Участници

Мнения

SafeValue must use [property]=binding:  (see http://g.co/ng/security#xss)

Може ли всеки да спаси живот?

Участници

Мнения

avatar

д-р Надежда Стоянова

Педиатрия

26 окт 2019 17:35

Може всеки,като обучението започва от училищна възраст. Децата да се възпитават да бъдат инициативни , а не отговора за всичко да е  не мога, не знам и ако може друг да му свърши работатаКуца и домашното възпитание децата да се учат да поемат отговорност, а по- скоро виждаме стремежа да се прехвърли отговорността на друг

avatar

Росица Георгиева

18 окт 2019 15:50

По мое време нямаше такива работи. Сега май също няма. Не си спомням в часовете  по биология или час на класа да сме учили как се разпознават признаците на най- изявените спешни и живото-застрашаващи състояния, нито как да реагираме своевременно, ако станем свидетели на нещо такова.  И сега виждаме как хвърчат линейки за проблем, който често се оказва,че не е животозастрашаващ и лекар... Вижте повече

avatar

Маг.-фарм. Веселина Стоянова

Фармация

25 юли 2019 19:01

Обучението трябва да започне още в училище. Децата да са запознати с основните състояния, изискващи спешни мерки и да бъдат научени адекватно да реагират. Изпадането в паника е лош съветник за всички. След това е хубаво да има периодични обучения, за опресняване на знанията. Важно е ние самите да се самообучаваме - има много клипове. Нека бъдем отговорни и да научим децата си да бъдат такива.

avatar

д-р Атанас Митков

23 юли 2019 16:31

Разбира се че може и е необходимо да се насочат усилия за обучение на всички,дали под формата на обучение в предприятия и училища, но е необходимо да се провежда обучение по оказване на първа долекарска помощ.И колкото повече хора се обучат толкова по добре.

avatar

Berk А.

9 яну 2019 11:34

Разбира се. Има ситуации, в които адекватнат и навременна намеса е много по-важна от задълбочените медицински познания.

avatar

Валентин Кръстев

Кардиология

28 ное 2018 14:36

Някой има ли данни колко AED има в София или в други градове?

avatar

Марияна Панайотова Манушева

9 яну 2019 21:45

Официални данни няма, тъй като АВД се закупуват основно от компании за техни офиси и осигуряване на служителите. Доколкото ми е извесно, АВД на обществени места няма и няма национални или общински програми за поставянето им.

avatar

Марияна Панайотова Манушева

22 яну 2019 19:56

Първото АВД на обществено място вече е факт. Фондация Първите три минути осигури и дари АВД на Физическия факултет на Софийския университет в София.

avatar

Д-р Тодор Георгиев Иванов

Трудова медицина

21 ное 2018 13:53

Здравейте на всички в дискусията: КПР е изключително важна и следва да има НАЦИОНАЛНО обучение за нейното правилно провеждане. Поне по канал 1 могат вместо някои измислени предавания да направят смислено обучение, да поканят специалисти и да реализират в полза на цялото общество нещо смислено!

avatar

д-р ДИМИТЪР СИДЕРОВ

Специалност различна от изброените

20 ное 2018 12:54

Можели да повдигна един важен въпрос: На колко спасени, можем да си позволим един убит?

avatar

Марияна Панайотова Манушева

21 ное 2018 10:13

За да отговорим на такъв въпрос, първо е необходимо да видим, колко са спасените. Има ли официална съвременна статистика за България, колко души оцеляват при извънболничен сърдечен арест, на колко е извършена дефибрилация с АВТОМАТИЧЕН ВЪНШЕН ДЕФИБРИЛАТОР и колко от тях са починали именно в следствие на тази дефибрилация?

avatar

Д-р Тодор Георгиев Иванов

Трудова медицина

15 яну 2019 13:04

За съжаление изоставаме критично - дори големи хипермаркети нямат АВД, какво да говорим за обществени места! Веднага задавам въпрос - на двата терминала на летище София има ли АВД, кой знае къде са поставени и има ли обучен ерсонал за оказване на първа долекарска помощ?

avatar

Марияна Панайотова Манушева

22 яну 2019 20:04

На летище София има АВД, някъде зад кулисите. Вероятно има и тайни служители, които са обучени за използването му. Но идеята на поставянето на АВД на обществени места е при инцидент със спиране на сърцето да може да се осигури дефибрилация в първите 3 до 5 минути след инцидента, когато шансът за оцеляване е все още над 50%. За съжаление, политиката да си заключваме аптечките и да си прибираме д... Вижте повече

avatar

Пламен Христов

Рехабилитатор

24 окт 2018 17:20

Да, всеки би могъл да окаже първа до лекарска помощ стига да бъде обучен как трябва да се действа в такъв момент. Пожелавам Ви успехи в това начинание.

