SafeValue must use [property]=binding:  (see http://g.co/ng/security#xss)

Да се отмени ли пълната забрана за пушене в закрити обществени пространства?

Отворена

909
Участници
374
Коментари

Темата за тютюнопушенето в заведенията отново стана актуална, след като вицепремиерът Валери Симеонов предложи собствениците да могат да организират зали за пушачи. По този начин представителят на партриотите смята, че ще се прекрати едно всеобщо и практически търпяно от държавата законодателно лицемерие. Защото всеобща тайна е, че и в момента, при пълната забрана, ресторантите намират начин да заобикалят закона и властта не предприема никакви мерки да прекрати това. 

Въпросът е дали един закон, който не се спазва, просто трябва да бъде отменен или коригиран, или властта трябва да наложи приетия от депутатите ред. 

Какво е вашето мнение?

Има ли реална полза за общественото здраве въвеждането на пълната забрана за пушене в закрити обществени места?

Как може забраната да стане реална, а не бутафорна?

Прави ли са пушещите да твърдят, че законът ги дискриминира и унижава, като ги принуждава да излизат от заведенията на улиците за поредната цигара?

Прави ли са непушачите, като казват, че пушещите никога не се съобразяват със забраните и вредят на здравето на околните?

Ако се върнат салоните за пушачи, има ли гаранция, че човек, който не пуши, ще може да пребивава в заведение, без да бъде одимяван или постепенно целите салони ще се превърнат в зона за пушене.

По всички тези въпроси, както и по чисто медицинските аспекти на пушенето ви каня на дискусия, уважаеми лекари, медицински професионалисти, граждани.

909
Участници
374
Коментари

Коментари

18 сеп 2018 13:39

Разбира се, че трябва да има обособени места за пушене. Комфортни, топли и добре вентилирани, забранени за лица под 18г., за да не може да се ползват от семейства с малки деца както и от непушачи. Това напрежение и вербалната агресия на непушачите срещу пушачите ще престане в момента, който се разделят териториално двете групи. Не е необходимо пушачите да бъдат постоянно поучавани и превъзпитавани, защото това означава, че по същата логика трябва да се обърне внимание на хората с наднормено тегло и тези с прекомерна употреба на алкохол. Присъствието на мрънкащи непушачи на места, където се пуши е също толкова неприятно за пушачите, колкото цигарения дим за непушачите.

Имаше период, когато бяха обособени две зали - за пушещи и за непушещи... Колко пъти пушачите се съобразиха с непушещите си гости и предпочетоха залата за непушачи...!?!!? Никой не забранява да пушат на пушачите! Просто това е регламент къде да се случва! И кой работодател е загрижен за здравето на бармани и сержитьори, които за да се издържат приемат работа, дори срещу правото си да не пушат, но са принудени да будат опушвани от "страдалците пушачи"... нека си пушат (изборът е техен), но на определените места, така, че "другите" (непушачите) да не се превръщат в техни "жертви".
Никой не въвежда "сух режим" за пушачите - просто е нужна дисциплина!!! Съгласна съм да са добре обособени, вентилирани и затоплени тези помещения. А за забраната за лица до 18 год. - кой родител-пушач спазва  това, та камо ли заинтересования бизнес...!?!?

13 сеп 2018 16:29
Анонимен
13 сеп 2018 16:29

Трябва да се разреши на определени места, стига с това не трябва, то и алкохол не трябва да консумира по тази логика...... малко по трезво мислете!

В никакъв случай не трябва да се отменя. Забраната трябва да се спазва и да има строги санкции за нарушителите, така както е в Европа.

Вие пък къде си била в Европа? Може би сте по-европейка от виенчани?

11 сеп 2018 14:37

Не бива да се отменя забраната,според мен и непушещият клиент ще се одимява


Вие какво правите в помещенията за пушене,че се одимявате? По същата логика що не  попитате защо пикаем в писоарите,че омирисваме?

Това не бива въобще да се обсъжда.
Никакви цигари в затворени помещения и толкоз!
Но, кажете как ще се справим с Богопомазаните - защото има заведения, в които контролни органи не влизат (просто им е вменено, че там нямат достъп!), и където се пуши на воля.
Неотдавна бях в такова място (от списъка на елитните - но няма да дам име и адрес, за да не е реклама!), където един наглец пушеше пура едва ли не в лицето ми от съседната маса.
На забележката ми просто се изсмя, а когато извиках т.н. салонен управител, той, управителят, започна да се тюхка и мае как да направи забележка на наглеца, тъй като бил "много важна личност" и редовен техен клиент!!!
И, естествено, не само че наглецът не си угаси пурата, ами най-нагло ми се хилеше и издишваше нарочно дима към нашата маса.
Наложи се да се преместим, тоест, ние отстъпихме, но нима това е решението???

В заведенията влизаш по желание и парични възможности. Но най много ми пречи дима , докато чакам автобус, или вървя по улицата и се разминавам постоянно с пушачи, а дима е върху мен!

Точно така! Като Хитлер..как си позволяват повече от 50 % от населението да си позволяват да обсъждат! Браво професоре!

Във всички цивилизовани държави не се пуши на обществени места. Хората имат съзнание и не се противопоставят на приетите правила. Време е и нашата държава да се цивилизова и народа да разбере, че нито е здравословно, нито прилично да седиш в заведение и да опушваш егоистично всички хора. Който е решил да си трови здравето си е негов проблем, ще се съобрази със законите, които се надявам най-после да заработят!

Колега,май не сте разбрали въпроса.А той е за забрана на пушене и в обособени места,за които собствениците на заведения,подведени от закона инвестираха в тях! Кой ви принуждава да влизате там? Аз съм непушач от дълго време,но лова на вещици вече ми идва в повече!

1 сеп 2018 09:35

Поддържам мнението  да има пълна  забрана за тютюнопушене в закрити помещения. Властта трябва да наложи приетия ред от депутатите. Ще има реална полза за общественото здраве. Не смятам, че законът дискриминира пушачите като излизат да пушат навън .Всеки е длъжен да мисли не само за собственото си удоволствие, а и да е отговорен за действията си когато те засягат  и хората около него.

Отделянето на секрети,екстрети и екстременти също май според вас да се забрани в загтворени помещения! Ами да го правим на открито,а?

31 авг 2018 16:09

Защитавам позицията да не се пуши в закрити помещения и обществени места.
Тезата, че пушачите се дискриминират не е правилна, защото  никъде в правото не са дадени тези права, а и при самото ни зачеване, развитие в утробата и при раждането си, не сме били с цигара в уста. 

Айдее,то и със цица в уста не сме се родили,ама айде тогава по тази логика поле и да не бозаем! Много оригинално,браво!

28 авг 2018 15:03

Забрана трябва да остане!!!


23 авг 2018 02:37

Не само забраната да остане ,  но и да се предприемат необходимите мерки ,  за да се спазва. Пушач съм , но много добре знам колко е вредно . Не е редно да налагаме собствения си избор на другите ,  непушачи. Време е пушачите да схванат ,  че трябва да се съобразяват с другите ,  които са решили да предпазят организма си поне от това.

Точно така,най-добре в Сибир! Между другото като пушач вие къде пушите?

21 авг 2018 19:42
Марио Петров
21 авг 2018 19:42

Трябва да има право на избор и обособени места за пушачи и непушачи другото са празни приказки това е индустрия никои не се ражда с цигара в устата признак на слабост и комплексарщина които иска да се трови но да плаща и високи здравни осигугуровки така ще се реши въпроса

Съгласен!

Категорично ДА!