съгражда Прочети още :

https://www.actualno.com/viewpoint/bez-detska-bolnica-zashtoto-pravitelstvoto-ne-moje-da-sygrajda-news_712255.html

14 дек 2018 14:14

Щом и за децата не се вземат спешни мерки, нека всеки сам да си направи извод що за изроди управляват тази държава.

14 дек 2018 14:08

Както вървят нещата създаването на
"националната многопрофилна педиатрична болница" се отлага за пореден път.


https://www.vesti.bg/bulgaria/zdravnata-komisiia-ne-odobri-prestrukturiraneto-na-bolnica-lozenec-6089946

Хубава идея! Дано и изпълнението бъде добро. Не съм запозната с детайлите, които обикновено обръщат колата. За да е наистина пълноценно функционираща трябва да има всички подспециалности на педиатрията. Съмнявам се, че ги има в България. Страхувам се, че ще има база и апаратура, но със сигурност няма да има достатъчно сестри и може би недостатъчно тясно специализирани педиатри. Но все пак желая успех! 

a защо е в София тази болница? Не може ли да е в Стара Загора или Търново! Все пак е една и селдва да дава достъп на равна нога на всички. И изобщо ентусиазма за Детска болница ми се струва голям, но задайте си въпроса, защо няма нито едно голямо частно отделение по педиатрия и ако беше Ок Дали нямаше да има вече изградена частна педиатрична болница. Истината е другаде = Агента на ДС - Пилософ се прави на спасител на детското здравеопаязване, какъвто никога не е бил!

14 дек 2018 14:11

Подкрепям идеята да не е в София. Всички хубави неща само в София се случват.

21 ное 2018 17:26

Явно това ще е националната многопрофилна педиатрична болница.


https://offnews.bg/politika/pravitelstvena-bolnitca-stava-detska-692412.html "Университетска болница "Лозенец" вече няма да е правителствена. Тя ще се превърне в първата у нас многопрофилна детска болница."

14 юни 2018 17:33

Прочетох повечето коментари и разбира се напълно нормално е почти всеки да иска изграждането на такава болница. Аз самия съм се питал какво стана с нея. Преди няколко години чух, че ще се изгражда и после всичко утихна. Радвам се че тази тема е поставане на дискусия. Хубаво ще е темата да стане публична, за да се разшуми около нея. Очевдино е, че е необходим граждански натиск. Не просто е трагично, но е смешно и жалко да нямаме дори една подобна болница. А сме в ЕС от повече от 10г. Единствено ме притеснява факта, че ако се стигне до изграждането й, това ще бъде в София и отново провинцията остава на заден план. Въпреки че живея и работя в София, не одобравям всики хубави неща да се случват само тук. София не е България, но ако продължаваме така, ще се случи точно това. Аз бих искал да се помисли много сериозно в посока на добре изградена комуникация между бъдещата въпросна болница (най-вероятно в София) и педиатричните отделения във всички областни и по-големи общински градове.