Неудобните въпроси за родилната помощ в България

Участници

Мнения

Неудобните въпроси за родилната помощ в България

Участници

Мнения

avatar
Вера Накова 23 юни 2020 10:54

Моментът на израждане е едно таинство, едно чудо! В този изключителен миг и часове преди това е необходимо да има ''здрав мост'' между бъдещата майка и лекарят. Във тази ситуация жената винаги гледа с надежда и молба...а лекарите НЕ ВИНАГИ, но често претръпнали от всекидневното израждане забравят, че сега и във този миг моментът е уникален! Дори след 10 - 15 г.работа не трябва да претръпваме!!! Първо сме човеци, а и това е избраната от нас професия, тогава личните проблеми или проблеми в болницата не трябва никога да пречат на отношението към пациента! Не е клише и отживелица да стиснеш ръката на раждащата жена, да се усмихнеш и спокойно да кажеш: '' Не се тревожи! Заедно ще се справим!'' ЗАЕДНО! -лекарят и пациента! Нека в целия свят, губещ истинските ценности - останат лекари - един оазис на надежда, че всеки път, когато се изправиш пред момента и подадеш ръка на новия живот... ще го направиш не на сто, а на хиляда процента и ще извадиш най-доброто от себе си като човешко същество!!!

avatar
Маг.-фарм. Веселина Стоянова

Фармация

29 юли 2019 16:49

Проблемите са много. Като се започне от липсата на комуникация и доверие между бременната жена и лекуващия я акушер-гинеколог, недостатъчата здравна култура у бъдещата майка (предимно консултирана от форумите), и прегледите на конвейер, защото доктора го чакат още 40 пациентки. Отделно много лекари работят само на кабинет, което означава, че жената ще трябва да ражда при друг, който не я познава и би могъл да пропусне евентуален проблем. А нарастващата мода за оперативно раждане крие рискове, но на много лекари, особено в частни клиники, така им е по-удобно. Системата може да има редица пропуквания, обаче ако един лекар гледа сериозно на работата си и има индивидуален подход към бременните жени, нещата ще са в пъти по-добри.

avatar
Анонимен
14 сеп 2018 08:00

Изтрито от администратор

avatar
д-р Жанна Колева

Акушерство и гинекология

12 сеп 2018 11:56

Случва се смъртта на родилката настъпва за кратко време във случаите с амниална- и тромбоемболия, ДИК синдром, въпреки терапевтичните усилия на реанимационния екип. Това се случва по цял свят и в най-добрите клиники с квалифициран персонал. В случаите на смъртта  от кръвозагубата в резултат от разкъсвания, което се случва по-често, ръководството на болниците би трябвало да обърне внимание на слабото звено в екипа и повишаване на квалификацията на всички нива. Наказанията са безсмислени.Случаите с осложнения при родилките хубаво да се разглеждат откровено но вътрешните колегиуми. От всеки случай може да се вземе поука.

avatar
Маргарита Пеева 31 авг 2018 16:26

Попрочетох доста за темата подилна помощ, мнения и на двете страни. Но тук попаднах на една статия от д-р Анастас Стоянов, който виждам,че е и в тази дискусия и таправо онемях от това, което той споделя. Описанието на работата на един доктор акушер-гинеколог е потресаващо. Не може да се работи при такива условия. Честно казано, онемях. 240 лева? Това възможно ли е да бъде заплата?! Не може , не е възможно лекарите да бъдат подлагани на това! Вярвам, че и тези, които най-много са срещу тях, ще се съгласят.Само прочетете: https://www.credoweb.bg/publication/106284/gnevnata-ravnosmetka-na-edin-akusher-ginekolog-za-2017-g" target="_blank">https://www.credoweb.bg/publication/106284/gnevnata-ravnosmetka-na-edin-akusher-ginekolog-za-2017-g>

