Ще има ли България национална многопрофилна педиатрична болница

Участници

Мнения

Default image
проф. Владимир Пилософ

Ще има ли България национална многопрофилна педиатрична болница

Участници

Мнения

avatar
доц. Радослав Радев

Фармакология

30 авг 2019 22:07

Сградата на националната педиатрична болница беше построена в груб строеж преди тридесет вероятно и по-вече години. Защо беше изоставена и ще бъде ли продължено довършването и?

МЗ стартира обществената поръчка за изграждането на Национална многопрофилна детска болница

https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/mz-startira-obshestvenata-porchka-za-izgrazhdaneto/" target="_blank">https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/mz-startira-obshestvenata-porchka-za-izgrazhdaneto/>

Някой има ли информация как се развиват нещата с болницата? Аз лично предлагам темата да не затихва. Създаването на такава болница ще улесни и лекари и пациенти от гледна точка на това, че всички отделения ще бъдат събрани в една сграда. Аз както ги виждам нещата, ще бъдат отпуснати едни ~20млн.лева за довършване на сградата  и всички педиатрични отделения с текущата си апаратура просто ще се преместят в тази сграда. Но как стои въпроса с тази апаратурата? Необходимо ли е да се модернизира? А относно обучението и подготовката на медицински специалисти? Не чух да се говори в тази посока. Ще се налага ли родителите да събират пари чрез дарителски кампании за лечение на децата си, защото тук не може да им се помогне?

И няма ли да се намери човек с положение да повдигне темата за здравеопазването в провинцията?

avatar
д-р Николай Христов

Общопрактикуващ лекар

28 дек 2018 00:39

Отдавна подкрепям основните идея, маркирани в статията. Лелеяната национална детска многопрофилна болница в София ще бъде една китна кръпка на протритите гащи на педиатрията в милата ни татковина. Колеги, София не е България. Деца има и извън нея. Състоянието на доболничната педиатрична помощ по места е трагично и отива към катастрофално. Основата я няма, а всички са се вторачили във върха на пирамидата!

За огромно съжаление сте прав д-р Христов. Провинцията е оставена на доизживяване. 


Трябваше да се чака 40г и накрая да се окаже, че за 20млн, лева нарочената срада за Национална педиатрична многопрофилна болница да бъде довършена. И веднага намериха 23млн. да се изплатят дълговете на една болница, в която са се лекували без пари душевадците на българския народ, техните близки и познати. А в провинцитя да умират, тези хора и техните деца не са необходими на нашите управлявани управляващи,..само да тежат на бюджета на държавата. 

Иначе държавата не може да даде 1млн за това:
https://dmsbg.com/11356/dms-klinika/" target="_blank">https://dmsbg.com/11356/dms-klinika/>че чак е организирана дарителска кампания.

Чета по новините, че за 2019г било отпуснати 500млн. повече. И какво от това, къде ще отидат тези пари? Общинските болници ще бъдат в същото трагично състояние откъм сграден фонд, материална база и най-вече персонал. Няма никакъв конкретен план, за реконструкция и обновяване на сградите на общинските болници. Това е първата и важна стъпка, която трябва да се направи.

„26 ДЕК 2018 11:59 

 д-р Светла Маркова 
Акушерство и гинекология 

Републиканска детска болница само в София !Как може да се иска да бъде в горно нанадолнище?Помислете малко!Макар и малко качесвени в проф. отношение педиатри са в София.“ 

