SafeValue must use [property]=binding:  (see http://g.co/ng/security#xss)

Неудобните въпроси за родилната помощ в България

Отворена дискусия
806
Участници
178
Коментари
806
Участници
178
Коментари

Коментари

14 сеп 2018 08:00
Анонимен
14 сеп 2018 08:00

Този коментар беше изтрит от администратор

Случва се смъртта на родилката настъпва за кратко време във случаите с амниална- и тромбоемболия, ДИК синдром, въпреки терапевтичните усилия на реанимационния екип. Това се случва по цял свят и в най-добрите клиники с квалифициран персонал. В случаите на смъртта  от кръвозагубата в резултат от разкъсвания, което се случва по-често, ръководството на болниците би трябвало да обърне внимание на слабото звено в екипа и повишаване на квалификацията на всички нива. Наказанията са безсмислени.Случаите с осложнения при родилките хубаво да се разглеждат откровено но вътрешните колегиуми. От всеки случай може да се вземе поука.

14 сеп 2018 08:01
Анонимен
14 сеп 2018 08:01

Този коментар беше изтрит от администратор

15 окт 2018 09:15
Анонимен
15 окт 2018 09:15

Този коментар беше изтрит от администратор

31 авг 2018 16:26

Попрочетох доста за темата подилна помощ, мнения и на двете страни. Но тук попаднах на една статия от д-р Анастас Стоянов, който виждам,че е и в тази дискусия и таправо онемях от това, което той споделя. Описанието на работата на един доктор акушер-гинеколог е потресаващо. Не може да се работи при такива условия. Честно казано, онемях. 240 лева? Това възможно ли е да бъде заплата?! Не може , не е възможно лекарите да бъдат подлагани на това! Вярвам, че и тези, които най-много са срещу тях, ще се съгласят.Само прочетете: https://www.credoweb.bg/publication/106284/gnevnata-ravnosmetka-na-edin-akusher-ginekolog-za-2017-g

ЗДРАВЕЙТЕ КОЛЕЖКЕ. ЗАДЪЛЖЕНИЯТА МИ КЪМ ВСЕКИ МЕД. ЦЕНТЪР СА КАКТО НА ВСИЧКИ В НЕГО, Т.Е. ДА СПАЗВАМ РАБ. ВРЕМЕ И ДА ПРЕГЛЕЖДАМ И КОНСУЛТИРАМ ПАЦИЕНТИТЕ ДОШЛИ НА ПРЕГЛЕД . ПРОБЛЕМА Е ТОЗИ , ЧЕ ВЪПРЕКИ ОБЕЩАНИЯТА ЗА РАБОТА , Т.Е. ПАЦИЕНТИ ОТ СТРАНА НА УПРАВИТЕЛЯ И СЛЕД ПРЕДСТАВЯНЕТО СИ НЕКОЛКОКРАТНО ПРЕД КОЛЕГИТЕ ОПЛ И ТЯХНОТО ЗАДОВОЛСТВО , ЧЕ ЩЕ РАБОТЯ В ЦЕНТЪРА ТАКА И ПАЦИЕНТИ НЕ ИДВАХА. МОГА ДА СПОДЕЛЯ ЧЕ В КОЙТО И МЦ. ДА СЕ РАБОТИ РЯДКО ИМА ПАЦИЕНТИ ОТ ОПЛ В ТОЗИ ЦЕНТЪР . НАСОЧВАНЕТО - ИЗПРАЩАНЕТО , ДОРИ КОЛЕГИАЛНОТО ОТНОШЕНИЕ МЕЖДУ ОПЛ И СПЕЦИАЛИСТИ МЕКО КАЗАНО "КУЦА" . ПАЦИЕНТИТЕ КОИТО ИДВАТ , НАЙ-ЧЕСТО СА ОТ ДР. ОПЛ. ИЛИ ТАКИВА КОЙТО ТЪРСЯТ ТОЧНО ТЕБ - КАТО ЛЕКАР , СЛЕД ПРЕПОРЪКИ ИЛИ СТАРИ ДОВЕРИЛИ ТИ СЕ ТАКИВА . И Т.Н. "ЗАПЛАТАТА" КОЯТО ВЗЕМАХ Е СЪОБРАЗНО МИНИМАЛНО ОПРЕДЕЛЕНАТА ЗА ПРОФЕСИЯТА И РАБОТНОТО ВРЕМЕ. ЧЕСТО НЕ МОЖЕ ДОРИ ДА СЕ ИЗРАБОТИ ОТ ПРЕГЛЕДИ - ТАЛОНИ . ТАКА КОДЕКСА НА ТРУДА Е СПАЗЕН , НО ТОВА НЕ УДОВОЛЕТВОРЯВА НИТО МЕН , НИТО МЕД. ЦЕНТЪР . УПРАВИТЕЛИТЕ СЪЩО СЕ ЧУДЯТ НА ТЕЗИ СИТУАЦИИ МАКАР ДА СА НАЯСНО С МОЯТА КВАЛИФИКАЦИЯ - ИМЕ КАТО ЛЕКАР НО СЕ ИЗВИНЯВАТ В ПОСЛЕДСТВИЕ СЪС СИСТЕМАТА КОЯТО ДАВА РЕДИЦА ВЪЗМОЖНОСТИ КАКТО НА ОПЛ , ТАКА И НА ПАЦИЕНТА КОЙТО ЧЕСТО Е "ЗАБЛУДЕН"В СВОЯТА ИНФОРМИРАНОСТ , СЪВЕТИ ОТ РАЗЛИЧНИ НЕКОМПЕТЕНТНИ ИЗТОЧНИЦИ ИЛИ ОТ МНОЖЕСТВОТО РЕКЛАМИ В МЕДИЦИНАТА ... ХАЙДЕ СТИГА ТОЛКОВА ДА СЕ ОБЯСНЯВА ... ПОЗДРАВИ ! Вижте по-малко Харесайте д-р Анастас Стоянов

