С какви трудности се среща българският лекар в малките и отдалечени населени места

Участници

Мнения

С какви трудности се среща българският лекар в малките и отдалечени населени места

Участници

Мнения

avatar
д-р Христина Божинова-Димитрова

Обща медицина

30 яну 2018 18:25

Като снимки по вайбър

avatar
д-р Христина Божинова-Димитрова

Обща медицина

17 яну 2018 18:53

Казано по друг начин, специално недостига на специалисти по селата мислите ли, че има място телемедицината там в кои случаи и в какъв обем -ЕКГ, други?

Вижте всички коментари...
avatar
Анонимен
24 яну 2018 16:03

Стана ми интересно как получавате писма на памперси?

avatar
д-р Христина Божинова-Димитрова

Обща медицина

30 яну 2018 18:28

Да. Има правни основания за това.

avatar
д-р Христина Божинова-Димитрова

Обща медицина

31 яну 2018 16:03

Може би промените в страната, вкл. намаляването на броя на лекари и сестри изисква промени в поведението и на пациентите в посока отговорност за здравето -подходящо хранене, начин на живот и профилактични прегледи

avatar
д-р Христина Божинова-Димитрова

Обща медицина

17 яну 2018 18:27

Има и още нещо, което е переспективно за специализираната помощ там -телемедицината. Дори катобизпращане на изображение с електронни устройства. Когато съм замествала в такива практики съм го правила относно кожни прояви, ЕКГ. Тогава разчитаме на личните добри контакти с колегите..

avatar
Елеана Симова 18 яну 2018 17:11

Телемедицина, имате впредвид-с компютър, например като тук?

avatar
д-р Христина Божинова-Димитрова

Обща медицина

19 яну 2018 20:57

Със сигурност има такива програми. Мисля, че през 2014 г в Пловдив, пред ОПЛ ни беше демонстрирана такава. Имаше и тестване някъде из пловдивски окръг. Аз , както казах , ползвам имейл за контакт с консултанти на база на личен такъв, получавам имейли от пациенти също с молба за съвет, познати пациенти, вкл. инвалидизирани, но ползващи компютър. Иначе , чрез смартфона, бързо съм получавала мнение относно ЕКГ , ако ми е нужен веднага. Разчитам отново на приятели-специалисти. А на вайбър получавам много запитвания, снимки на изследвания. Давам мнение, за да спестявам взаимно време. Може би има само финансови минуси

avatar
д-р Виктория Викторовна Чобанова

Общопрактикуващ лекар

30 яну 2018 08:23

За съжаление, телемедицината не е регламентирана по никакъв начин в медицинските стандарти. Към момента ИАМО я причислява към холтер-ЕКГ и холтер-АН, които по стандарт могат да се правят само със специалност Кардиология. До решаването на този проблем използването на телемедицина без специалност Кардиология ще се санкционира от ИАМО, а техните санкции започват от 1000 лв

avatar
проф. Владимир Пилософ

Детска кардиология

17 яну 2018 17:31

Здравейте колега Димитрова,
Повдигате важен въпрос. За съжаление решаването му е свързано с изясняване на цялостната концепция за развитието на нашето здравеопазване. А такава на практика липсва, независимо от изприказваното от управляващите структури в здравеопазването.
1.Какво толкова се изисква за да се осигури редовен и безплатен транспорт (не става въпрос за линейки), който да позволява в определени интервали да насочвате  пациенти към по-големи медицински центрове, акосчитате това за необходимо. Нека си представим един микробус, който по разписание събира пациентите от няколко близко разположени села. В някои страни това отдавна е направено. Пациентите се връщат със същия този транспорт. Другият вариант е да разполагате с валчери, които да предоставяте на вашите пациенти и те да ползват (доколкото го има) междуселищния транспорт.
2.Подобни нестандартни решения могат да се предложат (а и да се осъществят) по всички проблеми, които повдигате - липса на лаборатории, аптеки.
3.Що се отнася до липсата на специалисти - това е проблем, който засяга не само малките населени места. Решението му изисква разумна държавна политика.
 
Проф.В.Пилософ

avatar
д-р Христина Божинова-Димитрова

Обща медицина

17 яну 2018 18:23

Благодаря за Вашето мнение, проф. Пилософ. Осигуряването на транспорт, снабдяването с лекарства, осигуряването на специалисти са дейности, които колегите ми правят, защото има нужда, защото лекарят на село у нас го правеше и преди реформата. Интересно е, че те не са вписани в стандарта по обща медицина. Ремонта на сградния фонд също. И много други

avatar
д-р Христина Божинова-Димитрова

Обща медицина

19 яну 2018 20:59

Да, това е наистина нерешен проблем. И ако няма разбиране от кметствата не виждам как ще се реши. Това, което правят колеги като вас  даже не се огласява. Възможно е даже хората да мислят, че ви заплаща здравната каса.