Вижте всички коментари...
avatar
д-р Анастас Стоянов

Акушерство и гинекология

13 сеп 2018 11:36

ЗДРАВЕЙТЕ КОЛЕЖКЕ. ЗАДЪЛЖЕНИЯТА МИ КЪМ ВСЕКИ МЕД. ЦЕНТЪР СА КАКТО НА ВСИЧКИ В НЕГО, Т.Е. ДА СПАЗВАМ РАБ. ВРЕМЕ И ДА ПРЕГЛЕЖДАМ И КОНСУЛТИРАМ ПАЦИЕНТИТЕ ДОШЛИ НА ПРЕГЛЕД . ПРОБЛЕМА Е ТОЗИ , ЧЕ ВЪПРЕКИ ОБЕЩАНИЯТА ЗА РАБОТА , Т.Е. ПАЦИЕНТИ ОТ СТРАНА НА УПРАВИТЕЛЯ И СЛЕД ПРЕДСТАВЯНЕТО СИ НЕКОЛКОКРАТНО ПРЕД КОЛЕГИТЕ ОПЛ И ТЯХНОТО ЗАДОВОЛСТВО , ЧЕ ЩЕ РАБОТЯ В ЦЕНТЪРА ТАКА И ПАЦИЕНТИ НЕ ИДВАХА. МОГА ДА СПОДЕЛЯ ЧЕ В КОЙТО И МЦ. ДА СЕ РАБОТИ РЯДКО ИМА ПАЦИЕНТИ ОТ ОПЛ В ТОЗИ ЦЕНТЪР . НАСОЧВАНЕТО - ИЗПРАЩАНЕТО , ДОРИ КОЛЕГИАЛНОТО ОТНОШЕНИЕ МЕЖДУ ОПЛ И СПЕЦИАЛИСТИ МЕКО КАЗАНО "КУЦА" . ПАЦИЕНТИТЕ КОИТО ИДВАТ , НАЙ-ЧЕСТО СА ОТ ДР. ОПЛ. ИЛИ ТАКИВА КОЙТО ТЪРСЯТ ТОЧНО ТЕБ - КАТО ЛЕКАР , СЛЕД ПРЕПОРЪКИ ИЛИ СТАРИ ДОВЕРИЛИ ТИ СЕ ТАКИВА . И Т.Н. "ЗАПЛАТАТА" КОЯТО ВЗЕМАХ Е СЪОБРАЗНО МИНИМАЛНО ОПРЕДЕЛЕНАТА ЗА ПРОФЕСИЯТА И РАБОТНОТО ВРЕМЕ. ЧЕСТО НЕ МОЖЕ ДОРИ ДА СЕ ИЗРАБОТИ ОТ ПРЕГЛЕДИ - ТАЛОНИ . ТАКА КОДЕКСА НА ТРУДА Е СПАЗЕН , НО ТОВА НЕ УДОВОЛЕТВОРЯВА НИТО МЕН , НИТО МЕД. ЦЕНТЪР . УПРАВИТЕЛИТЕ СЪЩО СЕ ЧУДЯТ НА ТЕЗИ СИТУАЦИИ МАКАР ДА СА НАЯСНО С МОЯТА КВАЛИФИКАЦИЯ - ИМЕ КАТО ЛЕКАР НО СЕ ИЗВИНЯВАТ В ПОСЛЕДСТВИЕ СЪС СИСТЕМАТА КОЯТО ДАВА РЕДИЦА ВЪЗМОЖНОСТИ КАКТО НА ОПЛ , ТАКА И НА ПАЦИЕНТА КОЙТО ЧЕСТО Е "ЗАБЛУДЕН"В СВОЯТА ИНФОРМИРАНОСТ , СЪВЕТИ ОТ РАЗЛИЧНИ НЕКОМПЕТЕНТНИ ИЗТОЧНИЦИ ИЛИ ОТ МНОЖЕСТВОТО РЕКЛАМИ В МЕДИЦИНАТА ... ХАЙДЕ СТИГА ТОЛКОВА ДА СЕ ОБЯСНЯВА ... ПОЗДРАВИ ! Вижте по-малко Харесайте д-р Анастас Стоянов