За съжаление комунизмът си отиде .Всеки трябва да получава,толкова ,колкото изработи . МИНА ВРЕМЕТО ,КОГАТО РАБОТИЛ НЕ РАБОТИЛ ПОЛУЧАВАШ ЗАПЛАТА. МОЖЕ БИ ТРЯБВА ДА СЕ МИСЛИ ПОВЕЧЕ ЗА КВАЛИФИКАЦИЯ ,КАКТО ТЕОРЕТИЧНО ,ТАКА И ПРАКТИЧНО.За съжаление ние сме   ВЕЧЕ  ОБЕКТ НА ИЗБОР от пациента,а на него никой не може да му нареди къде да се преглежда

ТОЙ НАШИЯТ  КОМУНИЗЪМ СИ  ОТИДЕ  ПРЕДИ  ДА  Е  ДОШЪЛ.  НО  АКО СТЕ  ПРОЧЕЛИ  НЯКОИ  МНЕНИЯ  НА КОЛЕГИ  ЗА  ПРАКТИКИТЕ В  ГЕРМАНИЯ  НАПРИМЕР  ЩЕ  ВИДИТЕ  ЧЕ  ИМА  И ДР.  НАЧИНИ  И ПРАВИЛА ЗА  РАБОТА  И УДОВОЛЕТВОРЕНОСТ НА КОЛЕГИТЕ  В ТЕЗИ  СТРАНИ. ТАКА  , ЧЕ СЪМ СЪГЛАСЕН И   НЕ СЪМ  С  НАПИСАНОТО  ОТ  ВАС  НАПЪЛНО . КВАЛИФИКАЦИИ , КУРСОВЕ  ДА , НО КОЙ  ЩЕ  ГИ  ПЛАЩА , НА  КОГО  СА  НУЖНИ  КОГАТО СИ БЕЗ  ВЪЗМОЖНОСТ  ДА  ПРИЛАГАШ  ВСИЧКИ  ТЕЗИ  НОВИ  ЗНАНИЯ  КОИТО  ПРИДОБИЕШ ,КОЙ  ГО  ИНТЕРЕСУВА  , КАК ЩЕ  СЕ  ОТРАЗИ НА ТВОИТЕ  ДОХОДИ.  ВСИЧКО  СЕ  ПРАВИ  АКО  ИМА  СМИСЪЛ.  ТРЯБВА  ДА  ИМА  ПАЦИЕНТИ  КОЙТО ДА  ГО ОЦЕНЯТ , ОПЛ , ОБЩЕСТВО , НЗОК  , ПОДХОДЯЩИ  ВЪЗМОЖНОСТИ - АПАРАТУРА , КОЛЕКТИВ И  Т.Н.   ХАЙДЕ  СЪС  ЗДРАВЕ !