Моите уважения д-р Маркова, но кое точно наричате "горно нанадолнище"? София е супер прекрасен град, с прекрасна инфраструктура и условия за живот? Естествено, че в София в момента ще има най-много и най-качествени педиатри. Но това не се отнася само за педиатрите. Това се отнася за всички лекари, програмисти, инженери и т.н. Ще Ви издам една тайна. Причината за това не е "прекрасната" София. Когато всички хубави неща се случват само в тази кочина, наречена София, нормално е хората, било то лекари, програмисти, инженери и изобщо всякакви специалисти, да търсят спасение там. Но това далеч не означава, че София е най-доброто място. Според Вас, мръсна София с отвратителен трафик и задръствания, борба за места в детските градини и училища, ненормални цени на имоти и т.н., са нещата които привличат хората, в частност педиатрите? Дълбоко се съмнявам. А защо не си представите следния сценарии: неголям град в централна България, близо до Стара планина, с хубава природа,…заобиколен от хубави села, много исторически забележителности…,и в този град се появява най-модерната (единствена) многопрофилна педиатрична болница в България. Болница, до която всички да имат равен достъп,…а не разположена в единия край на България. И на цената на един стандартен апартамент в София (примерно 100кв.м), човек може да си закупи си 2-пъти по-голям апартамент или нещо повече, да си построи хубава къща с двор в някое от околните села. Мога да продължа с положителните неща,…но мисля, че ще схванете идеята ми (говоря за конкретен град, но няма да го споменавам, просто е излишно). 

 Ако имахме трезвомислещи и честни политици, сценарият който Ви описах, можеше да бъде лесно реализиран и направен привлекателен, така че дори лекари от чужбина да проявят желание да се приберат в България. Но вече е факт, че болницата ще бъде в София, както се очакваше. Добре, нека е в София. Но нищо не се споменава за провинцията. Там вече и от настинка, човек да се чуди къде да води детето си. Лошото е, че изобщо не се говори за подобряване на материалната база и условията в педиатричните отделения на провинциалните болници, да не споменавам за цялостна модернизация на тези болници. Наскоро ми разказаха за случаи, при който баща от Враца се принудил да пътува през нощта до София, за да прегледат детето му. 

И когато всички хубави неща се случват основно в София, провинцията ще се обезлюдява все повече,….и ако този процес не бъде спрян, до 10-15 години цяла България ще бъде „натъпкана“ в София, Пловдив, Бургас, Варна и може би още 2-3 по-големи градове.

Все пак нарочената в миналото сграда за НПБ ще се превърне в такава.

Болница "Лозенец" минава към СУ и нова детска болница
https://www.vesti.bg/bulgaria/bolnica-lozenec-minava-kym-su-i-nova-detska-bolnica-6090122" target="_blank">https://www.vesti.bg/bulgaria/bolnica-lozenec-minava-kym-su-i-nova-detska-bolnica-6090122>

Ето едно добро обобщение на ситуацията:

Без детска болница, защото правителството не може да съгражда Прочети още :

https://www.actualno.com/viewpoint/bez-detska-bolnica-zashtoto-pravitelstvoto-ne-moje-da-sygrajda-news_712255.html" target="_blank">https://www.actualno.com/viewpoint/bez-detska-bolnica-zashtoto-pravitelstvoto-ne-moje-da-sygrajda-news_712255.html>

Щом и за децата не се вземат спешни мерки, нека всеки сам да си направи извод що за изроди управляват тази държава.

Както вървят нещата създаването на
"националната многопрофилна педиатрична болница" се отлага за пореден път.


https://www.vesti.bg/bulgaria/zdravnata-komisiia-ne-odobri-prestrukturiraneto-na-bolnica-lozenec-6089946" target="_blank">https://www.vesti.bg/bulgaria/zdravnata-komisiia-ne-odobri-prestrukturiraneto-na-bolnica-lozenec-6089946>

avatar
д-р Румяна Тодорова

Кожни и венерически болести

4 дек 2018 15:04

Хубава идея! Дано и изпълнението бъде добро. Не съм запозната с детайлите, които обикновено обръщат колата. За да е наистина пълноценно функционираща трябва да има всички подспециалности на педиатрията. Съмнявам се, че ги има в България. Страхувам се, че ще има база и апаратура, но със сигурност няма да има достатъчно сестри и може би недостатъчно тясно специализирани педиатри. Но все пак желая успех! 

Явно това ще е националната многопрофилна педиатрична болница.


https://offnews.bg/politika/pravitelstvena-bolnitca-stava-detska-692412.html" target="_blank">https://offnews.bg/politika/pravitelstvena-bolnitca-stava-detska-692412.html> "Университетска болница "Лозенец" вече няма да е правителствена. Тя ще се превърне в първата у нас многопрофилна детска болница."

avatar
доц. Радослав Радев

Фармакология

30 авг 2019 22:05

Националната педиатрична болница не може да бъде на друго място освен в София!