avatar
д-р Светла Маркова

Акушерство и гинекология

13 сеп 2018 21:47

За съжаление комунизмът си отиде .Всеки трябва да получава,толкова ,колкото изработи . МИНА ВРЕМЕТО ,КОГАТО РАБОТИЛ НЕ РАБОТИЛ ПОЛУЧАВАШ ЗАПЛАТА. МОЖЕ БИ ТРЯБВА ДА СЕ МИСЛИ ПОВЕЧЕ ЗА КВАЛИФИКАЦИЯ ,КАКТО ТЕОРЕТИЧНО ,ТАКА И ПРАКТИЧНО.За съжаление ние сме   ВЕЧЕ  ОБЕКТ НА ИЗБОР от пациента,а на него никой не може да му нареди къде да се преглежда

avatar
д-р Анастас Стоянов

Акушерство и гинекология

14 сеп 2018 09:11

ТОЙ НАШИЯТ  КОМУНИЗЪМ СИ  ОТИДЕ  ПРЕДИ  ДА  Е  ДОШЪЛ.  НО  АКО СТЕ  ПРОЧЕЛИ  НЯКОИ  МНЕНИЯ  НА КОЛЕГИ  ЗА  ПРАКТИКИТЕ В  ГЕРМАНИЯ  НАПРИМЕР  ЩЕ  ВИДИТЕ  ЧЕ  ИМА  И ДР.  НАЧИНИ  И ПРАВИЛА ЗА  РАБОТА  И УДОВОЛЕТВОРЕНОСТ НА КОЛЕГИТЕ  В ТЕЗИ  СТРАНИ. ТАКА  , ЧЕ СЪМ СЪГЛАСЕН И   НЕ СЪМ  С  НАПИСАНОТО  ОТ  ВАС  НАПЪЛНО . КВАЛИФИКАЦИИ , КУРСОВЕ  ДА , НО КОЙ  ЩЕ  ГИ  ПЛАЩА , НА  КОГО  СА  НУЖНИ  КОГАТО СИ БЕЗ  ВЪЗМОЖНОСТ  ДА  ПРИЛАГАШ  ВСИЧКИ  ТЕЗИ  НОВИ  ЗНАНИЯ  КОИТО  ПРИДОБИЕШ ,КОЙ  ГО  ИНТЕРЕСУВА  , КАК ЩЕ  СЕ  ОТРАЗИ НА ТВОИТЕ  ДОХОДИ.  ВСИЧКО  СЕ  ПРАВИ  АКО  ИМА  СМИСЪЛ.  ТРЯБВА  ДА  ИМА  ПАЦИЕНТИ  КОЙТО ДА  ГО ОЦЕНЯТ , ОПЛ , ОБЩЕСТВО , НЗОК  , ПОДХОДЯЩИ  ВЪЗМОЖНОСТИ - АПАРАТУРА , КОЛЕКТИВ И  Т.Н.   ХАЙДЕ  СЪС  ЗДРАВЕ !

avatar
Д-р Диана Димитрова

Анестезиология и интензивни грижи

28 авг 2018 21:18

д-р Димитрова Работя в болница в периферията на България, в която през 1994г имаше 3000 раждания!Сега са малко под 1000.През тези 24г се опитвам,уви без успех жените да влизат за оперативно родоразрешение с ПКК,биохимия,коагулационен статус и ЕКГ. Напразно.За жалост не мога да се преборя за профилактика на така страшното за нас повръщане по време на анестезия.Не мога де се преборя и за това пациентката да бъде прегледана поне седмица преди планирано секцио /да не говорим,че оптималния брой прегледи от анестезиолог е поне веднъж във всеки триместър/. Е кажете,моля как да бъда перфектния анестезиолог,макър и много да го искам!

avatar
Петър Галев 28 авг 2018 14:11

Благодаря на всички лекари, медицински професионалисти и пациенти, които до момента се включиха в дискусията. 


