Педиатрия Социална медицина и здравен мениджмънт здравна политика Детско здраве

Ще има ли България национална многопрофилна педиатрична болница

Отворена

706
Участници
122
Мнения

Уважаеми колеги,

добре дошли във виртуалната дискусия на тема „Ще има ли България национална многопрофилна педиатрична болница“. Този въпрос се обсъжда от години, бих казал от десетилетия, но все още няма окончателно решение. Нашата страна е може би единствената в ЕС, която няма единна детска болница, обединяваща усилията на педиатри от различни по-тесни специалности. Това затруднява не само родителите и малките пациенти, но и нас като професионалисти. Защото всички сме свидетели как разпокъсаността на педиатричната помощ е не само битово-транспортен, но и чисто медицински проблем. Затруднен е контактът между колегите, специализиращите лекари трябва да обикалят между различни болници; губи се връзката в диагностично-лечебния процес.

Разчитам на вашето активно участие:

  • Смятате ли, че можем и трябва да изградим национална педиатрична болница;
  • С какво това ще допринесе за детското здравеопазване;
  • Ще стане ли специалността „педиатрия“ по-желана, ако обучението е в една модерна база;
  • Как да подходим, за да се осъществи проектът за детски здравен парк.

Дискусията е отворена и за родители, както и за всички активни граждани, които имат мнение и отношение по темата.

 

Ще ви очаквам!

Проф. Владимир Пилософ

706
Участници
122
Мнения

Мнения

4 яну 2018 21:24

Трябва да има болница за деца, защото сега родителите обикаляме по болниците, когато децата ни са болни и се питаме по форумите къде да ги водим. Трябва да има една болница с кабинети на лекари, които са признати за специалисти не само от колегите им, но и от родителите. Трябва да има денонощен приемен кабинет, защото сега родителите се чудим, къде да водим детето ако се разболее през нощта. Искрено пожелавам да се създаде такава болница. Също така и Детска стоматологична клиника, защото Детска стоматология в МА е под всякаква критика. 

3 яну 2018 11:29
Яник Димитров
3 яну 2018 11:29

Категорично подкрепям идеята. Крайно време е и ние, като всяка държава в Еврапа да имаме обединена болница за деца. В крайна сметка ние сме малка държава с население близо 7 млн. не е проблем една болница да обслужва цялата страна. Въпросът е къде и с какви пари ще бъде построена и дали ще се осигурят достатъчно медицински специалисти за нейното функциониране. Ако може да получа отговор на тези въпроси. Предварително благодаря.

Уважаеми г-н Димитров,

Преди парите, е необходимо да се осигури политическо решение на проблема т.е. държавата ясно да заяви, че има намерение да осигури за българските деца национална болница. Впрочем това е в пълно съответствие с декларираните намерения в редица официални документи (например стратегия "Здрав20120" и Националната програма за подобряване на майчиното и детско здраевопазване". Що се отнася до специалистите - в България тях ги и има, но са пръснати по множество лечебни заведения. Остава да се съберат на едно място !

3 яну 2018 09:41

По този въпрос е мислено отдавна!Стига вече да не са разрушени основите на комплекса, поставени през 80-те години на миналия век, там му е мястото!За тези, които не знаят - в съседство до Майчин дом

Права сте колега, това е един от работещите варианти. Дори можеда се помисли за топла връзка между двете здания.

С оглед днешната информация за ситуацията с педиатричното отделение в МБАЛ Смолян, как смятате, че ще се отрази създаването на подобна мегаболница кадрово по места?

Нека се разберем колега Христов. Не става въпрос за мегаболница. Идеята е да има едно място, където всички специалисти работещи с деца могат да работят заедно. Това е изключително важно. Така се осигурява не на теория интердисциплинарен подход в диагностиката и лечението на пациентите.
Не виждам как такава съществуването на такава болница би се отразила "кадрово по места".  Но едно е сигурно, че това ще улесни значително ОПЛ - ще знаят със сигурност къде могат да насочат едно дете, което има сложни медицински проблеми.