Прочетох повечето коментари и разбира се напълно нормално е почти всеки да иска изграждането на такава болница. Аз самия съм се питал какво стана с нея. Преди няколко години чух, че ще се изгражда и после всичко утихна. Радвам се че тази тема е поставане на дискусия. Хубаво ще е темата да стане публична, за да се разшуми около нея. Очевдино е, че е необходим граждански натиск. Не просто е трагично, но е смешно и жалко да нямаме дори една подобна болница. А сме в ЕС от повече от 10г. Единствено ме притеснява факта, че ако се стигне до изграждането й, това ще бъде в София и отново провинцията остава на заден план. Въпреки че живея и работя в София, не одобравям всики хубави неща да се случват само тук. София не е България, но ако продължаваме така, ще се случи точно това. Аз бих искал да се помисли много сериозно в посока на добре изградена комуникация между бъдещата въпросна болница (най-вероятно в София) и педиатричните отделения във всички областни и по-големи общински градове.

avatar
проф. Владимир Пилософ

Детска кардиология

29 яну 2018 07:57

Благодаря Ви г-жа Игнатова за вникване в дълбочината на проблема. Ще добавя, че изграждането на Детски здравен парк е и символ за реалното отношение на държавата към детското здравеопазване. Освен това такава национална болнична структура ще е център за обучение, както на студенти така и на специализиращите в областта на педиатрията. Много е важно преподавателят не само да разказва а и да показва как се прави съвременна медицина. А това става в съответната среда.

avatar
Олга Игнатова 24 яну 2018 13:07

Уважаеми професор Пилософ,

Най-напред приемете поздравленията към Вас и всички специалити, които вървят с Вас и до Вас по пътя към осъществяване на тази инициятива. Смятам, че щом е започнато ще бъде и довършено. Ако позволите се включвам с моите коментари към зададените въпроси,  като млада майка и обикновен гражданин, който има нужда от качествено здравеопазване и същевременно добри и спокойни специалисти, които се грижат за него.

• Смятате ли, че можем и трябва да изградим национална педиатрична болница 

Разбира се! В България има невероятен човешки потенциал в областта на здравеопазването, но за съжаление средата и инфраструктурата не позволяват да се разгърнат. Има няколко фактора: 
- Намаляващата мотивация да се свършат задълженията съвестно 
- Увеличващата административна работа и липсата на кадри да се заемат с нея. Смятам, че на лекаря не му е работа да води статистика и да оформя документация. Това е за сметка на времето за пациента и опазването на неговото здраве; 
- Застаряваща инфраструктура и липса на съвременна технология, която значително улеснява и спестава време за запазване на човешкия живот. 

• С какво това ще допринесе за детското здравеопазване; - Преди всичко със спокойствие за майката, детето и специалиста: 
- Създаване на среда за здравеопазването и отговаряне на текущите нужди; 
- Спестяване на време и средстава 

• Ще стане ли специалността „педиатрия“ по-желана, ако обучението е в една модерна база; 
- Смятам, че и сега е актуална, но за съжаление специалистите се ориентират в чужбина. 
- Един специалист може навсякъде да практикува, но има значителна разлика във вида болести, качеството на храната, качеството на живот и това неминуемо налага съвременна технология, защото няма по-важно от човешкия живот. 

