SafeValue must use [property]=binding:  (see http://g.co/ng/security#xss)

Трябва ли държавата ни да помогне на българи, лишени от децата си в чужбина?

Отворена

741
Участници
183
Коментара

bTV представи разследване на журналистката Мария Цънцарова, което показа как службата за закрила на малолетните в Норвегия отнема деца от български или смесени семейства с мотива, че те са в риск или не са гледани добре. В един от най-фрапиращите случаи Цветелина Уланд (на снимката - bTV) не е виждала двете си деца – момче на 10 г. и момиче на 11 г., от 25 април 2018 г. След като се е разделила с вече бившия си съпруг - норвежец, той започва да говори негативно за нея. Това обаче се обръща срещу самия него, защото децата обожават България и естествено - майка си. Момчето и момичето отказват да се виждат с баща си, въпреки съдебното решение те да са при него по 10 дни в месеца. Тогава той завежда дело срещу бившата си съпруга. В крайна сметка съдът изпраща и двете деца в приемни семейства, при това ги разделя на 200 км. едно от друго. А майката загубва правото дори да ги вижда или да контактува с тях по телефона.

Описание

След предаването на bTV сайтът на телевизията, както и социалните мрежи буквално избухнаха в коментари. Мнозина не могат да повярват, че това се случва в Европа и се питат докъде е възможно да стигне държавно-бюрократичната намеса в живота на хората. При това не става въпрос за някоя тоталитарна държава, а за едно от най-богатите и добре развити общества в света.

Огромното мнозинство от хората настояват нашето правителство да се намеси, да постави въпроса не само пред норвежкото правителство, но и пред европейските институции.

 

Какво мислите вие?

По какъв начин нашата държава трябва да реагира, за да събере отново една майка с нейните малолетни деца? 

Допустимо ли е в ХХI в. родители да бъдат насилствено разделяни от децата си, без да са извършили престъпление?

Как процесът по закрила на децата е защитен от злонамерени намеси на странични хора?

 

 

741
Участници
183
Коментара

Коментари

23 окт 2018 16:54

Господин Галев,преди всичко те са БЪЛГАРИ! Добри-лоши........но,Българи! Когато питате (риторично) едни Българи,дали трябва да се помогне на други Българи,въпросът става излишен! И не държавата,защото Българска,такава няма! За Норвежката вече знаем,а друга едва ли ще се наеме-няма и за какво! Така,че ние трябва да помогнем с каквото можем,защото и на малките деца вече е ясно,че цялата тази работа в Норвегия смърди!

26 юни 2018 16:32
Анонимен
26 юни 2018 16:32

Този коментар беше изтрит от администратор

Смятам, че държавата трябва да се намеси в случаи, при които има доказана злоупотреба и неправомерно отнемане на права. В случаите когато всички действия са правомерни и приложени законите, действащи в съответната държава какво можем да направим? Друг въпрос е дали тези закони са логични и какво влияние оказват върху хората.


22 юни 2018 16:15
Петър  Галев
22 юни 2018 16:15

Много точно разграничавате двата проблема, драга д-р Давидкова: от една страна законност, но от друга - морал, етика и логика. И по двете линии има проблем, от това, което видяхме в случаите с нашите сънародници. Важното е нашата държава да е сред инициаторите за международно обсъждане на практиките в Норвегия. Това е първата крачка към промяната на техни политики, които наистина изглеждат уродливо. Дори и в момента да са "законни". 

19 юни 2018 14:36
Марио Петров
19 юни 2018 14:36

Докато има само лобита в парламента и се работи в интерес на други държави от които България е зависима и няма собствена а слугинска политика няма как да се случи нищо народа спи лесно манипулиран и цензуриран и мачкан

19 юни 2018 11:14
Анонимен
19 юни 2018 11:14

Доколкото разбрах от репортажите,  става въпрос , както винаги , за пари/ финансиране на социалните служби/.Но по принцип, това е абсолютно недопустимо нито за децата на норвежците, още по-малко за чуждите.Ставащото е идентично с мерки на Инквизицията,Турското робсво/ кръвния данък/, ползването на деца за различни нужди/педофилия, живи мишени и камикадзета-на всекимо според нуждите/

14 юни 2018 17:14

Една отговорна държава винаги трябва да се заинтересува от подобни инциденти и да защити своите граждани. Оказва се, че в доста западни държави е започнало тотално извращение на общоприетите човешки (християнски) ценности и подмяната им с други противоестествени разбирания под формата на  псевдотолеранстност към сексуално извратени и с психични отклонения хора, представяйки ги за нещо напълно нормално. Още по-лошото е че се опитват по много лукав и коварен начин да прокарат болните си и извратени разбирания и в нашата държава по всякакъв начин. Най-яркият пример е т.нар. "Истамбулска конвенция. " 

8 юни 2018 13:49
Петър  Галев
8 юни 2018 13:49


За да има максимална пълнота на картината по обсъжданата тема, ето още две статии по темата, които са диаметрално противоположни като твърдения:

http://worldrubric.com/норвегия-държавата-с-узаконена-педоф/


http://www.maikomila.bg/%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0-%D0%BD%D0%B8%D1%89%D0%BE-%D0%B3%D0%BD%D0%B8%D0%BB%D0%BE-%D0%B2-%D0%BD%D0%BE%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%8F/

