Медицинска генетика и ембриология Психиатрия Психично здраве Актуално

Третият пол - право на демократичен избор или ...?

Отворена

391
Участници
208
Мнения

За трети пол се говори в някои племена и немодерни общества, които са доиндустриални или неразвити, като под трети пол в тези общества се разбират мъже или жени, които са трансцендентирали своята полова роля, т.е. възприели са някои от чертите или всичките на другия пол, това може да е обличане, тоест дрехи, употреби в езика (промяна на обръщенията) и дори кастрация при мъжете.

В последните години въпросът трябва ли да има "трети пол"  надскочи частния случай и стана обществено-политически.

 

Според вас - трябва ли да има трети пол? И защо?

 

 

***Въпросът кореспондира само косвено с дебатите около Истанбулската конвенция или по-скоро с изкривяването на същинския й фокус. Което показва, че темата  интересува обществото в един или друг смисъл.

391
Участници
208
Мнения

Мнения

Съвременното общество до такава степен няма с какво да се занимава ,че достигнахме до това  да правим корекции на природата.До колкото знам от генетиката има генетичен пол, гонаден пол психически пол, фенотипен пол .Каква е тази велика глупост ,която противоречи на науката.Това което приемаме за норма е това ,което се среща най-.често.Какви са тези глупости ,с които искат да замъглят съзнанието ни Защо трябва да се занимаваме с некачествяеното творение на природата ,което е патология .Нека си съществува и всеки да си живее в своя кръг ,но да не ни занимават с това малцинство ,защото на практика се получава дискриминация над нормалните хора.Никой не им нарушава правата ,а напротив непрекъснато ни се набиват в погледа.Може би трябва да си променим представата за норма!!!!

Изправени сме пред това предизвикателство. Казват, че социалните полове са не три, а 31! Кой ще ги определя. Четох за някакъв въпросник.. Предстои промяна в конституцията, нова институция, мониторинг, санкции за нетолерантност. Изправени сме пред съдбивни предизвикателства! А до сега тези особености са касаели до 1% от населението

16 яну 2018 22:21
Анонимен
16 яну 2018 22:21

За мен има единствено ДВА(2)пола и ТОЛКОЗ !! ДИСКУСИЯ ПО ТОВА НЕ ПРИЕМАМ.  НИТО СМЕ ОХЛЮВИ(те всичките са двуполови), НИТО БЕЗГРЪБНАЧНИ (миди). Всичко останало са глупости на търкалета !!

14 яну 2018 13:23
NewHealthIdeas-NHI
14 яну 2018 13:23

В линка, който споделихме ексвицепрезидентът Маргарита Попова говори за Истанбулската конвенция, подчертавайки, че Конвенциятта защитава всички права на психополово различните, че ще доведе до съществени изменения на българското законодателство, което в крайна сметка ще предизвика и промяна в Конституцията. „Да видим какво ни казва тази конвенция? Трябва ясно да се каже, че тя защитава жените от насилие, защитава жертвите от домашно насилие, но в обхвата на тази Конвенция влизат хора, които се разделят на мъж и жена по биологичен признак, наред с хората с психополови особености и с различни особености на пола, което е нещо различно от биологичния пол. А за това в нашето общество дебат не се е сътоял”,

14 яну 2018 13:22
NewHealthIdeas-NHI
14 яну 2018 13:22
11 яну 2018 15:41
иван карапенчев
11 яну 2018 15:41

shto iska homoseksualnite da se jenqt neka se jenqt inache e diskiminachjiq  no priemane na parijskoto sporazumenie e zarobwashto milioni shte doidaw w balgariq ofichialno prez granichata shte se predswatqt za maltretirani i podigravani politicheski ikonomicheski ili zaradi homoseksualnos i nie sme dlajni da im  daden ubejishte a dali sa homoseksualni ili ne nqma kak da znaem to nie ne mojem daznaem ot koq darjawa sa i  kak se kazwak kamoli otwa koeto shte go twardq dali e istiam balgariq ste se napalni  s arabi i wsqkakwa takawa paplacha i posle sled kato wzemat podastwo shte zaleqt i ewropa . w garchiq primeta towa dali si homoseksuale il ne kato dali si muzikant ili ne no sa madri i nikoga nqma da priemata istanbulskoto sp[orazumenie nie sme na tqhniq geograwski han - hadjikarapenchev

11 яну 2018 12:43
NewHealthIdeas-NHI
11 яну 2018 12:43

ДЕБАТ ЗА ПОЛА 

от Ники Комедвенска 

 След коледните щурмове на мола 
 пъстрото площадно зарево 
опряхме до въпроса и за пола 
и нужен ли е в наш’то общество. 
Проведохме тържествени дебати 
спорихме горещо неведнъж 
дали е задължително баща ти 
да има всички органи на мъж. 
И леля ти дали не ти е чичо, 
а пък сестра ти всъщност да е брат... 
И спорихме, додето заприлича 
 на курник височайшият дебат. 
Но явно в социалната ни роля 
най-важният въпрос стои открит: 
дали ще компенсираме със пола 
обществения умствен дефицит?

*Попаднахме на стихотворението във Фейсбук и ни се стори много подходящо да го споделим тук. Адмирации за авторката и свежото й перо!

9 яну 2018 11:53
Анонимен
9 яну 2018 11:53

Съвременното общество е призовано да уреди основни правила на съществуване на индивида.исторически то  е приело наличието на два основни пола.Приемането на трети,четвърти и енти пол е неправилно и неестествено и ще доведе до предвидим хаос.Кой както иска да се определя - това е негов личен избор , но глобалното съвремие трябва да се основава на трайни правила.Те са - има два пола и нищо не налага приемането на други понятия.

9 яну 2018 10:15
Анонимен
9 яну 2018 10:15

За мен трети пол не съществува.Половете са два, мъжки и женски.Така наречения "трети пол" или хермафродитите са с анатомично и функционално смущение.За мен това е физически дефект,който често в последствие е съпроводен и със сексуално смущение.При някои хермафродити е възможно още като деца да се третират с хормонално лечение и хирургическа намеса в по-късен етап.

9 яну 2018 05:47
8 яну 2018 21:03
Анонимен
8 яну 2018 21:03
8 яну 2018 20:56
Анонимен
8 яну 2018 20:56

Не виждам смисъл от въвеждане на нова категория "трети пол". Не познавам хора, които биха се припознали като "трети пол". Ако се има предвид особена сексуална ориентация, не намирам, че такава е повод за характеризиране с нов вид пол. Мисля, че всяко човешко същество има право да изживява сексуалния си живот както намери за добре без да вреди другиму и че вкарването в рамка на любовния живот е признак на несвобода.