SafeValue must use [property]=binding:  (see http://g.co/ng/security#xss)

Третият пол - право на демократичен избор или ...?

Отворена

441
Участници
230
Коментара

За трети пол се говори в някои племена и немодерни общества, които са доиндустриални или неразвити, като под трети пол в тези общества се разбират мъже или жени, които са трансцендентирали своята полова роля, т.е. възприели са някои от чертите или всичките на другия пол, това може да е обличане, тоест дрехи, употреби в езика (промяна на обръщенията) и дори кастрация при мъжете.

В последните години въпросът трябва ли да има "трети пол"  надскочи частния случай и стана обществено-политически.

 

Според вас - трябва ли да има трети пол? И защо?

 

 

***Въпросът кореспондира само косвено с дебатите около Истанбулската конвенция или по-скоро с изкривяването на същинския й фокус. Което показва, че темата  интересува обществото в един или друг смисъл.

441
Участници
230
Коментара

Коментари

31 авг 2018 15:49

" И Бог сътвори човека по Своя образ, по Божия образ го сътвори; мъжки и женски пол ги сътвори." 
   За никакви коментари няма място. Нито за политически, нито за психологически, нито за биологични и т.н. Всичко е субективизъм.  Затова трети пол не трябва да има. 

29 авг 2018 09:36
яна лазарова
29 авг 2018 09:36


Трети пол НЕ трябва да има .

22 авг 2018 08:53
Анонимен
22 авг 2018 08:53

В природата има ДВА пола, детерминирани от половите хромозоми: XX за жените и XY за мъжете. Останалото е ПАТОЛОГИЯ: например синдром на Клайнфелтър - XXY, тризомия XXX (свръхжена) и др. Това са хромозомни отклонения. А трансвестицизмът и хомосексуализмът са патология на „чипа“, при нормален брой хромозоми. Така че има ДВА пола в природата, „трети“ пол няма.

21 авг 2018 15:47
Анонимен
21 авг 2018 15:47

В самия въпрос "Трябва ли да има трети пол?" се крие отговора. В природата съществуват ДВА пола и хермафродитизъм, съчетаващ ДВАТА пола. Сексуалната ориентация е нещо различно и не знам защо се бърка с половете. Защо изобщо се подлагат на коментар хрумките на извратени мозъци, измислили съществуването на 31 пола?! Защо се поддаваме на манипулации, които целят да направят нормалните хора малцинство?

21 авг 2018 15:45

Този коментар е изтрит от създателя му

16 авг 2018 22:14
Marian  Ivanov
16 авг 2018 22:14

Право на Демократичен избор!

23 юли 2018 11:45

Трети пол НЕ  трябва да има .

Предателството към род, общество, родина и т.н. започва с предателство към природата, когато не се приема и не се признава основата, биологичните дадености, с които всеки индивид е създаден още от зачеването му и идва на бял свят с тях. Не мога да приема жена, която биологично се е родила, за да бъде майка, но поради манията и модата да стане "интересна", "различна" започва да се прави на мъж.  Не мога да приема мъж, който се е родил да защитава род и семейство, но поради неспособност да бъде такъв, поради комплекс за малоценност и прочее, се изявява като "различен" като чупи китки, поклаща бедра и ханш като госпожица и започва да се идентифицира със слабия пол. Схващането за джендър като обществено самоопределяне по отношение на традиционните за мъже, респективно за жени професии според мен прикриват психическа слабост, незрялост и неопределеност: когато девойките вместо да действат според женствения си статус, започват да тренират бокс, борба, или стават трактористки, за да не могат да имат в крайна сметка деца; т. н. мъже, които твърде дълго са били закопчани за полите на майките си започват от един момент насетне да се идентифицират с тях и да искат да стават медицински сестри, акушерки, или манекенки на женски дрехи поради собствената си невъзможност да вземат решения и да демонстрират твърдост на характера... Да ни пази Бог от решенията и действията на джендър-привържениците, които развиват уникални способности да инспирират и прокламират всевъзможни форми и начини за убийства, изнасилвания, психарски наклонности, наркомания и т. н. в игри, филми, медии, политика, с презумпцията за "различност". Да пази Бог децата ни от такива съприкосновения, защото явно ние като общество не можем да опазим сами себе си!

4 сеп 2018 14:48
Калин  Кирилов
4 сеп 2018 14:48

Много точно го казвате г-жо Никилова-Динева. Подобни извращения са неприемливи и не трябва да се толерират.

16 май 2018 17:16
Ели Петрова
16 май 2018 17:16

За пол или за джендър говорите? 

Ако става дума за пол, учените на по-развитите държави вече говорят за половете като на спектрум, не два пола и болести с аномалии на хромозомите. Ето статия по въпроса:
https://qz.com/1007198/the-myth-that-gender-is-binary-is-perpetuated-by-a-flawed-education-system/
Въпреки, че в статията и препратките й използват "sex" (пол) и "gender" взаимозаменяемо, те са различни неща. Полът е с биологични фундаменти, а джендърът е със социални такива.

Аз все още не съм на 100% наясно по темата за "джендър", но мога да споделя това, което съм разбрала до момента. До скоро си мислих, че джендърите са стереотипите, които обществата са изградили за различните полове - жените носят поли, грижат се за семейството, работят по-лека работа; мъжете са храбри, силни, изцяло погълнати от работа и неизразяващи чувствата си.

Но говорих с един човек, който се определя като небинарен (нито жена, нито мъж), и разбрах, че тези стереотипи са gender expression или как си изразяваме джендъра. Всъщност, джендър идентификацията/самоопределянето, е друго нещо - това какъв се чувстваш вътрешно. Обясниха ми го така (перифразирано): "Ако ти махнат гърдите (или на мъж премахнат пениса), и ти дадат хормони на другият пол, вече няма да имаш характеристиките на пола, с който си се родила, но ще "знаеш" и ще се чувстваш точно по същия начин - като жена." За това чувство става въпрос, ние просто знаем какво сме. Казаха ми, че тъй като джендъра ми пасва на пола ми, няма как да ми го обясня, така че наистина да разбера за какво става въпрос.

Така, освен мъже, които "знаят", че са жени и обратното, има мъже и жени, които се определят като небинарни или гжендър неутрални, тъй като "знаят", че не са нито мъже, нито жени.

Преди доста време бях чела проучвания, за това как някои части от мозъците, например на трансжените (от мъж към жена), много повече приличат на мозъците на представителите на женския пол, от колкото на мъжкия. Така че, изглежда, че има и някаква биологична основа за джендър самоопределянето, но както много други области в медицината, и тази не е достатъчно изследвана.

В примерите си пропуснах интерсекс хората, за да ги опростя и да станат по-лесно диджестирани.

По въпроса има много информация в интернет, въпросът е, че е на английски. Ако продължавате да проучвате, съветвам ви да не търсите gender, а вместо това - gender identity.

Въпросът е, че дори и да не разбираме напълно нещо, не бива да дискриминираме хората. Като цяло това се казваше в тази част на Истанбуската конвенция.

**Този коментар е копиран от другата дискусия на същата организация, където го написах първоначално**

18 апр 2018 18:09
г-н Илия Илиев
18 апр 2018 18:09

Българските лекари забогатяват с много бързи темпове за сметка за болните и умиращи българи!България се топи,като население в българската психиатрия има небивала корупция и некомпетентност.Лекари психиатри изписват лекарства "на килограм","инжекции за бедност" НЯМА!

8 фев 2018 16:07
Анонимен
8 фев 2018 16:07

Този коментар е изтрит от създателя му

1 фев 2018 12:56
Анонимен
1 фев 2018 12:56