Очаквам нови мнения, коментари, становища, гледни точки, лични и професионални истории.
Ако мога накратко да обобщя основните изводи до момента, те са:
- Реални проблеми в родилната помощ има и те са свързани основно с организацията на здравеопазването; недостига на медицински екипи; недостатъчното първоначално и липсата на задължително продължаващо обучение на лекари и акушерки; 
- Недостиг на капацитет и апаратура в много от звената;
- Нарушено доверие между лекарите и пациентите и липса на ефективна комуникация;
- Лекари се оплакват от медийно демонизиране;
- Пациенти се оплакват от безсърдечно и "търговско" отношение

Видно е, че нужда от дискусии по темата категорично има. Диалогът извежда на светло гледните точки и следващата стъпка е намирането на решения проблем по проблем.

Благодаря на всички за професионалния и възпитан тон на диалога в CredoWeb. Дори и от участници, които са преживели много тежки моменти, споделени тук. 

avatar
Д-р Светлозар Сардовски

Кардиология

27 авг 2018 15:55

България е водеща по детска смъртност в ЕС с около 2 пъти над средноевропейската (която е и по-висока поради нашите високи абсолютни стойности)
1. Недопустимо е да няма писмен стандарт
2. Стандарта ще подобри и организацията и ще модернизира апартурата
3. квалификацията и поддържането и е от изкл. значение- следипломно обучение.
4. Принципно, комуникацията с пациента и близките е далеч от нормалната комуникация.
"Оправянето" на цитираните по-горе точки ще доведе до положителни резултати.

avatar
доц. Димитър Калайков

Педиатрия

17 окт 2018 12:04

Детската смъртност в България е около два пъти по-висока от средноевропейската. Но ако се изчисли само сред българите ще се види че е като средноевропейската.В София, например, е около 2.5 на хиляда. У нас не е  прието да се изчислява по етнически признак, но  
САЩ и много други развити страни това е обичайна практика.

avatar
Д-р Светлозар Сардовски

Кардиология

25 окт 2018 15:19

пренебрегването на част от проблема е пренебрегване на проблема като цяло....

Ежедневно поемаме рискове да практикуваме медицина според и извън стандартите в името на пациентите си, защото никой лекар не иска съзнателно или подсъзнателно да навреди пациентите си.Практикуването на медицина е изкуство и независимо ,че напоследък залитаме към стандартизация на лечебно-диагностичния процес, не считам че стандартите ще направят чудеса.Стандартите се пишат по- скоро за да има юридическа защита на решенията и действията на лекаря, отколкото за да подобрят качеството на работата ни.Причини за  не изпълнението на стандартите има много - недостатъчно апаратура, персонал и възможности ,които работодателя , държавата НЗОК не може да осигури в достатъчен размер.
Други  проблеми освен конфликта между очакванията на обществото и възможностите на системата,са  сатанизирането на професията ни и  топящото  се доверие между нас и пациентите . Пропуските на системата създадоха  сайтовете като  БГ мама и  НПО убеждаващи бъдещите майки да търсят алтернативи на цивилизованото раждане в болница с лекар като водене на раждане в дома, използване на дули ,предпочитане на оперативно пред нормално родоразрешение.
В заключение при съществуващите  финансови и лечебно диагностични условия българските лекари правят чудеса.
Факт е ,че загубата или недоволството на пациентите  съзнателно се свежда до персонална лекарска вина за да се прикрият системно недофинансиране , лош контрол и  определени лобистки интереси за развитие на частните пред държавните структури на здравеопазване .

avatar
Д-р Светлозар Сардовски

Кардиология

25 окт 2018 15:26

Съгласенсъм, яе Практикуването на медицина наистина е изкуство, само че не всички са и могат да са  "майстори"....затова са стандартите и алгоритмите, които са в полза на по-неопитните и не толкова майстори, които стават все повече, благодаренеие на технологичното развитие, отместващо клиничното мислене....За съжаление или не такава е тенденцията- повече доктори технишънси, а не лекари. Но стандартите като следствие на официалните препоръки на съответните специалности, са доказано полезни и намаляват грешките и подобряват прогнозата на пациентите.

