Участници

Мнения

SafeValue must use [property]=binding:  (see http://g.co/ng/security#xss)

Може ли всеки да спаси живот?

Участници

Мнения

avatar

д-р Надежда Стоянова

Педиатрия

26 окт 2019 17:35

Може всеки,като обучението започва от училищна възраст. Децата да се възпитават да бъдат инициативни , а не отговора за всичко да е  не мога, не знам и ако може друг да му свърши работатаКуца и домашното възпитание децата да се учат да поемат отговорност, а по- скоро виждаме стремежа да се прехвърли отговорността на друг

avatar

Росица Георгиева

18 окт 2019 15:50

По мое време нямаше такива работи. Сега май също няма. Не си спомням в часовете  по биология или час на класа да сме учили как се разпознават признаците на най- изявените спешни и живото-застрашаващи състояния, нито как да реагираме своевременно, ако станем свидетели на нещо такова.  И сега виждаме как хвърчат линейки за проблем, който често се оказва,че не е животозастрашаващ и лекар... Вижте повече

avatar

Маг.-фарм. Веселина Стоянова

Фармация

25 юли 2019 19:01

Обучението трябва да започне още в училище. Децата да са запознати с основните състояния, изискващи спешни мерки и да бъдат научени адекватно да реагират. Изпадането в паника е лош съветник за всички. След това е хубаво да има периодични обучения, за опресняване на знанията. Важно е ние самите да се самообучаваме - има много клипове. Нека бъдем отговорни и да научим децата си да бъдат такива.

avatar

д-р Атанас Митков

23 юли 2019 16:31

Разбира се че може и е необходимо да се насочат усилия за обучение на всички,дали под формата на обучение в предприятия и училища, но е необходимо да се провежда обучение по оказване на първа долекарска помощ.И колкото повече хора се обучат толкова по добре.

avatar

Berk А.

9 яну 2019 11:34

Разбира се. Има ситуации, в които адекватнат и навременна намеса е много по-важна от задълбочените медицински познания.

avatar

Валентин Кръстев

Кардиология

28 ное 2018 14:36

Някой има ли данни колко AED има в София или в други градове?

avatar

Марияна Панайотова Манушева

9 яну 2019 21:45

Официални данни няма, тъй като АВД се закупуват основно от компании за техни офиси и осигуряване на служителите. Доколкото ми е извесно, АВД на обществени места няма и няма национални или общински програми за поставянето им.

avatar

Марияна Панайотова Манушева

22 яну 2019 19:56

Първото АВД на обществено място вече е факт. Фондация Първите три минути осигури и дари АВД на Физическия факултет на Софийския университет в София.

avatar

Д-р Тодор Георгиев Иванов

Трудова медицина

21 ное 2018 13:53

Здравейте на всички в дискусията: КПР е изключително важна и следва да има НАЦИОНАЛНО обучение за нейното правилно провеждане. Поне по канал 1 могат вместо някои измислени предавания да направят смислено обучение, да поканят специалисти и да реализират в полза на цялото общество нещо смислено!

avatar

д-р ДИМИТЪР СИДЕРОВ

Специалност различна от изброените

20 ное 2018 12:54

Можели да повдигна един важен въпрос: На колко спасени, можем да си позволим един убит?

avatar

Марияна Панайотова Манушева

21 ное 2018 10:13

За да отговорим на такъв въпрос, първо е необходимо да видим, колко са спасените. Има ли официална съвременна статистика за България, колко души оцеляват при извънболничен сърдечен арест, на колко е извършена дефибрилация с АВТОМАТИЧЕН ВЪНШЕН ДЕФИБРИЛАТОР и колко от тях са починали именно в следствие на тази дефибрилация?

avatar

Д-р Тодор Георгиев Иванов

Трудова медицина

15 яну 2019 13:04

За съжаление изоставаме критично - дори големи хипермаркети нямат АВД, какво да говорим за обществени места! Веднага задавам въпрос - на двата терминала на летище София има ли АВД, кой знае къде са поставени и има ли обучен ерсонал за оказване на първа долекарска помощ?

avatar

Марияна Панайотова Манушева

22 яну 2019 20:04

На летище София има АВД, някъде зад кулисите. Вероятно има и тайни служители, които са обучени за използването му. Но идеята на поставянето на АВД на обществени места е при инцидент със спиране на сърцето да може да се осигури дефибрилация в първите 3 до 5 минути след инцидента, когато шансът за оцеляване е все още над 50%. За съжаление, политиката да си заключваме аптечките и да си прибираме д... Вижте повече

avatar

Пламен Христов

Рехабилитатор

24 окт 2018 17:20

Да, всеки би могъл да окаже първа до лекарска помощ стига да бъде обучен как трябва да се действа в такъв момент. Пожелавам Ви успехи в това начинание.

avatar

Толга Мехмедов

23 окт 2018 20:28

В допълнение на последния ми коментар и в подкрепа на мнението ми за обучение на малчугани по оказване на първа помощ като цяло и КПР: 
Нека не забравяме, че във веригата за спасяване едно от най-важните звена е именно оповестяването на районния координационен център, респективно и ЦСМП. Ако успеем да научим децата дори как просто да разпознаят и да съобщят правилно информацията на 112,...
Вижте повече

avatar

Валентин Кръстев

Кардиология

28 ное 2018 18:46

Имаш моите адмирации. Децата внасят знанията и в семейството. За истинска революция трябват поне 15% обучени на КПР в обществото. В Дания са го постигнали за 10 години с 3 пъти по-висока вероятност за спасяване на човек с настъпил сърдечен арест извън болницата. Нужни са много като теб!