• Как да подходим, за да се осъществи проектът за детски здравен парк. 
Подходът е комплексен. Това е инфраструктура с услуга изцяло от обществен интерес. Квалифицираните кадри са от изключително значение за постигане на устойчив растеж. Необходимо е да се изгради тясно сътрудничество между публичния сектор и частния сектор. Общественото обсъждане има огромна роля в изграждането на това сътрудничество, защото дейностите на двата сектора са изключително свързани с обществото. Както държавата видя, че имаме потенциал за изграждане на Научно-технологичен парк, така трябва да се представи, че има нужда и от Национален здравен парк, който ще е база най-напред за повишаване качеството на здравеопазването, мотивиране на специалистите, икономически ползи, политически приноси и разбира се ползи от и за научноизследователските и образователни институции, които допринасят за развитието на научните и технологичните изследвания, които са изцяло насочени към обществото. Необходимо е да се повиши здравната хигиена на населението, да не се ходи на доктор при проблем, а да има регулярна превенция, която да гарантира адекватно и навременно лечение. Да се убеди обществото, че здравеопазването гарантира по-високо качество на живот. Дискусията е добро начало, но е добре да се помисли за различни инициативи като специализирани кафенета, семинари, на които пациентът да зададе своите въпроси и даде предложенията си. Добре е на тези мероприятия да се канят експерти от основните Министерства. Така ще се видят основните проблеми в системата на здравеопазването и същевремнно ще се дадат решения. По мое мнение обединението на всички области от медицината на едно място ще има не само облегчение за квалифицирания персона, пациента, но и икономическото развитие на страната. Редица разходи биха отпаднали и редица средства ще подпомогнат усъвършенстването на медицината. Биха намалили смъртността в детската възраст, повишаване конкуретноспособността, насърчаване на  високи равнища на зетост, което е заложено и в Стратегия "Европа 2020". Именно здравеопазването гарантира изпънение на тези индикатори, защото болно население е гаранция за спад на качеството на живот.  Детското здраве би трябвало да е приоритет на държавата, защото гарантира бъдещото и развитие. Дано ние гражданите скоро да го осъзнаем и да работим заедно с всички институции и специалисти.

Надявам се отговорите поне малко да улеснят работата и завършването на начинанието.

С уважение,
Олга Игнатова

avatar
Д-р Таня Андреева

Детска ревматология

24 яну 2018 08:34

Изграждането на национална детска болница е проект, за който българските педиатри мечтаят повече от 40 години. Ние младите лекари имаме нужда от подкрепата и съветите на колегите с опит, от колегиуми, обсъждане на клинични случеи, разглеждайки проблематиката в целия диференциално-диагностичен план. Това в момента е невъзможно, поради разпръснатостта на отделните клиники. Пациентите се препращат в други клиники за диагностично и терапевтично изясняване, което много забавя диагностиката и лечението. Обучението в хода  на специализацията е свързано с непрекъсната смяна на болници за отделните модули. Случвало  ми се е да се събуждам и да незнам в коя клиника от всичките 14 трябва да съм този месец!  Разпръснатостта силно затруднява обучението и на студентите, които остават с впечатлението за парциален подход по педиатричните проблеми, вместо да погледнат на детето като цяло. Такава болница днес е по-нужна от всякога, защото в педиатрията, както и във всяка част на медицината, новата, високотехнологична, съвременна и скъпоструваща апаратура е безкрайно необходима. В момента педиатричната  технологичната база е разпръсната в 14 лечебни заведения и нейното използване, ако концентрираме специалисти и апратура на едно място това ще направи използването и много по- пълноценно и ефективно. Така ще можем да каним изявени в своята област лекари от цял свят, от които да се учим и вместо да пращаме децата в чужбина ще имаме знанията и материалната база да ги лекуваме успешно тук, вместо в чужбина. Призовавам всички колеги и родители - нека станем част от най-смислената промяна в детското здравеопазване в България! Подкрепете инициативата Детски здравен парк, за да сме спокойни за здравето на децата, и на внуците ни някой ден!

avatar
проф. Владимир Пилософ

Детска кардиология

29 яну 2018 08:01

Благодаря Ви д-р Андреева. Познаваме се и съм в течение на Вашите вълнения около изграждането на детския здравен парк. Важно е мзладите колеги да имат отношение към този проблем - детският здравен парк е за тях !

avatar
д-р Светла Маркова

Акушерство и гинекология

19 дек 2018 11:05

Като разбрах за предложението за национална детка болница се зарадвах!Като много неща с е движим ту напред ту назад .Искам да попитам кое наложи да се създава мед факултет към Соф унуверситет  с база правителствена болница при наличие на мед университет създаден от десетки години със своите традиции!? И виждате ли сега не можело да се прехвърлят в друга база До кога всичко ще зависи от  определени величия и земята ще се върти само около тях?Трябва болницата да бъде там където има всички други специалности ,за да може да има комплексен подход,където има академизъм,съвременно лечение,а не просто да бъде някъде!!