д-р Димитрова Работя в болница в периферията на България, в която през 1994г имаше 3000 раждания!Сега са малко под 1000.През тези 24г се опитвам,уви без успех жените да влизат за оперативно родоразрешение с ПКК,биохимия,коагулационен статус и ЕКГ. Напразно.За жалост не мога да се преборя за профилактика на така страшното за нас повръщане по време на анестезия.Не мога де се преборя и за това пациентката да бъде прегледана поне седмица преди планирано секцио /да не говорим,че оптималния брой прегледи от анестезиолог е поне веднъж във всеки триместър/. Е кажете,моля как да бъда перфектния анестезиолог,макър и много да го искам!

28 авг 2018 14:11
Петър Галев
28 авг 2018 14:11

Благодаря на всички лекари, медицински професионалисти и пациенти, които до момента се включиха в дискусията. 


Очаквам нови мнения, коментари, становища, гледни точки, лични и професионални истории.
Ако мога накратко да обобщя основните изводи до момента, те са:
- Реални проблеми в родилната помощ има и те са свързани основно с организацията на здравеопазването; недостига на медицински екипи; недостатъчното първоначално и липсата на задължително продължаващо обучение на лекари и акушерки; 
- Недостиг на капацитет и апаратура в много от звената;
- Нарушено доверие между лекарите и пациентите и липса на ефективна комуникация;
- Лекари се оплакват от медийно демонизиране;
- Пациенти се оплакват от безсърдечно и "търговско" отношение

Видно е, че нужда от дискусии по темата категорично има. Диалогът извежда на светло гледните точки и следващата стъпка е намирането на решения проблем по проблем.

Благодаря на всички за професионалния и възпитан тон на диалога в CredoWeb. Дори и от участници, които са преживели много тежки моменти, споделени тук. 

България е водеща по детска смъртност в ЕС с около 2 пъти над средноевропейската (която е и по-висока поради нашите високи абсолютни стойности)
1. Недопустимо е да няма писмен стандарт
2. Стандарта ще подобри и организацията и ще модернизира апартурата
3. квалификацията и поддържането и е от изкл. значение- следипломно обучение.
4. Принципно, комуникацията с пациента и близките е далеч от нормалната комуникация.
"Оправянето" на цитираните по-горе точки ще доведе до положителни резултати.

Детската смъртност в България е около два пъти по-висока от средноевропейската. Но ако се изчисли само сред българите ще се види че е като средноевропейската.В София, например, е около 2.5 на хиляда. У нас не е  прието да се изчислява по етнически признак, но  
САЩ и много други развити страни това е обичайна практика.

пренебрегването на част от проблема е пренебрегване на проблема като цяло....

27 авг 2018 12:49

Ежедневно поемаме рискове да практикуваме медицина според и извън стандартите в името на пациентите си, защото никой лекар не иска съзнателно или подсъзнателно да навреди пациентите си.Практикуването на медицина е изкуство и независимо ,че напоследък залитаме към стандартизация на лечебно-диагностичния процес, не считам че стандартите ще направят чудеса.Стандартите се пишат по- скоро за да има юридическа защита на решенията и действията на лекаря, отколкото за да подобрят качеството на работата ни.Причини за  не изпълнението на стандартите има много - недостатъчно апаратура, персонал и възможности ,които работодателя , държавата НЗОК не може да осигури в достатъчен размер.
Други  проблеми освен конфликта между очакванията на обществото и възможностите на системата,са  сатанизирането на професията ни и  топящото  се доверие между нас и пациентите . Пропуските на системата създадоха  сайтовете като  БГ мама и  НПО убеждаващи бъдещите майки да търсят алтернативи на цивилизованото раждане в болница с лекар като водене на раждане в дома, използване на дули ,предпочитане на оперативно пред нормално родоразрешение.
В заключение при съществуващите  финансови и лечебно диагностични условия българските лекари правят чудеса.
Факт е ,че загубата или недоволството на пациентите  съзнателно се свежда до персонална лекарска вина за да се прикрият системно недофинансиране , лош контрол и  определени лобистки интереси за развитие на частните пред държавните структури на здравеопазване .

Съгласенсъм, яе Практикуването на медицина наистина е изкуство, само че не всички са и могат да са  "майстори"....затова са стандартите и алгоритмите, които са в полза на по-неопитните и не толкова майстори, които стават все повече, благодаренеие на технологичното развитие, отместващо клиничното мислене....За съжаление или не такава е тенденцията- повече доктори технишънси, а не лекари. Но стандартите като следствие на официалните препоръки на съответните специалности, са доказано полезни и намаляват грешките и подобряват прогнозата на пациентите.