avatar
д-р Анастас Стоянов

Акушерство и гинекология

27 авг 2018 09:39

ЕТО ОТ  2  ДНИ ПРОТИВОПОЛОЖНАТА  СИТУАЦИЯ :  КАК  ЛЕКАРИТЕ  СЕ  БОРЯТ  ДА  СПАСЯТ  ЖИВОТА  НА  ПОСТРАДАЛИТЕ  В  КАТАСТРОФАТА  В СЛУЧАЯ  КРАЙ СВОГЕ. ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ , НАПРЕЖЕНИЕ - СТРЕС , МНОГО ЧАСОВЕ  НА  ИЗВЪНРЕДЕН  ТРУД  В ИМЕТО  НА  ХОРАТА - ТЕХНИТЕ  СЕМЕЙСТВА , БЛИЗКИ ,  НА „ПРЕЗИДЕНТА ЛЕТЕЦ“ .  НЯМА  НИЩО  ПО  ВАЖНО  ОТ  ЖИВОТА  И  ЗДРАВЕТО  НА  ЧОВЕК . НО ПРЕЗИДЕНТА  ОБЯСНЯВА - ЛАИЧЕСКИ  ЗА  РИСКОВИЯ  ПЪРВИ  ЧАС.  НЯМАЛО  БЛИЗКИ БОЛНИЦИ , ЛИНЕЙКИ ЗАКЪСНЯВАЛИ  , ДОРИ  ВИЖ ТИ НЯМАЛО  САНИТАРНИ  ВЕРТОЛЕТИ ЗА ПРЕВОЗВАНЕ  НА ПОСТРАДАЛИ И В ТОЗИ СЛУЧАЙ . НО НА  НЕГО  МУ  Е  МИЛА  ВВС  ГРИПЕН И Т.Н.;  ДАНО  РАЗБЕРАТ ВСИЧКИ , ЧЕ  ЗДРАВЕТО , НЕГОВОТО  ОПАЗВАНЕ И  ОБРАЗОВАНИЕТО  СА НАЙ-ВАЖНИ И ДА СА  С  ПРИОРИТЕТ. ТЕЗИ КОЛЕГИ ОТ  ВОДЕЩИТЕ БОЛНИЦИ  БОРЕЩИ СЕ И СПАСИЛИ  СТОТИЦИ - ХИЛЯДИ  ЖИВОТИ  СА МНОГО ПОВЕЧЕ  ДОПРИНЕСЛИ  ЗА БЛАГОТО  НА ОБЩЕСТВОТО !!!.....   КОГАТО  СЕ  СЕТИМ ДА  ПОМИСЛИМ ЗА РАЗЛИКИТЕ ВЪВ  ЖИВОТА  И РАБОТАТА НА  ЛЕКАРЯТ И ВОЕННИЯТ ЩЕ ОТКРИЕМ  МНОГО , МНОГО РАЗЛИЧИЯ И  ТО  ФРАПАНТНИ !!!!  КАТО  ПОЧНЕМ ОТ  ОБУЧЕНИЕТО  ВЪВ  ВОЕННИТЕ УЧИЛИЩА, ПОСЛЕДВАЛАТА ПРАКТИКА , ОСИГУРЕНА  КАРИЕРА , ЗАПЛАЩАНЕ И  ОГРОМНИТЕ РАЗЛИКИ  ВЪВ  ВЪЗРАСТТА НА ПЕНСИОНИРАНЕ  И  НАКРАЯ В  20-ТЕ ЗАПЛАТИ  И САМИТЕ ПЕНСИИ . ЕДИН ВОЕНЕН ОФИЦЕР  ИЗЛИЗА  В ПЕНСИЯ  С МАКСИМУМА. ДОКАТО  ЛЕКАРЯТ  ОБСЛУЖВАЛ  НЕГОВОТО ЗДРАВЕ  И ЗДРАВЕТО  НА  НЕГОВИТЕ  БЛИЗКИ  Е  С  ОБИДНО  НИСКА ПЕНСИЯ  И ОСТАВА  „РОБ“  НА  ПРОФЕСИЯТА СИ ДОКАТО Е  ЖИВ ПОЧИТИ. ЗАТОВА  НЕКА  ВСИЧКИ СЕ  СМИРИМ  ПРЕД ПРОФЕСИЯТА  ЛЕКАР. НИЕ РАБОТИМ  И  ПРИ  НАС  СЕ СЛУЧВАТ  НЕБЛАГОПОЛУЧИЯ .  