25 дек 2017 20:41
Аглика Георгиева
25 дек 2017 20:41

Чудесна идея! Дай боже да се реализира, но моля ви като майка на две деца, нека не е в град София!!! Профилактика - повсемесна, Да!!! Диагностика - супер належащо!!!

А защо не в София ?

Проф.Пилософ,благодаря Ви за поканата и стремежа да потърсите нашето мнение.Чета изказванията на  колегите и разбирам,че желанието на голямата част от тях,изказали се ЗА построяването на национална педиатрична болница е израз на високохуманната цел за  висококвалифицирана и всеобхватна помощ за детското здраве. Днес,във време на груби икономически и  финансови отношения в медицината,ние лекарите сме натикани като стадо , ограничено м/у клиничните пътеки и регулативни стандарти и разбити на специалисти и ОПЛ,София и провинция,общинска и областна болници и т.н.Но въпроса за болницата ,който периодично се появява като птицата феникс е еталон на  професионално и човешко отношение към  все повече намаляващите деца в България!Та по първият въпрос-за изграждането на такъв обект от национално значение трябва да има одобрение от всички структури,участващи в проекта.Въпросът ми към вас е-за тези години,които в качеството си на председател на БПА и бивш изп.директор на НКБ срещнахте ли разбиране и желание в т.нар.политически елит на България,МЗ и МФ?Само Вие може да споделите,имайки зад гърба си контактите с тези администратори.Сигурен съм,че само с обществен и професионален ресурс от цялото лекарско съсловие може да се окаже необходимият натиск.Но уви,парите се движат по друга логика и интереси,а такъв към педиатрията няма.Остава да очакваме евентуално "бащицата" в даден момент да отпусне великодушно средства,но дали няма да е твърде късно.Колегата д-р Н.Христов е прав и не е далече времето,когато всички ОПЛ със специалност педиатрия ще сме в пенсионна възраст,тези в доболнична също,а в МБАЛ и УМБАЛ ще са единици,посветили се на тази недоходоносна специалност.Жалко е,че няма достатъчно млади и желаещи колеги,които  да специализират,а още по-малко да работят в малки населени места и общински болници .На въпроса за модерната база-това ти дава предимство и сигурност,но нямаш ли вътрешна  мотивация,това е само красива опаковка.Последният въпрос е тежък-как да подходим.В моето вече дълго изложение се постарах да посоча факторите,от които зависи осъществяването на проекта.Почти нищо от нас,редовите лекари от всички специалности,много повече от тези с професия политик и най-вече от тези с лоби в медицинските среди в парламент и МЗ.Дано да греша,желая успех в това невъзможно предизвикателство.Всеки от вас е виждал високата сграда в двора на Медицинска Академия,предназначена за такъв център още по социалистическо време,която над 40г. се руши...

Благодаря Ви колега Христов за подръжката ! Ще се опитам синтетично да отговоря на Вашите въпроси:
1. Проблемът със специалистите педиатри и изключително сериозен. Повдиган е многократно пред отговорните власти, но за сега няма резултат. За съжаление у нас нерядко чакаме да се обърне каруцата и тогава да предприемем мерки. Наистина какво ще прави (не ние лекарите) а децата, когато колеги като вас напуснат системата ? Няма отговор ! Но мога да кажа, че за съжаление това не се разбира от ръководството на Националното сдружение на ОПЛ  (поне съдейки по официалните му реакции).
2. Много сериозен е и проблема с т.н. продължаващо медицинско обучение (ПМО). България е единствената страна в Европа, в която то НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Това има своето обяснение и вероятно то се крие в следното. Ако то е задължително това означава да се решат следните конкретни проблеми: а. Колко дни в годината един лекар ще има право да ползва като платен служебен отпуск за квалификация ? б. Кой ще го замества и по какви правила пре това време ? в.необходимо е да има готови и разнообразни обучителни модули, подготвени от преподавателите от МУ в страната (не участие в конгреси и симпозиуми)  или фирмени симпозиуми. г. системта за специализация трябва да се промени, като обучението по педиатрия за всички лекари, независимо от бъдещото им направление, трябва да бъде поне 3 години (Това е препоръката на Европейската академия по педиатрия - организацията, която представя педиатричната специалност в комисиято по специалностите в Брюксел ). След тригодищното обучение трябва да следва държавна оценка и признаване на специалност педиатрия. По-нататък всеки избира това към което има афинитет.
Що се отнася до властимащите и отншението им към изграждането на мечтаната болница, то разбира се е положително. Нали не си представяте, че някой би бил против ! Проблемът е какво следва. Засега само добри намерения.   