ЕТО ОТ  2  ДНИ ПРОТИВОПОЛОЖНАТА  СИТУАЦИЯ :  КАК  ЛЕКАРИТЕ  СЕ  БОРЯТ  ДА  СПАСЯТ  ЖИВОТА  НА  ПОСТРАДАЛИТЕ  В  КАТАСТРОФАТА  В СЛУЧАЯ  КРАЙ СВОГЕ. ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ , НАПРЕЖЕНИЕ - СТРЕС , МНОГО ЧАСОВЕ  НА  ИЗВЪНРЕДЕН  ТРУД  В ИМЕТО  НА  ХОРАТА - ТЕХНИТЕ  СЕМЕЙСТВА , БЛИЗКИ ,  НА „ПРЕЗИДЕНТА ЛЕТЕЦ“ .  НЯМА  НИЩО  ПО  ВАЖНО  ОТ  ЖИВОТА  И  ЗДРАВЕТО  НА  ЧОВЕК . НО ПРЕЗИДЕНТА  ОБЯСНЯВА - ЛАИЧЕСКИ  ЗА  РИСКОВИЯ  ПЪРВИ  ЧАС.  НЯМАЛО  БЛИЗКИ БОЛНИЦИ , ЛИНЕЙКИ ЗАКЪСНЯВАЛИ  , ДОРИ  ВИЖ ТИ НЯМАЛО  САНИТАРНИ  ВЕРТОЛЕТИ ЗА ПРЕВОЗВАНЕ  НА ПОСТРАДАЛИ И В ТОЗИ СЛУЧАЙ . НО НА  НЕГО  МУ  Е  МИЛА  ВВС  ГРИПЕН И Т.Н.;  ДАНО  РАЗБЕРАТ ВСИЧКИ , ЧЕ  ЗДРАВЕТО , НЕГОВОТО  ОПАЗВАНЕ И  ОБРАЗОВАНИЕТО  СА НАЙ-ВАЖНИ И ДА СА  С  ПРИОРИТЕТ. ТЕЗИ КОЛЕГИ ОТ  ВОДЕЩИТЕ БОЛНИЦИ  БОРЕЩИ СЕ И СПАСИЛИ  СТОТИЦИ - ХИЛЯДИ  ЖИВОТИ  СА МНОГО ПОВЕЧЕ  ДОПРИНЕСЛИ  ЗА БЛАГОТО  НА ОБЩЕСТВОТО !!!.....   КОГАТО  СЕ  СЕТИМ ДА  ПОМИСЛИМ ЗА РАЗЛИКИТЕ ВЪВ  ЖИВОТА  И РАБОТАТА НА  ЛЕКАРЯТ И ВОЕННИЯТ ЩЕ ОТКРИЕМ  МНОГО , МНОГО РАЗЛИЧИЯ И  ТО  ФРАПАНТНИ !!!!  КАТО  ПОЧНЕМ ОТ  ОБУЧЕНИЕТО  ВЪВ  ВОЕННИТЕ УЧИЛИЩА, ПОСЛЕДВАЛАТА ПРАКТИКА , ОСИГУРЕНА  КАРИЕРА , ЗАПЛАЩАНЕ И  ОГРОМНИТЕ РАЗЛИКИ  ВЪВ  ВЪЗРАСТТА НА ПЕНСИОНИРАНЕ  И  НАКРАЯ В  20-ТЕ ЗАПЛАТИ  И САМИТЕ ПЕНСИИ . ЕДИН ВОЕНЕН ОФИЦЕР  ИЗЛИЗА  В ПЕНСИЯ  С МАКСИМУМА. ДОКАТО  ЛЕКАРЯТ  ОБСЛУЖВАЛ  НЕГОВОТО ЗДРАВЕ  И ЗДРАВЕТО  НА  НЕГОВИТЕ  БЛИЗКИ  Е  С  ОБИДНО  НИСКА ПЕНСИЯ  И ОСТАВА  „РОБ“  НА  ПРОФЕСИЯТА СИ ДОКАТО Е  ЖИВ ПОЧИТИ. ЗАТОВА  НЕКА  ВСИЧКИ СЕ  СМИРИМ  ПРЕД ПРОФЕСИЯТА  ЛЕКАР. НИЕ РАБОТИМ  И  ПРИ  НАС  СЕ СЛУЧВАТ  НЕБЛАГОПОЛУЧИЯ .  НО  НИМА  ПРИ  ВОЕННИТЕ  ИЛИ ДР.  НЯМА  ТРУДОВИ  ЗЛОПОЛУКИ , ГРЕШКИ  ПРИ  ШОФЬОРИ  И  ДР.  ПРОФЕСИИ ОТНЕМАЩИ НЕ  ЕДИН ЖИВОТ. ТРЯБВА  ДА ИМА ГЛАСНОСТ НА ПРЕСТЪПНИТЕ ГРЕШКИ  НО  СЛЕД ПЪЛНОТО ИМ ДОКАЗВАНЕ   И ТЕ ДА СЕ  КОНКРЕТИЗИРАТ  ЗА  ВСЕКИ  СЛУЧАИ, ДА НЕ  СЕ ДЕМОНИЗИРАТ  ВСИЧКИ  ОТ  КОЯТО И  ДА  Е БИЛА  ПРОФЕСИЯ . ВСИЧКИ ХОРА  СМЕ  НОРМАЛНИ И СУТРИН  НЕ СТАВАМЕ  ЗА  ДА  ОТИДЕМ НА  РАБОТА  И ДА  ПРИЧИНИМ  НЕЧИЯ  СМЪРТ. И  Т.Н.  ОЩЕ ДР.  МИСЛИ  И РАЗСЪЖДЕНИЯ .......  ТАКА  Е ПРИ АКУШЕРСТВОТО  И  РОДИЛНАТА  ПОМОЩ . ЕТО НИЕ  СИ  ЗНАЕМ КРИВИЦИТЕ И  СИ  ГИ  КАЗВАМЕ  НО  Е НУЖНО  И ОБЩЕСТВОТО  И ВЛАСТ ИМАЩИТЕ ДА  СЕ НАГЪРБЯТ  И  ДА  СИ  ПОМОГНАТ  НА САМИТЕ  ТЯХ !!! ЧРЕЗ  ПОМОЩ И  ПРОМЕНИ  В  СИСТЕМАТА  НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО  НУЖНИ НА  ДВЕТЕ  СРАНИ  ТОЕСТ  НА  ВСИЧКИ НАС  !!!!!!