avatar

Толга Мехмедов

23 окт 2018 20:28

В допълнение на последния ми коментар и в подкрепа на мнението ми за обучение на малчугани по оказване на първа помощ като цяло и КПР: 
Нека не забравяме, че във веригата за спасяване едно от най-важните звена е именно оповестяването на районния координационен център, респективно и ЦСМП. Ако успеем да научим децата дори как просто да разпознаят и да съобщят правилно информацията на 112,...
Вижте повече

avatar

Валентин Кръстев

Кардиология

28 ное 2018 18:46

Имаш моите адмирации. Децата внасят знанията и в семейството. За истинска революция трябват поне 15% обучени на КПР в обществото. В Дания са го постигнали за 10 години с 3 пъти по-висока вероятност за спасяване на човек с настъпил сърдечен арест извън болницата. Нужни са много като теб!

avatar

Толга Мехмедов

23 окт 2018 10:56

От 4 години се занимавам с обучения на деца и младежи, свързани пряко с превенцията на инциденти и оказване на първа долекарска помощ. От опита, който имам мога да твърдя, че знанията, като основни за първата помощ, както за кардио-пулмонална ресусцитация са много добре схващани от малките, стига да бъдат поднеси подходящо и с интерес. А от там нататък с достатъчно тренировки, срещи и практика,... Вижте повече

avatar

Марияна Панайотова Манушева

23 окт 2018 11:43

Приеми огромното ми уважение за отговорността и куража ти! Това е пример, който осмисля всички усилия. Всеки спасен човешки живот и всеки мотивиран и обучен човек си заслужава :)!

avatar

Тодор Урумов

23 окт 2018 16:36

Поздрави за това, което сте направили. Ето какъв е смисълът от обучението, познанието по тази тема и активната гражданска позиция! 

avatar

Марияна Панайотова Манушева

22 окт 2018 10:33

Дотук преобладаващото мнение е, че обучението трябва да започне още в училище, в началото за опознаване и свикване с темата, а от малко по-голяма възраст вече и за придобиване на практически умения. Така, както се процедира в страните, които могат да се похвалят с някакви положителни резултати за намаляване на жертвите на сърдечен арест.

Какво ще стане обаче, когато децата напуснат училище?...
Вижте повече

avatar

г-жа Искра Мишева Иванова

Медицинска сестра

24 окт 2018 18:38

Права сте и тук според мен идва подкрепящата роля на диспечера от 112.Но двете са неразривно свързани и да положените основи ще дадат положителен резултат независимо  от изминалото време.

avatar

Д-р Тодор Георгиев Иванов

Трудова медицина

15 яну 2019 13:06

И трябва да бъде ежегодно - от турски експерт научих, че при тях се провежда два пъти годишно и е с изпит накрая! Разбира се те са в обстановка, различна от нашата! Но ние следва да го правим поне веднъж годишно за опресняване и то не само за КПР, но и за цялостно обучение по оказване на първа долекарска помощ!


avatar

Нели Дякова

21 окт 2018 12:54

Трябва да има обучение, вече е наложително!

avatar

Анонимен

18 окт 2018 21:33

Спешната медицина е много проста работа, стига да я разбираш....

avatar

д-р Петър Петров

18 окт 2018 12:00

Трябва да има такова обучение,защото времето наистина е важно! Мисля,че , ефективно ще е то да се провежда в гимназиална възраст,или след14-годишна възраст-по-малките нямат физическата възможност да проведат пълноценна ресусцитация. Употребата на дефибрилатор от всеки, е спорно, според мен. Нож с 2 остриета е... А,да-хубаво е неграмотници и злобни по природа хора, да не пишат коментари тук. Сай... Вижте повече

avatar

Марияна Панайотова Манушева

19 окт 2018 08:51

Проучванията показват, че ефективно обучение може да се направи над 12 годишна вързраст, но колкото по-рано започне (върху по-малки манекени, например), толкова по-естествени и трайни стават уменията на децата. Така че ние обучаваме деца от 7 години нагоре, имаме в практиката си вече деца с по 3-4 години редовно обучение и резултатите са на лице - децата не се притесняват да изпълняват манипула... Вижте повече