20 дек 2017 19:25

д-р Татяна Спасова-педиатър 

Считам за много навремена дискусията за национална педиатрична болница.Изцяло подкрепям идеята за нейното построяване ,с мисълта,че това няма да е само сграден фонд,а национален педиатричен  център в който освен лечението на пациентите по международни стандарти ще се генерират и дългосрочни стратегии за развитието на педиатрията ,ще се осъществяват по-лесно консултации и методично ръководство за педиатрите от провинцията.Надявам се също така съгласно добрите международни прасктики, в този център да намерят място и психолози,работещи с децата и родителите им,да се разпознава синдрома на "хоспитализъм" както и дискретните прояви на анаклитична депресия у кърмачетата.Благодаря за поканата за участие в дискусията.

Да, д-р Спасова ! Всичко, което казвате е вярно и е изложено в концепцията БПА за бъдещата болница.

Подкрепям Ви,проф Пилософ.Разбира се,че е необходим такъв център заради всичко ,което сте изброили и в полза на всички-болните дечица родителите и за подготовка на висококвалифицирани педиатри,защото ми се струва че след няколко години такива вече няма да има ...и...тогава накъде? Дефицитът от кадри си мисля,че ще е най-проблемен с педиатрите само след няколко години,защото си отива цяло едно поколение лекари,а нови попълнения от педиатри не виждам.Подкрепям Ви и се надявам всички да осъзнават,че децата са нашето лице и бъдеще!

Благодари Ви д-р Божилова, че подкрепяте идеята ! Да дефицитът от кадри е проблем и трябва да намерим правилната формула за преодоляването  му. Впрочем не е маловажен въпросът бъдещите специалисти да знаят къде могат да получат максимално добра подготовка, пък и място отговарящо на всички съвременни стандарти където евентуално биха работили. Това също е стимул да се насочиш към педиатрията.

20 дек 2017 15:58

Уместен е въпроса за Национален Детски Парк. Крайно време е беше.Много родители се лутат да намерят детски алерголог,гастроентеролог,нефролог пулмолог.Поне аз всекидневно се сблъсквам с подобни проблеми.Консултирането е много трудно ,с листи за чакане.Имах подобно дете с хипоспадия ,наднормено тегло ,стеатоза на черен дроб ,алергично.Какви ле мъки не минах ,да направя необходимите консултации.Направленията са ограничени ,чака се.На моменти исках да се откажа от операцията.Телефонът ми загря от от обаждания да осигуря необходимите консултанти.Друг случай момче на  17 г.със синдрома на Марфан ,пулмологични,кардиологични и ревматологични проблеми,имаше нужда от циркумцизия с много перипети и финансова подкрепа на родителтите ,стана възможно оперативното лечение.Мисля ,че всеки колега се е сблъсквал с подобни проблеми.Нужно е да има официална база за консулти и лечение на малките пациенти. Адмирирам стратегията за Национелен Детски Парк.  

Да така е колега Пепелджийски ! Именно за това БПА настойчиво работи за реализиране на идеята.

20 дек 2017 08:00

Смятам, че е необходимо съществуването на детска болница от национално ниво.Това ще улесни и родители и лекари, а също и специализантите по детски болести. Детското здравеопазване трябва да е национален приоритет!

Категорично  е необходима и то в най-скоро време! Безкрайно удобни са във всякакво отношение множество свободни терени в района на бившата Медицинска академия. Те биха могли да приютят тази болница и тя да стане част от основните звена на Медицински университет.

МНОГО НЕОБХОДИМА