ЗА ТИЯ МАЛОУМИЯ В НОРВЕГИЯ ПРОСТО НЯМАМ ДУМИ.ТАКИВА ДЪРЖАВИ НЯМАТ МЯСТО В ЕВРОСЪЮЗА.ИЗУМЯВАМ СЕ , ЧЕ НЯКОИ КОЛЕГИ СА СКЛОННИ ДА ЗАЩИТАВАТ ПОДОБНИ ДЕЙСТВИЯ!?НЕКА НЯКОЙ ДЕТСКИ ЛЕКАР ДА КАЖЕ , ЧЕ В НЕГОВИЯ КАБИНЕТ НИКОГА НЕ Е ПЛАКАЛО ДЕТЕ.ПО НОРВЕЖКАТА ЛОГИКА ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА СМЕ НА ТОПЛО И С ОТНЕТИ ПРАВА.
ОТНОСНО ДЕЙСТВИЯТА НА ДЪРЖАВАТА - ВСИЧКИ ДИРИКТОРИ НА ДЪРЖАВНИ ПРЕДПРИЯТИЯ , ЧРЕЗ ТРУДОВАТА СИ ХАРАКТЕРИСТИКА ,СА ДЛЪЖНИ ДА ЗАЩИТАВАТ ИНТЕРЕСИТЕ НА ПРЕДПРИЯТИЕТО ДО ПОСЛЕДНА ИНСТАНЦИЯ В СЪДА, ДАЖЕ КОГАТО Е ЯСНО ,ЧЕ ЩЕ ЗАГУБЯТ ДЕЛОТО.В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ МОГАТ ДА БЪДАТ УВОЛНЕНИ ПО ПАРАГРАФ ЗА БЕЗСТОПАНСТВЕНОСТ.ВСИЧКИ КОЛЕГИ , КОИТО СА ДИРЕКТОРИ ЗНАЯТ ТОВА И ТРЯБВА ДА ГО СПАЗВАТ.
ПО СЪЩИЯТ НАЧИН ТРЯБВА ДА РАБОТЯТ ВСИЧКИ МИНИСТЕРСТВА , ПОСОЛСТВА И ВСЯКАКВИ СЛУЖБИ ,НА КОИТО ПЛАЩАМЕ И ДА ЗАЩИТАВАТ ИНТЕРЕСИТЕ НИ ДО ХАГА.НЕ ТРЯБВА НЯКАКЪВ ЧИНОВНИК ДА НИ ОБЯСНЯВА КАК НЕМОЖЕ ДА СТАНЕ ЗОЩОТО ГО МЪРЗИ.ИМА СИ СЪДИЛИЩА , КОИТО ДАВАТ ПРИСЪДИ , НЕ ЧИНОВНИКА ВЪВ ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО.ТОЙ ТРЯБВА ДА Е ЗАДЪЛЖЕН ДА ВОДИ ДЕЛА ДО КРАЙ ИНАЧЕ ДА БЪДЕНАКАЗАН

7 юни 2018 13:20
Петър  Галев
7 юни 2018 13:20

Драги д-р Кожухаров, благодаря Ви за активната гражданска и професионална позиция. Сигурен съм, че, макар и бавно, в крайна сметка не само България, но и Европа като цяло ще реагира на случващото се в Норвегия. То е извън здравия разум!


Всяка държава има свое законодателство, касаещо закрилата на децата. В някои страни е строго, безкомпромисно се защитава всяко дете при посегателство над правата му. Добре е да бъде така, когато е доказано от съответните органи. В България сме склонни, сякаш имаме нагласата да приемем, че въпреки всичко, все пак биологичното семейство си остава най-доброто място за детето. Много можем да разсъждаваме... Що се касае за защитата от държавата ни при правни казуси в чужбина, сигурна съм ,че това се осъществява по най-добрия начин

Този коментар е изтрит от създателя му

6 юни 2018 18:49
Анонимен
6 юни 2018 18:49

Още повече, че резултатите от подобна строгост се оказват на лице. Серийният убиец от Норвегия, който нашумя преди време в социалните мрежи, се оказа че е бил отнет с уж благовидни подбуди от истинското си семейство, и  е бил прехвърлян в приемни семейства, където е бил изнасилван системно?! Е, на такава “позитивна“ строгост от страна на онези хора, здраве и' кажи!!! Да, държавата трябва да се намеси  за защита на българчетата, защото отнетите деца от смесени  бракове и дадени в приемни семейства, твърде вероятно е да изживеят подобни ужаси?!

7 юни 2018 07:41

Държавата трябва да се грижи за своите граждани в чужбина във всички случаи, стига съответните граждани да са потърсили помощта на държавата по съответния ред. Крайно време е всеки един български гражданин да усети, че държавата стои зад него и при необходимосте е готова да му протегне ръка за помощ независимо от това къде се намира той. 

Естествено трябва да бъдем реалисти и не трябва да очакваме чудеса от нашата държава, тъй като тя е малка и не особено богата, но това не трябва да ни спира да опитваме. Защото това го правим  за нас самите, а не за някой друг .... защото в крайна сметка държавата - това сме ние, нашите братя, сестри, майки, бащи, деца и т.н. ....

5 юни 2018 13:50
Анонимен
5 юни 2018 13:50

Из интернет има много мнения, че случнащото се в Норвегия не би трябвало да ни интересува, а да се фокусираме в нашите си родни проблеми. Всъщност това, което се случва в една от най-развитите европейски страни е показателно за нас, тези на опашката. В последните години много привнесени НПО маскираха с "грижа за децата", "социалин права", "право на избор", "социално равенство" интереси, които са опасни за обществото му и неговото здраве. Извращенията са на път да се превърнат в норма, ако общественото съзнание не разбере и не разграничи "правата" от явното "насилие" над личността. Потъпкват се народностни традиции и човешки права под предлог, че се вардят правата. Трябва много внимателно да се замислим над модела "Норвегия", за да не си говнесем утре

Разбира се и то задължително!

Да, трябва. Както Чехия.