Не им стигнали "джобните" на управляващите, за да платят на Хели Еър да си докарат санитарния хеликоптер (който го рекламират постоянно)

31 авг 2018 16:29

Д-р Стоянов във Вашия профил прочетох една от статиите Ви с равносметката за изминалата година.Наложи ми се три пъти да прочета годината, мислех, че нещо съм се объркала. Потресена съм.Шапка Ви свалям!!!Ще споделя статията Ви с мои познати, които имат лошия навик да хулят, за да е ясно при какви условия работите. И използвам възможността да Ми благодаря за многото интересни неща,които сте публикували.Наистина ценни и полезно написани.Това е много важно, хората да могат да видят, защото интернет е пълен с лъжи.


25 авг 2018 22:41

Докато лекарите са подлагани на непрекъснати унижения, пациентите ще патят. Това е! Не може само да се изисква, нужно е необходимото уважение към тази така трудна професия. И когато има проблем да се посочват виновните с имената им, за да не се поставят всички под общ знаменател. Това е вредно и за лекарите и за нас, пациентите. Така мисля аз.

Един текст, който предизвиква размисъл - 
http://mamaninja.bg/%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B8/item/2771-zashto-vsichki-samo-se-oplakvate

25 авг 2018 07:45
Марио Петров
25 авг 2018 07:45

Да и това е така а и другата очевидна истина държавни чиновници с огромни заплати им се поемат осигуровките да не би да са социално слаби и да не могат да си ги покриват могат да се правят искючения за отряда специални сили планинска служба армията БЧК  хора които си рискуват живота доброволци  за тях да но останилите 150000 като им отнемат правато и ги задължат да си плащат здравни осигуровки касата ще има пари 

Проблемите в здравеопазването като цяло са следствие на диспропорциите  на правата и задълженията на гражданите....с други думи- искат много ,а не дават почти нищо....Отделна тема  са злоупотребите ....