НО  НИМА  ПРИ  ВОЕННИТЕ  ИЛИ ДР.  НЯМА  ТРУДОВИ  ЗЛОПОЛУКИ , ГРЕШКИ  ПРИ  ШОФЬОРИ  И  ДР.  ПРОФЕСИИ ОТНЕМАЩИ НЕ  ЕДИН ЖИВОТ. ТРЯБВА  ДА ИМА ГЛАСНОСТ НА ПРЕСТЪПНИТЕ ГРЕШКИ  НО  СЛЕД ПЪЛНОТО ИМ ДОКАЗВАНЕ   И ТЕ ДА СЕ  КОНКРЕТИЗИРАТ  ЗА  ВСЕКИ  СЛУЧАИ, ДА НЕ  СЕ ДЕМОНИЗИРАТ  ВСИЧКИ  ОТ  КОЯТО И  ДА  Е БИЛА  ПРОФЕСИЯ . ВСИЧКИ ХОРА  СМЕ  НОРМАЛНИ И СУТРИН  НЕ СТАВАМЕ  ЗА  ДА  ОТИДЕМ НА  РАБОТА  И ДА  ПРИЧИНИМ  НЕЧИЯ  СМЪРТ. И  Т.Н.  ОЩЕ ДР.  МИСЛИ  И РАЗСЪЖДЕНИЯ .......  ТАКА  Е ПРИ АКУШЕРСТВОТО  И  РОДИЛНАТА  ПОМОЩ . ЕТО НИЕ  СИ  ЗНАЕМ КРИВИЦИТЕ И  СИ  ГИ  КАЗВАМЕ  НО  Е НУЖНО  И ОБЩЕСТВОТО  И ВЛАСТ ИМАЩИТЕ ДА  СЕ НАГЪРБЯТ  И  ДА  СИ  ПОМОГНАТ  НА САМИТЕ  ТЯХ !!! ЧРЕЗ  ПОМОЩ И  ПРОМЕНИ  В  СИСТЕМАТА  НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО  НУЖНИ НА  ДВЕТЕ  СРАНИ  ТОЕСТ  НА  ВСИЧКИ НАС  !!!!!!

avatar
д-р ДИМИТЪР СИДЕРОВ

Специалност различна от изброените

27 авг 2018 11:59

Не им стигнали "джобните" на управляващите, за да платят на Хели Еър да си докарат санитарния хеликоптер (който го рекламират постоянно)

avatar
Маргарита Пеева 31 авг 2018 16:29

Д-р Стоянов във Вашия профил прочетох една от статиите Ви с равносметката за изминалата година.Наложи ми се три пъти да прочета годината, мислех, че нещо съм се объркала. Потресена съм.Шапка Ви свалям!!!Ще споделя статията Ви с мои познати, които имат лошия навик да хулят, за да е ясно при какви условия работите. И използвам възможността да Ми благодаря за многото интересни неща,които сте публикували.Наистина ценни и полезно написани.Това е много важно, хората да могат да видят, защото интернет е пълен с лъжи.


avatar

avatar

avatar

avatar

avatar