Никой не се вълнува какво се случва с хората по селата предимно възрастни и болни. 

avatar
д-р Христина Божинова-Димитрова

Обща медицина

17 яну 2018 17:01

Благодаря за мнението Ви. Ние сме и участници в системата, но и ползватели, а също и нашите близки. Темата ми е близка и защото мои роднини живеят на 70 км от Варна. Докато баба ми беше жива в 90% от случаите на мед. проблем се налагаше, като при Вас, да отида на място и да взема решение какво да правим , в селото няма аптека, ползвахме само частен транспорт. Т.е. независимо, че съм част от системата, аз съм била изправена пред същите трудности - лекарства, уточняване в града, транспорт. Същевременно в немалко райони ОПЛ са създали организация и доколкото могат организират профилактика -водят специалисти, организират вземането на кръв, транспортират хората, снабдяват с лекарства. .. Обикновено имат персонал. Права сте, че лекарите не могат да се оценяват общо. Има добри примери на колеги , отдадени на работата.Като цяло е проблем и остаряването на самите ОПЛ. А сега с проблемите на общинските болници натоварването на колегите ще нарастне.

avatar
Елеана Симова 18 яну 2018 17:10

Да, за лекарствата да не говорим. Всичко купуваме ние, ако потрябва недай си боже нещо спешно, пак палим колата.Не знам, но не ми се струва редно лекарят да прави организацията и да транспортира. Ами хората, които нямат роднини в големите градове, какво да правят те? да умират ли?


avatar
д-р Христина Божинова-Димитрова

Обща медицина

19 яну 2018 21:05

Като , че ли свикнахме всеки да мисли само за себе си. Докато е така , трудно ще се подобри положението. Чувала съм, че по селата даже съсед не можеш да извикаш след  6-7 часа, да запали колата в "ракиеното време". Сега в нашия град има фирма "частни линейки". Добри са и коректни. Ние също ги ползваме в и извън града. . Само информация, не знам дали е приложима при вас.

avatar
Елеана Симова 17 яну 2018 10:46

Здравейте, аз не съм лекар, нито съм медицинско лице, но си позволявам мнение на човек, който си е патил от липсата на медицинска помощ в малките градове. Не знам как е от гледната точка на лекаря, но за мен е абсурдно в малките градчета и големите села с хиляди жители да има едно джи пи, което да се грижи за хиляди пациенти. Как едно джи пи може да обърне адекватно внимание на всички. Майка ми живее в такова градче в южна България, тя е над 70, жена с редица болести като диабет, високо кръвно, не е добре в сърцето.Всеки път, когато има проблем се случва така,че джи пи то да го няма,защото е вечер и се налага ние от друг град да вземем колата и да я водим при нас в болницата, където чакаме с часове.Тя вече се страхува и смята,че не може да разчита на лекарката си,която иначе е свестна жена,но наистина не мисля,че е нормално.Много ще съм благодарна на някой лекар да ми отговори и да разбера,защото ние пациентите обикновено упрекваме лекарите и изливаме върху тях яда си и безпомощноста си.

avatar
д-р Виктория Викторовна Чобанова

Общопрактикуващ лекар

30 яну 2018 08:21

Госпожо Симова, проблемът обикновено не става спешен вечерта, когато ОПЛ не работи. Обикновено симптоми има поне една седмица преди това. Но пациентите предпочитат да не си дават усилието и да потърсят своя лекар в нормално работно време, за да не стават спешни през нощта и през почивните дни. Най-честата практика сред моите пациенти е посещението на децата в почивните дни и спешно търсене на лекар поради тяхното желание да решат проблема между събота сутрин и неделя вечер. Хроничните заболявания са с постепенен ход  и рядко има спешност. Но изискват периодичен контрол от лекар. Ако майка Ви не желае да посещава своя ОПЛ по повод своите хронични заболявания, да се коригират  лекарствата съобразно с промените в здравното състояние, то в един момент натрупванията на отклонения наистина предизвикват спешност. Която обаче е напълно предотвратима. А няма как да изисквате от един лекар да е 24 часа 7 дни в седмицата на работа, за да може да реагира на Вашата преценка за необходимост от медицинска помощ. Колкото до броя лекари - тенденцията е лекарите да намаляват - умират, боледуват, заминават в чужбина или се отказват да работят професия, която не е уважавана нито от пациентите, нито от институциите, която е много трудоемка и емоционално изтощителна, която се среща предимно с негативни емоции и липса на благодарност. Средната възраст на ОПЛ в момента е около 57 години. Нови лекари не постъпват в системата. След 10 години ще бъде трудно да се намери изобщо някакъв лекар, дори и в работни дни. Все пак човек има определен капацитет да върши отговорна дейност, и когато той се надхвърли, има опасност от грешки - а никой не ги прощава и не ги оправдава с претовареността на лекарите... Може би е по-добре да убедите майка си да посещава своя ОПЛ един път на 1-2 месеца - дори когато се чувства добре. Ще намалеят спешностите вечер и в почивните дни.


avatar
Д-р Димитри Дамянов

Обща медицина

10 сеп 2018 14:34

Лично мнение. Това е проблем, който не се решава с написано оттук, оттам. Описани са проблеми, за решаването на които е необходимо политически решения. Много може да се говори, но си остава тук и никой не обръща внимание. Дискусия по важни въпроси, на някакъв сайт до който има ограничен достъп е чешене на езици, както във всеки друг форум. Политиците, политиците...