Отговорът на зададените въпроси, както винаги е - отнася се за комплексни причини. Добре е поне специалистите да се запознаят с последните световни данни по този проблем.
Към януари 2015 г. по данни на СЗО за всеки 100 000 раждания - се посочва следната майчина смъртност:
За
Сиера Леоне - 1360
Полша - 3
България се намира към края на таблицата по честота на майчина смъртност  с 11 случая на 100 000 раждания, заедно с Южна Копея, Нова Зенландия, Португалия.
В САЩ - 14, Франция 8, Германия - 6.
Тези дани могат да изглеждат скучни, но те говорят за едно: проблемът за майчината смъртност е световен и той все още не  е решен.
И все пак: От 1990 до 2015 г. в световен мащаб майчината смъртност (МС) е спаднала с 44 %.
Амвбицията на СЗО е МС да спадне до 70 на 100 000 живораждания за периода 2016 - 2030 г.

В 75 % от случаите МС се дължи:
• Тежки кръвоизливи (най-често след раждането).
*Следродова инфекция
• Артериална хипертония (прееклампсия и еклампсия)
•усложнения свързани с раждането
•аборти, осъществявани в неподходящи условия 
Независимо от това, че България, за щастие не се намира сред "първенците" по майчина смъртност, а напротив по този показател е сред държавите с най-ниска смъртност, трябва да се посочат следните неблагоприятни фактори:
- наличие на родилни отделения (и то не малко) с малък годишен брой раждания - под 100 !
Без да се навлиза в детайли, това означава  липса на достатъчно професионална рутина на персонала, както и значително по-трудна организация на спасителните действия при усложнено раждане (липса на достатъчен брой специалисти, по-лоша материална база итн.)
- Неподдържане на квалификацията на медиците - България е единствената страна в ЕС, в която ПРОДЪЛЖАВАЩОТО МЕДИЦИНСКО ОБУЧЕНИЕ НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО !
- у нас, като се започне от студентското обучение и завърши със специализацията на лекарите няма (или почти няма) занятия насочени към придобиване на ПРОФЕСИОНАЛНИ УМЕНИЯ ЗА КОМУНИКАЦИЯ С ПАЦИЕНТИТЕ И ТЕХНИТЕ БЛИЗКИ.
- и НАКРАЯ (не по важност) - можем ли спокойно да кажем, че качеството на женската консултация е на необходимото високо професионално ниво ? Нека никой не се обижда, на този въпрос аз лично нямам отговор, тъй като задълбочени проучвания по този въпрос през последните 20-30 години липсват или поне са твърде малко.
И нещо свързано с два от последните случаи на майчина смъртност у нас, към които имам някакво отношение:  основната причина за смъртта бе настъпила тежка хеморагия поради руптура на чернодробна артерия (среща се 1:250 000 раждания) и свързано с изключително висок процент на смърт ! , а развитие на т.н. HELLP синдром - също свързан с висока смъртност.проф. Пилософ, има малък проблем, препоръчително е да се въведат семестриални занятия в МУ по допълнителен набор от чужди езици: като начало ромски и турски. И съответно да се попромени конституцията в частта която гарантира правото на българските жени да заченат, износят и родят по свое желание - с малка корекция - и децата да имат същите права.
Ако иронията Ви се стори обидна, то от висотата на Вашия авторитет, бихте могли да заявите позиция и начини за преодоляване. Благодаря.

Проф. Пилософ, от горепосоченото Ви изложение, се оказва, че родилната помощ в България е не само на ниво, а даже сме и за пример. 

Аз питам -  как да тълкуваме темата на дискусията - НЕУДОБНИТЕ ВЪПРОСИ ЗА РОДИЛНАТА ПОМОЩ В БЪЛГАРИЯ? 
Моят първи коментар в тази дискусия беше - по кои статистики отчитаме, че има въобще проблем в родилната помощ в България, как така медиите досега не са го отразявали? Никой не ми даде задоволителен отговор. 
От това, което се осведомих се оказва, че имаме специфични практики в родилната помощ, които вече се забравят в другите по-развити страни. 
В най-добрият случай, аз тълкувам идеята на тази дискусия като "вид провокация" към лекари и пациенти - какво всъщност знаете за родилната помощ у нас - от личен опит и като статистически данни.............и хубавото разказахте Вие, именно за тези от нас, които недоволстват неразбирайки!
Благодаря Ви!

Детската смъртност в България е около два пъти по-висока от средноевропейската(ЕС), но ако се изчисли по етнически признак както е  във САЩ и много други европейски страни(за съжаление у  нас се  счита това за неприемливо) ще се види че сред българите тя е почти колкото в повечето европейски страни. В София е 2.4 на хиляда което най-висок стандарт, но в София циганите са пренебрежимо малко в сравнение с много други региони на България.